Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wpływ genów, diety i suplementacji na jakość nasienia
Odpowiedz

Wpływ genów, diety i suplementacji na jakość nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nutri_epi_dr_ewa Znajoma

Wysłany: 21 kwietnia, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpowiadam na pytania w tym zakresie.

• ZnajomaZnakomego Debiutantka

Wysłany: 21 kwietnia, 04:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mężczyzna lat 34, ćwiczenia 4 razy w tygodniu, zero alko i papierosów. Hashimoto, suplementuje się od roku (Kreatyna cytrynian 4000 mg, arginina 2 × 4000 mg, NAC (N-acetyl L-cysteina) 3 × 400 mg, korzeń maca ekstrakt 2 × 2,5 g, koenzym Q10 2 × 200 mg, maślan sodu 2 × 600 mg, omega-3 2 × 3000 mg, kwas ALA 1 × 300 mg, astaksantyna 2 × 8 mg, shilajit 2 × 200 mg, potas cytrynian 1000 mg, magnez glukonian 600 mg, inozytol 4000 mg, teanina 1000 mg, selen 200 µg, witamina D3 50 µg, cynk 15 mg, Euthyrox 1 × 100 µg, Medikinet 1 × 18 mg). Żylaki, infekcje sprawdzone, a mimo tego fragmentacja 44%. Uzyskaliśmy 0 blastocyst :(
    Czy da się z tym coś jeszcze zrobić?

🧔🏻‍♂️’90 koncentracja 34.31 Mln/ml, fragmentacja 44%, hormony ok, Hashimoto
    👩🏻‍🦱’91 AMH 3.35, hormony ok, podejrzenie niedrożności prawego jajowodu

02.2026 inseminacja ❌
    04.2026 in vitro 10 zapłodnionych 🥚= 0❄️

Wysłany: 21 kwietnia, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..Jest tu dużo poza kompletem witamin z grupy B !!! A to podstawa dla podziałow komórkowych. METYLACJA ! Do sprawdzenia homocysteina, kwas foliowy i B12, przy czym normy laboratoryjne to nie to samo co normy funkcjonalne. Jest duzo przecieutleniaczy pytanie czy wszystkie są konieczne. Hashimoto pokazuje, ze coś się dzieje z tarczycą a ta zawsze powiązana jest z metylacją. Warto sprawdzić mutacje w MTHFR, tak to jest tak samo ważne jak u kobiet. Sprawna metylacja wplywa mocno na to co się dzieje z DNA, także w plemnikach. Sprawdzaliście jelita? Stany zapalne? Patogeny? Przy intensywnym treningu rośnie też stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze wspierają ten temat ale przy problemach z metylacją i polimorfizmach w genach takich jak Sod2, Cat, GPX stres okysdacyjny będzie ciągle. Morfologia, homocysteina, kwas foliowy, B12, ALT, AST, ALP, GGTP, Fe + ferrytyna, lipidogram, bilirubina, anty Tg, anty Tpo, TSH, Ft3, Ft4 do sprawdzenia. Po co Medikinet? Jest problem z neuroprzekaznikami typu dopamina?

• Illuminati Znajoma

Wysłany: 21 kwietnia, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej Wam tego żaden rozsądny lekarz nie zalecił. Sprawdzie sobie sORP, jak na mój gust to dochodzi do stresu redukcyjnego (spowodwanego nadmiarem antyoksydantów), co powoduje wzrost fragmentacji dna.

wiem więcej
  • Illuminati Znajoma

Wysłany: 21 kwietnia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutri_epi_dr_ewa wrote:
    .Przy intensywnym treningu rośnie też stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze wspierają ten temat ale przy problemach z metylacją ...

Pani w ogóle czyta na co odpisuje i co odpisuje? Żeby przy takiej ilości antyoksydantów doszło do stresu oksydacyjnego chłop musiałby łopatą rozładowywać ciężarówkę węgla dziennie.

wiem więcej

Wysłany: 21 kwietnia, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, ze czytam, za to Pani chyba mocno uprościła to co napisałam probując to podwazyc, tylko po co ? :) Przecież napisałam, ze przy pewnych uwarunkowaniach genetycznych i metabolicznych predyspozycja do stresu oksydacyjnego zawsze bedzie nawet bez "machania łopatą" ale tez, ze wedlug mnie przeciwutleniaczy tu jest za dużo.

• Kasia000069 Nowa

Wysłany: 23 kwietnia, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutri_epi_dr_ewa wrote:
    Odpowiadam na pytania w tym zakresie.
    Mąż ma obniżone parametry nasienia. Czy mogłabym podesłać wartości celem doradzenia czegoś ?

Wysłany: 24 kwietnia, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia000069 wrote:
    Mąż ma obniżone parametry nasienia. Czy mogłabym podesłać wartości celem doradzenia czegoś ?

Tak, i najlepiej wyniki meza z b12, kwasem foliowym, homocysteina, morfologia.

Wysłany: 24 kwietnia, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutri_epi_dr_ewa wrote:
    Tak, i najlepiej wyniki meza z b12, kwasem foliowym, homocysteina, morfologia.

Przez massengera proszę w wiadomoaci prywatnej na Nutrigenomika i Epigenetyka dr inż. Ewa Walczak-Chajec albo instagram nutri_epi_dr_ewa

• Zula18 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, potrzebuję porady :). Dr Estera Kłosowicz, u której rozpoczęłam stymulację zleciła nam badania nasienia: Seminogram, HBA, chromatyna, mar IGg. Nie ukrywam, że koszt tych badań mnie trochę zgniotł 🫣 czy możecie mi powiedzieć, czy musimy odrazu robić wszystkie te badania czy później rozszerzyć ewentualnie diagnostykę?
    Dodam tylko, że przyczyna braku ciąży na ten moment została zdiagnozowana po mojej stronie (cykle bezowulacyjne - PCOS).
    Pozdrawiam 😊

• 25 lata| PCOS| wysokie androgeny| wysokie antyTPO antyTG| AMH 5,81
    • starania od stycznia 2025
    • diagnoza PCOS czerwiec 2025
    • próby naturalne
    • DIANE 35 od stycznia 2026 (obniżenie testosteronu)
    • stymulacja letrozol + ovi od kwietnia 2026

• opanowane hormony, tarczyca, żelazo itp

• mąż - 29 lat, Koncentracja 167mln/ml,
    objętość 0.2
    Ruch postępowy 1,35
    Żywe plemniki 20%
    Morfologia budowa - 3%
    Podwyższona lepkość
    Agregacja

Wysłany: 27 kwietnia, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula18 wrote:
    Hejo, potrzebuję porady :). Dr Estera Kłosowicz, u której rozpoczęłam stymulację zleciła nam badania nasienia: Seminogram, HBA, chromatyna, mar IGg. Nie ukrywam, że koszt tych badań mnie trochę zgniotł 🫣 czy możecie mi powiedzieć, czy musimy odrazu robić wszystkie te badania czy później rozszerzyć ewentualnie diagnostykę?
    Dodam tylko, że przyczyna braku ciąży na ten moment została zdiagnozowana po mojej stronie (cykle bezowulacyjne - PCOS).
    Pozdrawiam 😊

Dzień dobry,
    Zrobiłabym seminogram i jeśli wyjdzie ok to próbowała naturalnie ze stymulacją owulacji u Ciebie. Diagnostykę partnera rozszerzyłabym dopiero po takich nieudanych próbach. Pytanie ile macie lat? Ile czasu już się staracie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ