X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki seminogramu pomocy!
Odpowiedz

Wyniki seminogramu pomocy!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2025, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czy któraś mogłaby zerknąć na wyniki mojego męża? Czy z morfologia 1% w ogóle jest szansa na naturalną ciążę?

| Parametr | Wynik | Wartość referencyjna |
    |
    |
    |
    |
    | **Czas upłynnienia (min)** | 10 | < 60 |
    | **Objętość (ml)** | 3,6 | ≥ 1,4 |
    | **pH** | 7,7 | ≥ 7,2 |
    | **Konsystencja** | prawidłowa | prawidłowa |
    | | | |
    | **Ruch postępowy szybki (PR)** | 31% | |
    | **Ruch postępowy wolny (PS)** | 20% | |
    | **Ruch postępowy łącznie (PR + PS)** | 51% | ≥ 30% |
    | **Ruch niepostępowy (NP)** | 6% | |
    | **Ruch ogółem (PR + PS + NP)** | 57% | ≥ 42% |
    | **Brak ruchu (IM)** | 43% | < 58% |
    | | | |
    | **Koncentracja (mln/ml)** | 55 | ≥ 16 |
    | **Całkowita liczba plemników (mln)** | 198 | ≥ 39 |
    | | | |
    | **Morfologia (% prawidłowych)** | 1% | ≥ 4% |
    | | | |
    | **Żywotność (% żywych plemników)** | 58% | ≥ 54% |
    | | | |
    | **Komórki okrągłe (mln/ml)** | 0,4 | < 5 |
    | | | |
    | **Aglutynacja (stopień I–IV)** | brak | brak |

Starania od 02.2024
    klinika leczenia niepłodności od 07.2025
    👩‍💼 33 🤵‍♂️34
    Biochem 06.2024
    AMH 2,58
    Pai, MTHFR hetero
    Kariotypy👍
    morfologia 2%
    HBA 64%, chromatyna 22%
    02.26 INF Ovaleap Ganirelix 💉
    28.02, 03.03 podgląd 🔎
    05.03 punkcja 🥚➡️ MII 6➡️ ❄️ 4.2.2
    07.04 transfer ❄️🍀

„Kwiat, który rozkwita w niepogodę jest rzadszy i piękniejszy niż inne”
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2025, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2025, 21:33

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2025, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Bardzo dobre wyniki :)
    Jeśli chcecie poprawić też morfologię to dieta, suplementy i ruch. Wtedy to już w ogóle będzie pico bella. ☺️

24 cs 🥹
    🙋🏻‍♀️Endometrioza & adenomioza & PCOS & IO
    🙎🏼‍♂️Znacznie obniżone parametry & IO
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2025, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi Kochane, naczytałam się neta, który twierdzi, że przy morfologii 1% zostają metody wspomaganego rozrodu i zwariowałam🫣
    Chciałabym ją poprawić, ale mój mąż w sumie je dobrze, zero używek, jest bardzo aktywny fizycznie i bierze suple pokornie. Chyba, że jakiś pominęłam, więc co warto żeby brał?

Starania od 02.2024
    👩‍💼 33 🤵‍♂️34
    Biochem 06.2024
    AMH 2,58
    Pai, MTHFR hetero
    Kariotypy👍
    morfologia 2%
    HBA 64%, chromatyna 22%
    28.02, 03.03 podgląd 🔎
    07.04 transfer ❄️🍀

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2025, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi Kochane, naczytałam się neta, który twierdzi, że przy morfologii 1% zostają metody wspomaganego rozrodu i zwariowałam🫣
    Chciałabym ją poprawić, ale mój mąż w sumie je dobrze, zero używek, jest bardzo aktywny fizycznie i bierze suple pokornie. Chyba, że jakiś pominęłam, więc co warto żeby brał?

Przy dobrej ilości i koncentracji plemników, morfologia na poziomie 1% to jeszcze nie powód do paniki. 😄Warto pamiętać, że w badaniu oceniana jest tylko niewielka próbka nasienia, a same kryteria morfologii są bardzo restrykcyjne — odrzuca się każde, nawet minimalne odstępstwo od „ideału”. A przecież nawet te mniej „książkowe” plemniki potrafią skutecznie zapładniać! 😄

Jednak mimo wszystko zachęcam do zdrowego trybu życia, sportu, braku używek, nie przegrzewania jąder. To ważne podczas starań. Możesz jeszcze sprawdzić, czy w jego diecie/suplementacji są takie składniki jak: cynk, selen, witamina C, witamina E, L-karnityna, kwas foliowy i witamina D — one dodatkowo wspierają jakość nasienia.

24 cs 🥹
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2025, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Przy dobrej ilości i koncentracji plemników, morfologia na poziomie 1% to jeszcze nie powód do paniki. 😄Warto pamiętać, że w badaniu oceniana jest tylko niewielka próbka nasienia, a same kryteria morfologii są bardzo restrykcyjne — odrzuca się każde, nawet minimalne odstępstwo od „ideału”. A przecież nawet te mniej „książkowe” plemniki potrafią skutecznie zapładniać! 😄

Jednak mimo wszystko zachęcam do zdrowego trybu życia, sportu, braku używek, nie przegrzewania jąder. To ważne podczas starań. Możesz jeszcze sprawdzić, czy w jego diecie/suplementacji są takie składniki jak: cynk, selen, witamina C, witamina E, L-karnityna, kwas foliowy i witamina D — one dodatkowo wspierają jakość nasienia.
    To właśnie do mnie dotarło co teraz napisalas, w pierwszym momencie ogarnęła mnie panika😃 dziękuję Ci bardzo!!
    Hmmm w sumie wszystkimi tymi supłami go poje, dokupiłam jeszcze witaminę C i E. Jedynym problemem jest u nas komp na kolanach, ale powoli staram się go nakłonić chociaż do nakładki chłodzącej, on uważa, że przesadzam z tym, ale myślę, że nie 🫣

Starania od 02.2024
    👩‍💼 33 🤵‍♂️34
    Biochem 06.2024
    AMH 2,58
    Pai, MTHFR hetero
    Kariotypy👍
    morfologia 2%
    HBA 64%, chromatyna 22%
    28.02, 03.03 podgląd 🔎
    07.04 transfer ❄️🍀

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2025, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dla Was w takim razie! 😄

24 cs 🥹
    __

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ