X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Tragiczny wynik HBA
Odpowiedz

Tragiczny wynik HBA

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Belinea Nowa

Wysłany: 23 lipca, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim . Mamy 32 lata , z Mężem staramy się o dziecko od 1,5 roku . Leczymy się w klinice od początku tego roku . Moje badania wzorowe , Amh 4.75 . Mąż początkowo lekko obniżone wyniki nasienia ale przy dużej liczebności , więc lekarz stwierdził ,że jest wporządku . Jestem po drożności jajowodów.
    Nie dawało mi to spokoju ,że wciąż się nie udaje jeśli wszystko jest wporządku .
    Wczoraj Mąż powtarzał badania , ogólne wyniki znacznie się poprawiły , morfologia 4%, poprawa budowy i ruchliwości plemników . Od pół roku nie pali , alko ograniczone do minimum , zdrowsza dieta. Uparłam się ,żeby zbadał dodatkowo HBA i wynik ściął nas z nóg ... 80% jako poprawny wynik a u nas wynik 15%...
    Zastanawiam się czy ten parametr wgl da się poprawić ? I czy kwalifikujemy się do in vitro metodą PCISI przy tak słabym wyniku ? Bo wiadomo ,że natura lubi zaskakiwać, ale jednak chyba starania naturalne w takim przypadku są dość mało rokujące . Wczesniej sceptycznie podchodziliśmy do in vitro , choć nie wykluczaliśmy to uważaliśmy je za ostateczność ,bo dawano nam szanse na zapłodnienie naturalne ,a tu się okazuje ,że nawet do klasycznego nie mamy co podchodzić . Czy któraś z Was miała może podobną sytuację ? Może znacie kogoś z happyendem ?

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 23 lipca, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie usg, hormony były u męża? Może tam coś psuje to nasienie..?

• Belinea Nowa

Wysłany: 23 lipca, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był u urologa . Miał USG robione , czy hormony to nie przypominam sobie . Ale poczytam na ten temat , może rzeczywiście coś w tym przypadku nie tak ...

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas był happy end. Masz opis w stopce. U mnie było wszystko ok, u męża wyniki nasienia w normie, jedynie HBA 30%. Lekarz kierował nas prosto na invitro, ale wprowadziłam mężowi bardzo solidną suplementację i HBA stopniowo podnosiło się, aż w końcu zaszłam w naturalną ciążę 💙

Rzadko zaglądam teraz na forum, ale tutaj opisałam nasze zmagania
    https://ovufriend.pl/forum/meskie-sprawy/ku-pokrzepieniu-niskie-hba-morfologia-ruchliwosc,24071.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 16:37

Belinea lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ziomus12345 Debiutantka

Wysłany: 9 września, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie, czy udało się którejś z Was zajść w ciążę naturalnie przez IVF przy wynikach partnera HBA 52%? Nie pytam tutaj o możliwość wprowadzenia suplementacji w celu poprawienia wyników - wiem, że nie u wszystkich cokolwiek ona daje, spróbujemy, wiadomo, ale nie chce polegać tylko na tej nadziei. Na konsultację dopiero czekam, a chciałabym zrobić wstępne „rozeznanie w terenie”, bo generalnie bardzo mało informacji o tym temacie znalazłam…

starania od II 2023
    22cs

🐈‍⬛ pan domu, wiadomo

👨🏻 35l.
    Suplementacja: litania supli 🫠
    • Seminogram + chromatyna w porządku
    • Hashimoto
    • HBA 52% -> suple i kontrola w 01.2025

👩🏼 31l.
    AMH 3,7
    Suplementacja:
    Cały cykl: pregna start + wit.D + omega 3 + ovulomed max
    Faza folikularna: koenzym q10
    • I 2024 HSSG - drożność prima sort 👌🏻
    • ANA i ASA ujemne
    • Lametta 5x ❌
    • cykl 22 - Lametta ❓
    • KIR Bx (brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1; 8 receptorów)
    • allo-mlr 0%
    🔜 22.11 histeroskopia z oceną CD138
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ