Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Poród › Niskie dziewczyny a poród SN
Odpowiedz

Niskie dziewczyny a poród SN

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Ostatnio moja gin zapytała mnie ile mam wzrostu - 150cm - odpowiedziała, że to mało, nie zdołam urodzić i najpewniej będę mieć CC.

Mówiąc szczerze CC nawet nie brałam pod uwagę. Mam szerokie biodra (typowa figura gruszki), moja mama i siostra też są niskimi gruszkami i urodziły po 2 dzieci SN. I my i dzieci siostry z wagą około 4 kg. Mój synek póki co malutki nie jest, na ostatnim usg miał spory brzuszek :)

Jak się nie bałam porodu, tak się zaczęłam bać. Bo jeśli zdecyduję się na SN a coś się po drodze wydarzy, np zablokuje mi się dzidzia ramionkami... Masakra...

Czy są tu tak niskie dziewczyny, którym udało się urodzić SN nie najmniejsze dziecko? Podzielcie się historiami. Z góry dzięki.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 157. Wg mnie nie chodzi o wzrost tylko o rozmiar miednicy. Przed pierwszym porodem leżałam długo w szpitalu z powodu przedwczesnych skurczów i kilka razy miałam mierzoną miednicę. Zresztą mój gin też mi mierzył na wizycie. Jestem drobna i szczupła. Urodziłam bardzo szybko bo oba porody około 4 godziny a skurcze parte przy pierwszym 25 min a przy drugim 10. Także popros o zmierzenie miednicy i wszystko bedzie jasne . Dodam jeszcze że pierwszy syn miał 3660g a drugi 3380 wiec nie tacy mali

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • magdis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z Reni,to jakas niedorzecznosc twierdzic ze wzrost przeklada sie na mozliwosci rodzenia dzieci. Znaczenie moze miec jedynie rozstaw miednicy w relacji do szacowanej wielkosci dziecka. Znam dziewczyny malutkie i chude jak patyczki ktore bez problemow urodzily i rozlozyste matrony ktore nie byly w stanie wypchnac dzidzi. Glowa do gory :)

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20 - również podpinam się pod dziewczyny powyżej. Mam koleżankę - niecałe 150 cm wzrostu urodziła chłopca ponad 3,5 kg. Moja mama - dwoje dzieci SN a ma " w porywach" haha 155 cm.
    Myślę że wzrost nie ma nic do tego. A co do rozłożystości bioder , też w sumie nie byłabym tego taka pewna, bo przecież nie obwód talerzy biodrowych ma znaczenie tylko ta" dziura" pomiedzy mini...a czy to jest proporcjonalne? Musze poczytac ;) Gdyby tak było to super bo sama jestem typem "latynoskim " ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 08:42

nqtko7eswtot5kmm.png
  • pepperbrring Nowa

Wysłany: 29 września, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam niski wzrost chyba nie powinien od razu przesądzać o CC. Znam kilka naprawdę drobnych kobiet, które rodziły naturalnie całkiem duże dzieci. Dużo zależy przecież nie tylko od wzrostu czy szerokości bioder „z zewnątrz”, ale też od budowy miednicy, ułożenia dziecka i przebiegu samego porodu.

Na Twoim miejscu porozmawiałabym jeszcze z lekarzem i dopytała, dlaczego uważa, że przy 150 cm poród SN miałby być problemem. Jeśli nie ma innych wskazań do cesarki, może warto też zasięgnąć drugiej opinii. Najważniejsze, żeby decyzja była podejmowana na podstawie konkretnej sytuacji pod koniec ciąży, a nie tylko samego wzrostu.

apa citation generator
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ