Wpływ genów, diety i suplementacji na jakość nasienia
-
Mężczyzna lat 34, ćwiczenia 4 razy w tygodniu, zero alko i papierosów. Hashimoto, suplementuje się od roku (Kreatyna cytrynian 4000 mg, arginina 2 × 4000 mg, NAC (N-acetyl L-cysteina) 3 × 400 mg, korzeń maca ekstrakt 2 × 2,5 g, koenzym Q10 2 × 200 mg, maślan sodu 2 × 600 mg, omega-3 2 × 3000 mg, kwas ALA 1 × 300 mg, astaksantyna 2 × 8 mg, shilajit 2 × 200 mg, potas cytrynian 1000 mg, magnez glukonian 600 mg, inozytol 4000 mg, teanina 1000 mg, selen 200 µg, witamina D3 50 µg, cynk 15 mg, Euthyrox 1 × 100 µg, Medikinet 1 × 18 mg). Żylaki, infekcje sprawdzone, a mimo tego fragmentacja 44%. Uzyskaliśmy 0 blastocyst

Czy da się z tym coś jeszcze zrobić?🧔🏻♂️’90 koncentracja 34.31 Mln/ml, fragmentacja 44%, hormony ok, Hashimoto
👩🏻🦱’91 AMH 3.35, hormony ok, podejrzenie niedrożności prawego jajowodu
02.2026 inseminacja ❌
04.2026 in vitro 10 zapłodnionych 🥚= 0❄️ -
..Jest tu dużo poza kompletem witamin z grupy B !!! A to podstawa dla podziałow komórkowych. METYLACJA ! Do sprawdzenia homocysteina, kwas foliowy i B12, przy czym normy laboratoryjne to nie to samo co normy funkcjonalne. Jest duzo przecieutleniaczy pytanie czy wszystkie są konieczne. Hashimoto pokazuje, ze coś się dzieje z tarczycą a ta zawsze powiązana jest z metylacją. Warto sprawdzić mutacje w MTHFR, tak to jest tak samo ważne jak u kobiet. Sprawna metylacja wplywa mocno na to co się dzieje z DNA, także w plemnikach. Sprawdzaliście jelita? Stany zapalne? Patogeny? Przy intensywnym treningu rośnie też stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze wspierają ten temat ale przy problemach z metylacją i polimorfizmach w genach takich jak Sod2, Cat, GPX stres okysdacyjny będzie ciągle. Morfologia, homocysteina, kwas foliowy, B12, ALT, AST, ALP, GGTP, Fe + ferrytyna, lipidogram, bilirubina, anty Tg, anty Tpo, TSH, Ft3, Ft4 do sprawdzenia. Po co Medikinet? Jest problem z neuroprzekaznikami typu dopamina?
-
Nutri_epi_dr_ewa wrote:.Przy intensywnym treningu rośnie też stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze wspierają ten temat ale przy problemach z metylacją ...
Pani w ogóle czyta na co odpisuje i co odpisuje? Żeby przy takiej ilości antyoksydantów doszło do stresu oksydacyjnego chłop musiałby łopatą rozładowywać ciężarówkę węgla dziennie.
wiem więcej -
Oczywiście, ze czytam, za to Pani chyba mocno uprościła to co napisałam probując to podwazyc, tylko po co ?
Przecież napisałam, ze przy pewnych uwarunkowaniach genetycznych i metabolicznych predyspozycja do stresu oksydacyjnego zawsze bedzie nawet bez "machania łopatą" ale tez, ze wedlug mnie przeciwutleniaczy tu jest za dużo.
-
Hejo, potrzebuję porady
. Dr Estera Kłosowicz, u której rozpoczęłam stymulację zleciła nam badania nasienia: Seminogram, HBA, chromatyna, mar IGg. Nie ukrywam, że koszt tych badań mnie trochę zgniotł 🫣 czy możecie mi powiedzieć, czy musimy odrazu robić wszystkie te badania czy później rozszerzyć ewentualnie diagnostykę?
Dodam tylko, że przyczyna braku ciąży na ten moment została zdiagnozowana po mojej stronie (cykle bezowulacyjne - PCOS).
Pozdrawiam 😊• 25 lata| PCOS| wysokie androgeny| wysokie antyTPO antyTG| AMH 5,81
• starania od stycznia 2025
• diagnoza PCOS czerwiec 2025
• próby naturalne
• DIANE 35 od stycznia 2026 (obniżenie testosteronu)
• stymulacja letrozol + ovi od kwietnia 2026
• opanowane hormony, tarczyca, żelazo itp
• mąż - 29 lat, Koncentracja 167mln/ml,
objętość 0.2
Ruch postępowy 1,35
Żywe plemniki 20%
Morfologia budowa - 3%
Podwyższona lepkość
Agregacja -
Zula18 wrote:Hejo, potrzebuję porady
. Dr Estera Kłosowicz, u której rozpoczęłam stymulację zleciła nam badania nasienia: Seminogram, HBA, chromatyna, mar IGg. Nie ukrywam, że koszt tych badań mnie trochę zgniotł 🫣 czy możecie mi powiedzieć, czy musimy odrazu robić wszystkie te badania czy później rozszerzyć ewentualnie diagnostykę?
Dodam tylko, że przyczyna braku ciąży na ten moment została zdiagnozowana po mojej stronie (cykle bezowulacyjne - PCOS).
Pozdrawiam 😊
Dzień dobry,
Zrobiłabym seminogram i jeśli wyjdzie ok to próbowała naturalnie ze stymulacją owulacji u Ciebie. Diagnostykę partnera rozszerzyłabym dopiero po takich nieudanych próbach. Pytanie ile macie lat? Ile czasu już się staracie? -