X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Poród spontaniczny
Odpowiedz

Poród spontaniczny

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • figa_z_makiem Debiutantka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy są tu dziewczyny, którym poród rozpoczął się spontanicznie (tzn. nie miały umówionej CC ani indukcji)? Mam wrażenie że w moim otoczeniu jest strasznie mało takich historii, osobiście nie mam żadnej. A chciałabym kogoś dopytać, jak to przebiegało. Skąd wiedziałyście, że to już?

Podobno teraz dużo ciąż (zwłaszcza u pierworódek) kończy się dość mocno po terminie, a to już korci lekarzy do indukcji czy cc. Dlatego chciałabym usłyszeć kilka pozytywnych historii porodów, które rozpoczęły się samoistnie.

Dzięki!

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodziłam 4 razy. Ostatni raz, 30 listopada, wszystkie porody naturalne,rozpoczely sie same,niewiele przed terminem. Przy każdym miałam wcześniej sporo skurczy przepowiadających.

• PAULA173 Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też szukam odpowiedzi na to pytanie bo sama rodzę drugi raz za 3 miesiące. Pierwszy poród indukowany wprawdzie w 38tc z powodu sączących wód i braku akcji, ale nie wiem co to znaczy spontaniczny poród. Sama się modlę o to, żeby drugi raz ruszyło samo 😞

• Lexia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    figa_z_makiem wrote:
    Hej, czy są tu dziewczyny, którym poród rozpoczął się spontanicznie (tzn. nie miały umówionej CC ani indukcji)? Mam wrażenie że w moim otoczeniu jest strasznie mało takich historii, osobiście nie mam żadnej. A chciałabym kogoś dopytać, jak to przebiegało. Skąd wiedziałyście, że to już?

Podobno teraz dużo ciąż (zwłaszcza u pierworódek) kończy się dość mocno po terminie, a to już korci lekarzy do indukcji czy cc. Dlatego chciałabym usłyszeć kilka pozytywnych historii porodów, które rozpoczęły się samoistnie.

Dzięki!

Mój poród rozpoczął się dwa dni przed terminem- w 39+5. Od ukończonego 38tc próbowałam córkę "wykurzyć" naturalnymi sposobami, ale ostatecznie nie wiem, czy coś zadziałało, czy po prostu córka w końcu sama zechciała wyjść ;) zaczęło się po prostu od bólu jak na miesiączkę, który nie malał mimo kąpieli, a wręcz przybierał na sile. W ww. kąpieli też odszedł czop śluzowy. No i ten ból miesiączkowy to po prostu były skurcze, które robiły się coraz bardziej regularne i coraz bardziej bolesne ;) skurcze zaczęły się ok. 23, o 7 rano byliśmy w szpitalu, urodziłam o 12.20.

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    figa_z_makiem wrote:

Dzięki!

Ja miałam taki poród jako pierworódka, w 39+0. U mnie od 37 tygodnia po każdym współżyciu pojawiały się lekkie skurcze, ale po kilku godzinach max ustawały. Dzień przed porodem też było współżycie i te skurcze się pojawiły, ale nie przeszły - miałam tak co 15 minut bardzo delikatny skurcz. Stwierdziłam, że trochę pomogę naturalną oksytocyną i zaczęłam masować brodawki. I skurcze już były co 10 minut regularnie. Finalnie urodziłam w nocy, bez oksytocyny, bez indukcji. :)

Nie wiem, czy coś to zmieniło, ale od 36 tc jadłam też codziennie daktyle, one podobno uwrażliwiają macicę na naturalną oksytocynę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2024, 15:14

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja zaczęłam czuć skurcze w nocy (39+3) i miałam lekkie krwawienie - zadzwoniłam do położnej, powiedziała, że takie lekkie krwawienie to z rozwierania szyjki i że ponieważ skurcze nieregularne mam spróbować iść spać, to była 2 w nocy. Położyłam się ale nie zasnęłam koło 4 skurcze się zaczęły nasilać, wzięłam prysznic, pobujalam się na pilce. O 6 zadzwoniłam do położnej, że jedziemy do szpitala (miałam prywatną położna do porodu). Przyjechaliśmy o 6:30, rozwarcie 5cm, o 7:30 pełne rozwarcie, o 9:20 urodził się synek :)

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Marmiz Znajoma

Wysłany: 22 grudnia 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy poród był w 40 tygodniu indukowany (jestem cukrzykiem). Najpierw oksytocyna, ale krótko, bo tętno dziecka zaczęło spadać, później przebicie pęcherza. Po 2 godzinach od przebicia dziecko było na świecie. Za drugim razem akcja sama się zaczęła w 37 tygodniu. Noc wcześniej miałam okropną zgagę, w dzień wymiotowałam (podobno tak ciało oczyszcza się przed porodem), ale nie miałam skurczy. Na wieczór czułam opasujący ból wokół pasa. W czasie snu odeszły wody i po godzinie witaliśmy bobasa na świecie. Ledwo zdążyliśmy do szpitala.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ