ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie - to zależy czego Ty sama oczekujesz. Opieka położnej na wyłączność zazwyczaj wygląda tak, że przychodzi ona poza obsadą dyżuru na porodówkę, więc nie musi zajmować się innymi pacjentkmi, jest tam tylko dla Ciebie. Zależy też od tego jak sobie wyobrażasz swój poród, czy rodzisz z mężem czy sama itp. Nie jestes tez w stanie przewidzieć ile będzie trwał, jak zniesieś ból, czy będziesz potrzebowała bliskości drugiej osoby , dotyku itp czy będziesz chciała być sama i skupić się wyłącznie na sobie (tak też moze być). Zależy też od tego w jakim szpitalu rodzisz - czy w wielkim miejskim w ktorym zazwyczaj porodówka ma full, czy w małym w którym jest kilka porodów w tygodniu i jest duze prawdopodobieństwo ze będziesz sama.
Z mojego doświadczenia powiem ci tak, że też zastanawiałam się nad wykupieniem opieki położnej, ale w końcu z tego zrezygnowałam i jestem zadowolona. Okazało się że na porodówce spędziłam tylko dwie godziny, moja położna odbierała dwa porody na raz, ale i tak nie zrobiło mi to różnicy. Nie mialam ochoty zeby ktoś cokolwiek do mnie mówił, dotykał mnie itp. Mąż tylko podawał mi wode i to wszystko. Położna nie sprawi że będzie ci mniej bolało, musisz przez to przejść tak czy inaczej, ona może tylko sprawić ze atmosfera będzie lepsza, ale tego tez nikt ci nie zagwarantuje na 100%. Zastanów się dokładnie czego TY hcesz, jaki masz charakter. Nie wzoruj się na opinii innych kobiet bo każdy poród to sprawa indywidualna, coś co podoba się jednej inną bedzie drażnić. Lepiej skup się na pozytywnym nastawieniu. Nie bój się i myśl jak bardzo chcesz urodzić. Bo to twoja siła