X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Badania-schorzenia nabyte
Odpowiedz

Badania-schorzenia nabyte

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • elizkaaa Koleżanka

Wysłany: 23 października 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie.4 razy poroniłam 2004, 2013, 2014, 2015 Mam też dwójke ziemskich dzieci ur w 2000 i 2005.Lekarz który mnie konsultował kazał zrobić w pierwszej kolejności badania na schorzenia nabyte.Genetyke zostawił na pożniej ze względu na dwa porody
    Oto lista badań:
    TSH, badania w kierunku trombofilii (przeciwciała przeciw kardiolipinie, antykoagulant tocznia), badania układu krzepnięcia (antytrombina III, białko C, białko S), homocysteina, badania infekcji (wymaz z szyjki na Chlamydia trachomatis, Mycoplasma i Ureaplasma)

Czy któraś z Was robiła te badania?
    Czy którekolwiek są refundowane a jesli tak to jaki lekarz przepisze skierowania?
    Bede wdzieczna za odpowiedzi...
    Aniołkowa mama

elizka123
  • Mysia 15 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam niektóre z tych badań i niestety za wszystkie płaciłam. TSH może Ci przepisać endokrynolog, ale akurat to najtańsze badanie z Twojej listy ok 18 zł.

Powinien ci je chyba przepisać Twój lekarz ginekolog. Po czterech poronieniach kwalifikujesz się przecież do badan na nfz.

Bardzo mi przykro z powodu Twoich strat :(

Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

• alka89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elizka, bardzo mi przykro, że musiałaś przez to przejść. Endokrynolog może dać dużo skierowan, na tsh i układ krzepnięcia mi dał ginekolog.
    Życzę wytrwałości i żebyś została mama

Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
    Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elizka bardzo mi przykro z powodu Twoich strat.
    Jesli chodzi o badania to TSH, FT3, FT4- może zlecić rodzinny(warto zrobic od razu całość), endokrynolog lub ginekolog. Cala reszta to hematolog.Tylko tu na wizytę na NFZ sie dlugo czeka:( Wymazy chyba tylko prywatnie.

Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elizkaa, przytulam :( Mi skierowania na badania krzepnięcia i w kierunku trombofilii dał hematolog. Po tylu poronieniach zdecydowanie masz wskazania. Nie wiem tylko jakie są szanse w Twojej miejscowości na szybką wizytę.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • elizkaaa Koleżanka

Wysłany: 24 października 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje bardzo za odpowiedzi i miłe słowa :)
    Chyba będe robić prywatnie bo faktycznie kolejki długie a niektóre badania najlepiej zrobić do 6 tygodnia poporonieniu aby wyszły wiarygodne.

elizka123
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ