Badania-schorzenia nabyte
-
Mam pytanie.4 razy poroniłam 2004, 2013, 2014, 2015 Mam też dwójke ziemskich dzieci ur w 2000 i 2005.Lekarz który mnie konsultował kazał zrobić w pierwszej kolejności badania na schorzenia nabyte.Genetyke zostawił na pożniej ze względu na dwa porody
Oto lista badań:
TSH, badania w kierunku trombofilii (przeciwciała przeciw kardiolipinie, antykoagulant tocznia), badania układu krzepnięcia (antytrombina III, białko C, białko S), homocysteina, badania infekcji (wymaz z szyjki na Chlamydia trachomatis, Mycoplasma i Ureaplasma)
Czy któraś z Was robiła te badania?
Czy którekolwiek są refundowane a jesli tak to jaki lekarz przepisze skierowania?
Bede wdzieczna za odpowiedzi...
Aniołkowa mamaelizka123 -
Robiłam niektóre z tych badań i niestety za wszystkie płaciłam. TSH może Ci przepisać endokrynolog, ale akurat to najtańsze badanie z Twojej listy ok 18 zł.
Powinien ci je chyba przepisać Twój lekarz ginekolog. Po czterech poronieniach kwalifikujesz się przecież do badan na nfz.
Bardzo mi przykro z powodu Twoich strat -
Elizka, bardzo mi przykro, że musiałaś przez to przejść. Endokrynolog może dać dużo skierowan, na tsh i układ krzepnięcia mi dał ginekolog.
Życzę wytrwałości i żebyś została mamaTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz. -
Elizka bardzo mi przykro z powodu Twoich strat.
Jesli chodzi o badania to TSH, FT3, FT4- może zlecić rodzinny(warto zrobic od razu całość), endokrynolog lub ginekolog. Cala reszta to hematolog.Tylko tu na wizytę na NFZ sie dlugo czeka:( Wymazy chyba tylko prywatnie.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
Elizkaa, przytulam Mi skierowania na badania krzepnięcia i w kierunku trombofilii dał hematolog. Po tylu poronieniach zdecydowanie masz wskazania. Nie wiem tylko jakie są szanse w Twojej miejscowości na szybką wizytę.
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -