Ja bym powiedziała, że musisz reagować gdy instynktownie czujesz, że coś jest nie tak. Wołać położną żeby zrobiła badanie, KTG a nie czekać aż sama przyjdzie. Różnie może się trafić. Jak nie ma obłożenia i położna ma czas to może co chwile do Ciebie wpadać (jak tak miałam, chyba co pół godziny do mnie zaglądała zrobić jakieś szybkie badanie, sprawdzić postępy lub ogólnie zapytać jak się czuję), ale mogą mieć urwanie głowy i przez kilka godzin nikt do Ciebie nie zajrzy.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj dlaczego wykonują jakieś zabiegi, czy to się wiąże z jakimś ryzykiem.
Kiedy reagować? Od razu, gdy tylko coś będzie nie tak.
Jak powinna wyglądać prawidłowa opieka? Według mnie tak, że nie czujesz się zaniedbywana
Dla mnie dobra opieka to taka, gdy lekarze w razie czego robią jakieś badanie lub dwa więcej aby wykluczyć pewne rzeczy/choroby niż gdyby mieli mnie olać bylebym szybciej wyszła do domu. Ale wiem, że są kobiety, które nie widzą potrzeb robienia dodatkowych badań gdy lekarze nie są pewni diagnozy.
A tak przede wszystkim - opinie, opinie i jeszcze raz opinie. Jak wypowiedzi są bardzo dobre o jakimś szpitalu to raczej nie masz się o co martwić.