Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Wywoływanie porodu - cewnik
Odpowiedz

Wywoływanie porodu - cewnik

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was miała zakładany ten cewnik z balonikiem żeby ruszyć szyjkę do porodu? Mogłybyście podzielić się "wrażeniami"? Czy to zakładanie boli? Czy potem cały czas się to tam czuje? Jak wtedy z sikaniem? No i po jakim czasie można spodziewać się efektów?

• myssss Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Ja miałam założony balonik... Zakładanie i noszenie tego jest dość nieprzyjemne, ale nie jest bolesne. Trochę niewygodnie w toalecie, bo rurka która wystaje jest dość długa i trzeba ją przytrzymać, żeby nie dotykała kibelka. Z tej rurki, która zwisa sączyć się może trochę krwi, dlatego trzeba nosić majtki i grube podkłady. Lekarz powiedział żebym pociągała co jakiś czas za tą rurkę żeby pomóc tworzeniu się rozwarcia. Cewnik miałam założony przez jeden dzień i dzięki niemu rozwarcie się powiększyło, a następnego dnia po zdjęciu cewnika odeszły mi wody.

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • pakima Autorytet

Wysłany: 13 marca 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam i nie polecam.
    Nie wiem kto to takie coś wymyślił. Ale reakcji no to zero. Miałam założone rano a wieczorem ściągniętę przez lekarkę a bolało jakby mi wyrwała jakiś organ. I wcale to nie przyspieszyło porodu. Tylko oksy zresztą ja miała szyjkę bardzo miekką i rowarcie na 3 palce. Nie było potrzebne a mnie tylko bolało.

km5smg7ymue8hf5u.png

ex2bcwa1bypjjnja.png
  • Amore2016 Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam i niezbyt przyjemne. Ból zbliżony do bólu porodowego, plus skurcze. Efekt u mnie to max. 3 cm. Mąż cały dzień chodził ze mną po korytarzu, bo wtedy trzeba dużo się ruszać.

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Około 19:00 lekarz założył mi cewnik Foleya. Cewnik miał wypaść kiedy rozwarcie osiągnie 3/4 cm. Zaczęłam lekko plamić, ale poza tym nic się nie działo. O 20:30 zaczęły się naprawdę bolesne skurcze co 3 minuty, porodowe, dałabym im 40 w skali bólu. Siedzieliśny z narzeczonym na naszej sali, oglądaliśmy TV, ja podczas skurczu opierałam się o łóżko i bujałam na boki. O 21 narzeczony pojechał do domu, bo położne powiedziały, że raczej nic z tego dziś nie będzie (nie informowałam ich o skurczach, bo wolałam przetrwać jak najdłużej na sali, a nie na porodówce leżąc pod KTG ). Od 21 do 22 rozmawiałam przez telefon z mamą i siostrą, na każdym skurczu opierałam się o łóżko. O 22 skurcze były już bardzo bolesne, poszłam do położnych, które akurat asystowały przy porodzie, żeby mnie szybko zbadały. Oznajmiły mi, że mam już 5 cm rozwarcia, a balonik nie wypadł, bo się przykleił :O Zaprosiły mnie na porodówkę. Zadzwoniłam do kilku osób i o 22:30 byłam na łóżku porodowym.
    Skurcze były bardzo silne, ledwie dawałam sobie radę z bólem, o 23:30 zaczęły się skurcze parte i o 23:40 wyskoczyła ze mnie moja cudowna córeczka :)
    Jestem trochę nacięta i obolała, zdecydowanie gorzej zniosłam drugi poród niż pierwszy, bo akcja toczyła się błyskawicznie i zaskoczyłam same położne. Ale było warto! <3

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Usad1993 Nowa

Wysłany: 16 sierpnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balonik nie jest bolesny, o ile jest zakładany przez kogoś z doświadczeniem. Miałam cewnik Foleya i zwiększył moje rozwarcie od 1 cm do 4. Lekki dyskomfort zrekompensował bezproblemowy poród. W moim przekonaniu jak najbardziej warto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2019, 09:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam przy 1.porodzie, bo niestety rozwarcie miałam zerowe. Samo zakładanie nie boli, ja się chyba przejęłam bardziej tym że lekarz cos mi tam wkłada itd. no a po jakimś czasie zaczęły się skurcze, ale nie takie jak porodowe, były łagodniejsze. Balonik sam wypada (chyba że masz wygięta szyjkę, bo mi zrobił rozwarcie ale został w środku)no i z zera miała. 4cm:)

• Leira Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bolało okrutnie i zakładanie i noszenie. Zadaniem cewnika jest wywołanie rozwarcia na siłę, więc dziwi mnie, że ktoś może stwierdzić, że to nie boli. Może w kolejnej ciąży, ale w pierwszej to naprawdę nic miłego.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • dkdk Koleżanka

Wysłany: 29 maja, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam zakładany przed cc. Mega nieprzyjemne uczucie i na początku pieczenie. Wyjmowanie tez nieprzyjemne, ale dużo mniej niż zakładanie.

https://medycznie.com.pl/kategoria/do-gabinetu/worki-na-mocz/

Najlepiej zajrzeć sobie tutaj. Możecie zobaczyć jak wyglada sprzęt do cewnikowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca, 06:27

• Madzia35 Autorytet

Wysłany: 30 maja, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie pomógł. Nosiłam przez dobę. Zrobił rozwarcie z 0,5 do 2 cm. Nie dalo sie go wyciągnąć, bo za bardzo bolało, trzeba bylo spuscic plyn. Nie bylam w stanie z tym usiąść, bo tak bolało, ale podczas chodzenia czy lezenia go nie czułam.

age.png

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ