Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciaza biochemiczna a potem poronienie 8 tc
Odpowiedz

Ciaza biochemiczna a potem poronienie 8 tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zaczne od tego ze mam jedno dwuletnie dziecko. O 1 ciaze staralismy sie 1,5 roku, udalo sie dopiero po laparoskopii endometriozy zaszlam w 4 cyklu i urodzilam zdrowe dziecko. Teraz staramy sie o 2 i w marcu przeszlam ciaze biochemiczna beta osiagnela 50, nastepnie poroniebie samoistne. Teraz jestem w 8 tygodniu i czekam na zabieg. Jest zarodek , nie wyksztalcila sie akcja serca. Moje pytanie czy takie 2 poronienia to powod do podjecia badan? czy to miesci sie jeszcze w granicach normy? Jesli tak to jakie badania mam zrobic? Czesc lekarzy nie traktuje nawet pierwszego poronienia jako poronienia...Dzieki za rady jestem zielona w temacie...

• VR Koleżanka

Wysłany: 9 października 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania zawsze warto zrobić. Trzeba by było zbadać hormony jajnikowe i tarczycowe i prolaktynę na start. ;)

hajka, kik lubią tę wiadomość

52f668246f.png

[*] 8tc 10.2016 łyżeczkowanie
    [*] 5tc 08.2017 cp
    Kraków

MTHFR C6ttC-T hetero
    PAI-1 4G/5G homo
    hiperprolaktynemia czynnościowa
  • Paróweczka Koleżanka

Wysłany: 29 października 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, jestesmy w prawie identycznej sytuacji...
    1. 12/2014 ciaza bezzarodkowa
    2. 08/2015 udana ciaza z rozwiazaniem przez cc 05/2016
    3. 05/2017 ciaza biochemiczna
    4. 08/2017 poronienie zatrzymane lyzeczkowane 25/10/2017

Moj lekarz twierdzi ze gdyby nie ta jedna udana ciaza to byloby zagrozenie ze to kwestia genow i wtedy rekomendowalby cala liste badan genetycznych ale skoro jedna ciaza donoszona szczesliwie to opcje sa dwie:
    - blad statystyczny na poziomie ksztaltowania zarodka... zdaza sie i nic sie z tym nie zrobi
    - jedno z nas moze miec wadliwy jeden z dwoch chromosomow ale na to tez leczenia nie ma tylko proby z zalozeniem ze skoro naprzemiennisc to w koncu przypadnie udany cykl na komplet dobrych chromosomow... ewentualnie oczywiscie in vitro ale ma ono sens tylko z przedimplantacyjnym badaniem genetycznym materialu zeby wykluczyc podanie wadliwych komorek... taka pelna procedura to ok 25tys zl :S

Zdecydowalismy sie z mezem na poddanie tkanek poronnych do badan genetycznych, czekamy na wyniki moze tam cos wyjdzie na jaw co pomoze w dalszych staraniach.

hajka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zasuferowal ze problem moze byc w jakosci nasienia meza, zeby zbadac chromatyne plemnikowa. Ale poniewaz nawet jak wyjdzie zle to nic sie z tym nie da zrobic, to po prostu zamierzamy starac sie dalej. W koncu nam sie uda!

Paróweczka lubi tę wiadomość

• Paróweczka Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajka wrote:
    Mi lekarz zasuferowal ze problem moze byc w jakosci nasienia meza, zeby zbadac chromatyne plemnikowa. Ale poniewaz nawet jak wyjdzie zle to nic sie z tym nie da zrobic, to po prostu zamierzamy starac sie dalej. W koncu nam sie uda!
    W poniedziałek mam wizytę, zapytam mojego ginekologa co sądzi na temat tych badań. Dzięki za odp!

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co powiedzial Twoj lekarz?

• Paróweczka Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajka wrote:
    I co powiedzial Twoj lekarz?

Bylam u nowego lekarza ktorego wybralam sobie pod katem przyszlej ciazy nie u tego ktory prowadzil moja ostatnia i orzekl ze nie musimy robic zadnych badan... No i masakra... nawet nie doszlam do tematu nasienia... do zrobienia mamy wg tego lekarza:
    - Kariotyp oboje maz i ja
    - Przeciwciała antyfosfolipidowe
    - Przeciwciała antykardiolipidowe
    - Antykoagulant tocznia
    - Mutacja czynnika V leiden
    - Mutacja genu protrombiny
    - Mutacja MTHFR
    - Homocysteina
    - FSH
    - LH
    - Estradiol
    - DHEA-S
    - Androstendion

+ refresh:
    - TSH
    - FT3
    - FT4
    - Anty-TPO
    - Progesteron
    - Prolaktyna
    - Glukoza na czczo i po obciazeniu...

Jak to zrobic? Gdzie? Koszt koszmarny jak patrze na informacje w necie... :(

• Paróweczka Koleżanka

Wysłany: 22 listopada 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u mnie jest już pierwszy winowajca... to nieprawidłowa mutacja genu PAI-1 odpowiedzialnego za krzepliwość. Czekam na konsultacje lekarza co dalej i na dalsze wyniki

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ