Badania
-
Potrzebuje porady, właśnie przeżyłam 2 poronienie. Oba samoistne w 7tc. Chcemy z mężem zabrać się za diagnostykę, ale nie wiemy od czego zacząć i jakie badania wykonać. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedziStarania od 10.2019
06.12.2019 7tc Aniołek (*)
06.2020 poronienie -
Na pewno kariotypy. To badanie robicie oboje. Jeśli któreś z Was ma wadę genetyczna to zostaje ona przeniesiona na dziecko. Proponuję udać się do dobrego specjalisty od niepłodności, który zleci Wam odpowiednie badania.
moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
Nie ma potrzeby iść do specjalisty jeśli chodzi o kariotypy. Po dwóch poronieniach należy się z NFZ I sama idę we wtorek na takie.
Ania, jeśli chodzisz do ginekologa z NFZ to poproś o skierowanie do genetyka. A jeśli prywatnie to udaj się do swojego lekarza rodzinnego, powiadom o dwóch poronieniach i uzyskasz skierowanie. Tylko Ty i Twój mąż musicie mieć każdy swoje skierowanie. Później umawiasz się w poradni genetycznej na wizytę. Ja w ten sposób załatwiłam. Nie ma sensu wywalać pieniędzy na to.
Wtedy z tymi badaniami możecie iść do do lego lekarza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 10:51
33l.
11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Ja jestem po pierwszym "późnym" poronieniu. W tym tygodniu zmieniłam lekarza i jestem świeżo po wizycie w klinice Gyncentrum.
Wykonano mi cytologię i wymaz do pakietu Uro- genital 2, mam wykonać też immunofenotyp oraz zbadać tsh (ponieważ w ciąży poszalała tarczyca), prolaktynę, ferrytynę, androstendion, testosteron, 17OH progesteron.
Prawda taka, że przed planowaną pierwszą ciążą wykonałam dużo podstawowych badań (pakiet tarczycowy, glukoza, posiew moczu, toksoplazma, różyczka i wiele innych) jak i w trakcie, więc myślę, że to sprawa indywidualna kto co musi jeszcze przebadać.
Pani doktor wypisała mi badania, które się robi po kilku poronieniach i wybór już do mnie należy czy chcę je teraz wykonać po pierwszym. Niestety to już koszt w tysiącach złotych:
Kariotyp
p/ciała antykardiolipinowe
antykoagulant tocznia
p/ciała z glikoproteinie
białko C
białko S
antytrombia III
gen V leiden
hen protrobiny
MTHFR
PAH- 1
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 08:26
Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-