X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki seminogramu pomocy!
Odpowiedz

Wyniki seminogramu pomocy!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czy któraś mogłaby zerknąć na wyniki mojego męża? Czy z morfologia 1% w ogóle jest szansa na naturalną ciążę?

| Parametr | Wynik | Wartość referencyjna |
    |
    |
    |
    |
    | **Czas upłynnienia (min)** | 10 | < 60 |
    | **Objętość (ml)** | 3,6 | ≥ 1,4 |
    | **pH** | 7,7 | ≥ 7,2 |
    | **Konsystencja** | prawidłowa | prawidłowa |
    | | | |
    | **Ruch postępowy szybki (PR)** | 31% | |
    | **Ruch postępowy wolny (PS)** | 20% | |
    | **Ruch postępowy łącznie (PR + PS)** | 51% | ≥ 30% |
    | **Ruch niepostępowy (NP)** | 6% | |
    | **Ruch ogółem (PR + PS + NP)** | 57% | ≥ 42% |
    | **Brak ruchu (IM)** | 43% | < 58% |
    | | | |
    | **Koncentracja (mln/ml)** | 55 | ≥ 16 |
    | **Całkowita liczba plemników (mln)** | 198 | ≥ 39 |
    | | | |
    | **Morfologia (% prawidłowych)** | 1% | ≥ 4% |
    | | | |
    | **Żywotność (% żywych plemników)** | 58% | ≥ 54% |
    | | | |
    | **Komórki okrągłe (mln/ml)** | 0,4 | < 5 |
    | | | |
    | **Aglutynacja (stopień I–IV)** | brak | brak |

• Julinka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca, 21:33

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Bardzo dobre wyniki :)
    Jeśli chcecie poprawić też morfologię to dieta, suplementy i ruch. Wtedy to już w ogóle będzie pico bella. ☺️

Starania o pierwsze od 01.24 🤍🤰🏻
    Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi Kochane, naczytałam się neta, który twierdzi, że przy morfologii 1% zostają metody wspomaganego rozrodu i zwariowałam🫣
    Chciałabym ją poprawić, ale mój mąż w sumie je dobrze, zero używek, jest bardzo aktywny fizycznie i bierze suple pokornie. Chyba, że jakiś pominęłam, więc co warto żeby brał?

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi Kochane, naczytałam się neta, który twierdzi, że przy morfologii 1% zostają metody wspomaganego rozrodu i zwariowałam🫣
    Chciałabym ją poprawić, ale mój mąż w sumie je dobrze, zero używek, jest bardzo aktywny fizycznie i bierze suple pokornie. Chyba, że jakiś pominęłam, więc co warto żeby brał?

Przy dobrej ilości i koncentracji plemników, morfologia na poziomie 1% to jeszcze nie powód do paniki. 😄Warto pamiętać, że w badaniu oceniana jest tylko niewielka próbka nasienia, a same kryteria morfologii są bardzo restrykcyjne — odrzuca się każde, nawet minimalne odstępstwo od „ideału”. A przecież nawet te mniej „książkowe” plemniki potrafią skutecznie zapładniać! 😄

Jednak mimo wszystko zachęcam do zdrowego trybu życia, sportu, braku używek, nie przegrzewania jąder. To ważne podczas starań. Możesz jeszcze sprawdzić, czy w jego diecie/suplementacji są takie składniki jak: cynk, selen, witamina C, witamina E, L-karnityna, kwas foliowy i witamina D — one dodatkowo wspierają jakość nasienia.

Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Przy dobrej ilości i koncentracji plemników, morfologia na poziomie 1% to jeszcze nie powód do paniki. 😄Warto pamiętać, że w badaniu oceniana jest tylko niewielka próbka nasienia, a same kryteria morfologii są bardzo restrykcyjne — odrzuca się każde, nawet minimalne odstępstwo od „ideału”. A przecież nawet te mniej „książkowe” plemniki potrafią skutecznie zapładniać! 😄

Jednak mimo wszystko zachęcam do zdrowego trybu życia, sportu, braku używek, nie przegrzewania jąder. To ważne podczas starań. Możesz jeszcze sprawdzić, czy w jego diecie/suplementacji są takie składniki jak: cynk, selen, witamina C, witamina E, L-karnityna, kwas foliowy i witamina D — one dodatkowo wspierają jakość nasienia.
    To właśnie do mnie dotarło co teraz napisalas, w pierwszym momencie ogarnęła mnie panika😃 dziękuję Ci bardzo!!
    Hmmm w sumie wszystkimi tymi supłami go poje, dokupiłam jeszcze witaminę C i E. Jedynym problemem jest u nas komp na kolanach, ale powoli staram się go nakłonić chociaż do nakładki chłodzącej, on uważa, że przesadzam z tym, ale myślę, że nie 🫣

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dla Was w takim razie! 😄

Rest 😴😴😴
    __

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ