Według prawa polskiego ciężarnej przysługuje prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej w czasie ciąży i połogu.
"Nieubezpieczone zdrowotnie kobiety w okresie ciąży i połogu (do 6 tygodnia od dnia porodu)s mają prawo korzystać ze świadczeń opieki zdrowotnej. Działanie zmierzające pozbawienie kobiety w ciąży i w okresie połogu, prawa do bezpłatnej opieki zdrowotnej jest bezprawne.
Świadczenia opieki zdrowotnej udzielane kobiecie nie posiadającej ubezpieczenia zdrowotnego finansowane są z budżetu państwa.
Podstawa prawna: Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku (Dz. U. 1997 nr 78 poz. 483)
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. 2004 nr 210 poz. 2135)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 października 2011 roku w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz. U. 2011 nr 225 poz. 1355)"
Ja dla świętego spokoju jednak bym się na Twoim miejscu zarejestrowała w UP. Też jestem na bezrobociu od miesiąca, a jestem w 4 msc. otwarcie powiedziałam, że jestem w ciąży. Tyle że sama kiedyś tam pracowałam i mam znajome. Ale teraz są ponoć jakieś profile bezrobotnych i jeśli dadzą Ci 3 profil to nie mogą Cię ruszyć. Nie przejmuj się ludźmi, rób tak, żebyście byli z dzidziusiem zabezpieczeni.