Letnia promocja w OvuFriend!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 31 sierpnia a otrzymasz od nas prezent:

Jeżeli wykupisz abonament Premium w OvuFriend i zajdziesz w ciążę, będziesz mogła wykorzystać swój abonament w BellyBestFriend, w niesamowitym, w pełni spersonalizowanym, inteligentnym kalendarzu Twojej ciąży!

Promocja trwa do 31 sierpnia 2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
Forum Poronienie 3 poronienia - każde inne, nieszczęśliwy zbieg okoliczności?
Odpowiedz

3 poronienia - każde inne, nieszczęśliwy zbieg okoliczności?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 9 listopada 2014, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Zaczynam się zastanawiać czy jest moje poronienia mogły być po prostu nieszczęśliwym przypadkiem.
    Pierwsze - ciąża pozamaciczna 6 tc, nie znaleziono zarodka
    Druga - biochemiczna 6 tc, na usg nie było nic widać. Tylko beta ok. 100
    Trzecia - najtrudniejsza. Pęcherzyk w macicy, zarodek, bijące serduszko. Dwa tygodnie później (10 tc) serce już nie biło. Z wyniku histopatologii wszystko ok.

    Nie zrobiłam jeszcze wszystkich badań, jestem w trakcie. Czy to możliwe, że to były po prostu nieszczęśliwe przypadki? Póki co wszystkie badania wzorowe. Zresztą nigdy na nic nie chorowałam, zawsze byłam zdrowa, mam silny organizm. Nie wiem co myśleć.. a zaczynam już wariować :(
    Pomocy!

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 listopada 2014, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie wiem co mam Ci odpisać ;(
    Ale wiem jedno- że jesteś cholernie silna.
    Ja poroniłam pierwszy raz i strasznie się boję myśleć o kolejnej ciąży.

    Trzymaj się! ;*

  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 9 listopada 2014, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczyna mi tych sił brakować :( Nie wiem co mam robić. Lekarze mówią, że wszystko ok i jie ma sensu robić szczegółowych badań..
    Trzymam za Ciebie kciuki <3 w końcu na pewno się uda!

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2267

    Wysłany: 10 listopada 2014, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy ja trzy razy poroniłam, dwie straty w 7 i 9 tyg i jedna biochemiczna. U mnie wyszła tarczyca i przeciwciała ANA. Jak widać teraz jestem szczęśliwą mamusią :)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 10 listopada 2014, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka u mnie tarczyca ok, sprawdze przecieciała ANA :)

  • Czarnaa94 Autorytet
    Postów: 1829 1230

    Wysłany: 14 listopada 2014, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy po trzech poronieniach to się już włącza pełną diagnostykę i szuka problemu. Nawet na badania genetycznie powinnaś dostać skierowanie, należy Ci się. Może poszukaj lekarza który zechce się Tobą zaopiekować i choć te podstawowe badania robić :)

    thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 15 listopada 2014, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94, czekam właśnie na wyniki kariotypu :) Hormony wszystkie idealne. Badan dalej..
    Ale zastanawiam się codziennie czy te przygody nie były po prostu pechem. :(

  • Czarnaa94 Autorytet
    Postów: 1829 1230

    Wysłany: 15 listopada 2014, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy mógł to być pech ale też może być jakiś powód. Ja bym robiła wszystkie możliwe badania. Ja zaczęłam robić po drugim poronieniu (ciąży biochemicznej) i wyszła mi między innymi niedoczynność tarczycy. Kariotypy też miałam w planie ale życie zaskoczyło nas kolejną fasolką i badania poszły w odstawkę ;) jeśli mogę Ci coś jeszcze doradzić to jeśli nie znajdziecie przyczyny warto żeby Twój partner zbadał nasienie bo zarówno puste jajo jak i biochemiczna mogą być spowodowane bakteriami w nasieniu. A mogę jeszcze zapytać jaki miałaś wynik TSH? :)

    thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 16 listopada 2014, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy to może być przypadek, ale po 3 poronieniach nie warto zostawić swojej przyszłości w rękach losu. Męcz lekarzy o badania, bo Ci się należą! Skoro nie robiłaś jeszcze ANA to nie wiem czy robiłaś już przeciwciała antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia. Na przeciwciała przeciw łożysku jest chyba za późno, bo to powinno się raczej robić do 6 tygodni od poronienia. Skoro miałaś ciąże pozamaciczną warto rozważyć badanie drożności jajowodów, hsg. Sama o nim myślę, choć z innego powodu. Badanie jest podobno straszne, podłączają Ci pod szyjkę macicy pierścień dzięki któremu wstrzykują kontrast i robią zdjęcie rtg, tak badają kształt macicy i drożność jajowodów, możliwe że jajowody dzięki temu badaniu się udrożnią. Podobno bardzo bolesne. Co jeszcze... mąż badanie spermy zrobił? Może ma jakieś bakterie? Takie podstawowe badania jak wymaz, różyczka, chlamydia, toksoplazmoza? Ja w swoim pamiętniku piszę sporo o badaniach które robiłam, możesz poczytać, choć przyznaję się bez bicia że żeby je wyciągnąć chodzę do kilku lekarzy :) mam z 2 ginekolog, 2 internistki chodzę i proszę o takie i takie badanie, choć nie mówię, że to dlatego że inna mi nie dała :) i tak po kolei robię wszystkie badania i pytam czy powinnam zbadać coś jeszcze.

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • agatka196 Autorytet
    Postów: 3134 2355

    Wysłany: 16 listopada 2014, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy ja też jestem po 3 poronieniach i mam za soba kupe badań i wszystkie podstawowe sa dobre. Przed ostatnia ciaża miałam tylko wysoka prolaktyne ale mimo to zaszłam w ciażę nie biorac lekarstw.
    Teraz dostałam skierowanie na badania: antykogulant tocznia i beta glikoProteine ale niestety muszę za nie zapłacić bo na nfz nie mam skierowania. Dlatego też zwlekam.
    Też bije się z myślami czy to zwykły przypadek czy coś ze mna jest nie tak.
    Jutro też zapiszę się na wizytę do internisty może uda mi się jakieś skierowanie wyciagnać na toxoplazmoze i różyczke bo też nie miałam badanej.
    Mój lekarz twierdzi że nie ma sensu się doszukiwać czegoś czego nie ma bo wszystkie inne badania mam ok.
    Teraz tylko leczyć rany i próbowac znowu choć bardzo się boję.

    Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngurl=http://www.suwaczki.com/]klz9df9hfp6o5oq3.png[/url]
  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 16 listopada 2014, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, BARDZO Wam dziękuję, że tak dużo napisałyście! Nawet nie wiecie jak mnie to podnosi na duchu. Badanie nasienia planujemy, ale jak najbliżej wyniku z badań genetycznych czyli koniec grudnia. A poniżej badania jakie już miałam:

    P/c antykardiolipinowe 10.2012 - ujemny
    Toksoplazmoza 06-2014 - ujemny
    FSH 4dc 10.2014 - 3,78
    LH 4dc 10.2014 - 3,94
    TSH 06.2014 - 1,030
    FT3 10.2012 - 2,62
    FT4 06.2014 - 1,11
    Progesteron 4dc 10.2014 - 0,40
    Prolaktyna 10.2014 - 15,96
    Estradiol 4dc 10.2014 - 31,50
    Testosteron 10.2014 - 29,47

    Teraz zrobię jeszcze p/c ANA, antykoagulant tocznia i jeszcze raz p/c antykardiolipinowe. Genetyka, badanie nasienia i nie wiem co jeszcze.. Jajowody mam drożne bo pozamaciczna była pierwsza i po niej już zaszłam w prawidłową ciążę.
    Ciągle mam nadzieje, że kiedyś się uda. Ale nie wiem czy sił mi starczy..

    Czarnaa94, eM, agatka196, trzymam kciuki za Was dziewczyny! Jesteście naprawdę wspaniałe i dzielne <3

  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 16 listopada 2014, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy wrote:
    Jajowody mam drożne bo pozamaciczna była pierwsza i po niej już zaszłam w prawidłową ciążę.

    Może być tak że jeden jest droży a drugi nie bardzo... Ale ogólnie widzę że sporo badań porobiłaś :) to dobrze :) poproś gin o wymaz w kierunku chlamydi. Różyczkę i cytomegalię można by zbadać, ale z tego co wiem to raczej nie będzie przyczyna więcej niż jednego poronienia, bo to tylko w momencie gdy jesteśmy chore to są problemy, a potem to już się jest odpornym. A jeżeli chodzi o różyczkę to ja bym mogła już książkę napisać :D bo ja mam IgM i IgG oba dodatnie z różyczki :P

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Czarnaa94 Autorytet
    Postów: 1829 1230

    Wysłany: 16 listopada 2014, 23:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy faktycznie wyniki masz super :) to rób dalej badania a ja trzymam kciuki ;) na pewno w końcu zostaniesz szczęśliwą mamusią :*

    thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Izzy Autorytet
    Postów: 692 481

    Wysłany: 17 listopada 2014, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM, pozamaciczną miałam z lewej strony dlatego teraz staramy się kiedy owulke mam z prawej. Niby lekarz mówił, że ta kewa strona jest ok ale lepiej dmuchać na zimne. Porobie te pozostałe badania, a co mi tam.. Może akurat coś wyjdzie?

    Czarnaa94, dzięki <3 O niczym innym teraz nie marze. Całe moje życie wokół tego się kręci.. Trzymam kciuki za Ciebie! :*

  • gosia.b Autorytet
    Postów: 289 618

    Wysłany: 17 listopada 2014, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy ja też trzymam kciuki, żeby się udało - tak jak za każdą z nas tutaj :) Najgorsza jest w tym wszystkim ta bezradność i bezsilność... a większości lekarzy to raczej nie rusza i twierdzą, że badania są niepotrzebne...
    Ja też zrobiłam dużo badań - wszystkie ok., ale to jeszcze o niczym nie świadczy niestety...
    Pozdrawiam Was dziewczyny :):):)

    Izzy lubi tę wiadomość

    r44n84s.png

    Aniołek [*] 16.09.14 r. 12tc (9tc)

  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 20 listopada 2014, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzy, ja przeciwciała antykardiolipinowe IgG miałam 9,99 (do 10 jest ujemny, od 10 wątpliwie dodatni), a mimo tego ginekolog powiedział, że kolejna ciąża będzie na acardzie i heparynie...

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • agnb6 Ekspertka
    Postów: 221 140

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trochę podobnie:
    Pierwsza ciąża od razu w 1cs,ale radości było tylko przez 5 dni, bo przyszła @. Czyli niby to biochemiczna była.
    Druga ciąża to był pusty pęcherzyk - lekarz mówił, że zarówno biochemiczna jak i pęcherzyk zdarzają się często, ale zazwyczaj tylko raz u jednej kobiety. Nie wiem, czy może powodem tego pustego pęcherzyka była grypa żołądkowa, którą przechodziłam w 6tc, czy może ogromny stres w pracy w 7tc. Nie wiadomo..
    Potem robiłam badania na tarczycę i przeciwciała antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia. Wszystko ok. Zaszłam w ciążę i było generalnie wszystko w porządku, no ale dzieciątko było chore, miało wiele wad i też się źle skończyło.
    Lekarz mówi, że każdy z tych przypadków, to może być tylko zły los, bo każdy jest inny. Niby moglibyśmy teraz zrobić nasze kariotypy, ale nie wiem, czy się zdecydujemy. Bo to badanie da nam tylko odpowiedź, czy któreś z nas ma za dużo, lub uszkodzone geny, ale nie wiadomo, czy to przejdzie na nast dziecko. Może to być wyjaśnieniem poprzednich poronień,ale nie da gwarancji jak się potoczy następna ciąża.
    Izzy - trzymam kciuki, aby u Ciebie wszystko poszło dobrze!

    Wiadomość wyedytowana przez autora 14 grudnia 2014, 20:48

    Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
    Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
    Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)