Tragiczny wynik HBA
-
Cześć Wszystkim . Mamy 32 lata , z Mężem staramy się o dziecko od 1,5 roku . Leczymy się w klinice od początku tego roku . Moje badania wzorowe , Amh 4.75 . Mąż początkowo lekko obniżone wyniki nasienia ale przy dużej liczebności , więc lekarz stwierdził ,że jest wporządku . Jestem po drożności jajowodów.
Nie dawało mi to spokoju ,że wciąż się nie udaje jeśli wszystko jest wporządku .
Wczoraj Mąż powtarzał badania , ogólne wyniki znacznie się poprawiły , morfologia 4%, poprawa budowy i ruchliwości plemników . Od pół roku nie pali , alko ograniczone do minimum , zdrowsza dieta. Uparłam się ,żeby zbadał dodatkowo HBA i wynik ściął nas z nóg ... 80% jako poprawny wynik a u nas wynik 15%...
Zastanawiam się czy ten parametr wgl da się poprawić ? I czy kwalifikujemy się do in vitro metodą PCISI przy tak słabym wyniku ? Bo wiadomo ,że natura lubi zaskakiwać, ale jednak chyba starania naturalne w takim przypadku są dość mało rokujące . Wczesniej sceptycznie podchodziliśmy do in vitro , choć nie wykluczaliśmy to uważaliśmy je za ostateczność ,bo dawano nam szanse na zapłodnienie naturalne ,a tu się okazuje ,że nawet do klasycznego nie mamy co podchodzić . Czy któraś z Was miała może podobną sytuację ? Może znacie kogoś z happyendem ? -
U nas był happy end. Masz opis w stopce. U mnie było wszystko ok, u męża wyniki nasienia w normie, jedynie HBA 30%. Lekarz kierował nas prosto na invitro, ale wprowadziłam mężowi bardzo solidną suplementację i HBA stopniowo podnosiło się, aż w końcu zaszłam w naturalną ciążę 💙
Rzadko zaglądam teraz na forum, ale tutaj opisałam nasze zmagania
https://ovufriend.pl/forum/meskie-sprawy/ku-pokrzepieniu-niskie-hba-morfologia-ruchliwosc,24071.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 16:37
Belinea lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Hej dziewczyny mam pytanie, czy udało się którejś z Was zajść w ciążę naturalnie przez IVF przy wynikach partnera HBA 52%? Nie pytam tutaj o możliwość wprowadzenia suplementacji w celu poprawienia wyników - wiem, że nie u wszystkich cokolwiek ona daje, spróbujemy, wiadomo, ale nie chce polegać tylko na tej nadziei. Na konsultację dopiero czekam, a chciałabym zrobić wstępne „rozeznanie w terenie”, bo generalnie bardzo mało informacji o tym temacie znalazłam…starania od II 2023
22cs
🐈⬛ pan domu, wiadomo
👨🏻 35l.
Suplementacja: litania supli 🫠
• Seminogram + chromatyna w porządku
• Hashimoto
• HBA 52% -> suple i kontrola w 01.2025
👩🏼 31l.
AMH 3,7
Suplementacja:
Cały cykl: pregna start + wit.D + omega 3 + ovulomed max
Faza folikularna: koenzym q10
• I 2024 HSSG - drożność prima sort 👌🏻
• ANA i ASA ujemne
• Lametta 5x ❌
• cykl 22 - Lametta ❓
• KIR Bx (brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1; 8 receptorów)
• allo-mlr 0%
🔜 22.11 histeroskopia z oceną CD138 -