kłykciny kończyste - hpv
-
Cześć dziewczyny, jestem w 29 tygodniu ciąży, od ok. 10 tygodnia ciąży walczę z kłykcinami kończystymi, które są wynikiem zarażenia wirusem hpv6. Kłykciny pojawiają się oczywiście w miejscach intymnych, były wymrażane, ale niestety wciąż się pojawiają kolejne małe zmiany. Dermatolog jednoznacznie stwierdził, że jest to wskazanie do CC, ginekolog zaś twierdzi, że warto jeszcze poczekać i może się uda PN. Dajcie proszę znać jakie są Wasze opinie, czy któraś z Was boryka się z takim problemem? Jakie rozwiązanie wg Was jest najlepsze? Z góry dziękuję za wszelkie opinie i komentarze!
-
Dokładnie Kalista ma rację jeśli do dnia porodu nie będzie to wyciszone to planowaną powinnaś mieć cc.
Ja parę lat temu miałam jedną kłykcinę kończystą wycinaną i od tamtej pory nowe się nie pojawiły, rodziłam w 2017 r naturalnie mimo że lekarz był poinformowany że wcześniej miałam kłykcinę, powiedział że jeśli nie ma zmian tzn że jest uśpione i można normalnie rodzić -
Pytanie dodatkowe: jak często robicie w związku z tym cytologię? Czy były jakieś podejrzenia raka szyjki macicy? Czy u faceta też się pojawiły objawy czy nie?
Trochę się uspokoiłam, że zaszłyście w ciążę.
https://kongresrehabilitacjapolska2.pl/profilaktyka-raka-szyjki-macicy/Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 09:17
-