X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Kiedy poronienie?
Odpowiedz

Kiedy poronienie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kaylan Nowa

Wysłany: 10 czerwca, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czytałam Wasze historie, przeglądałam forum, ale nie przyszło mi do głowy, że to ja będę szukała tu wsparcia. Jestem w ciąży w 8t2d wg OM, USG sprzed tygodnia wykazało zarodek wielkości ok 3,3 mm bez akcji serca, USG z wczoraj (9.06.25) nie pokazało wzrostu zarodka, a akcja serca być może się pojawiła, a byc może nie. lekarz nie był w stanie stwierdzić, nie był pewien czy to po prostu nie moje tętno. Kazał czekać do kolejnej wizyty. Nie wiem czego
    Się spodziewać, z jednej strony wiem, że nic z tego, to moja pierwsza
    Ciąża, pierwsza strata. Zaczynam tę żałobę przeżywać czekając na poronienie, ale jakaś resztka nadziei jednak jest. Może któraś z Was przechodziła takie Niejednoznaczne sytuacje. Lekarz nie daje raczej tej nadziei, karze się nie nastawiać, od początku raczej było pod górę, brak pęcherzyka w macicy początkowo, potem brak tego serduszka, potem niby się pojawia, ale tak naprawdę niewiadomo. Na USG pęcherzyk się lekko spłaszczył, zarodek ani trochę nie urósł. Myślicie, że to już definitywne? Ktoś tak miał? Kiedy mam się spodziewać poronienia?

• emciak Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaylan wrote:
    Hej, czytałam Wasze historie, przeglądałam forum, ale nie przyszło mi do głowy, że to ja będę szukała tu wsparcia. Jestem w ciąży w 8t2d wg OM, USG sprzed tygodnia wykazało zarodek wielkości ok 3,3 mm bez akcji serca, USG z wczoraj (9.06.25) nie pokazało wzrostu zarodka, a akcja serca być może się pojawiła, a byc może nie. lekarz nie był w stanie stwierdzić, nie był pewien czy to po prostu nie moje tętno. Kazał czekać do kolejnej wizyty. Nie wiem czego
    Się spodziewać, z jednej strony wiem, że nic z tego, to moja pierwsza
    Ciąża, pierwsza strata. Zaczynam tę żałobę przeżywać czekając na poronienie, ale jakaś resztka nadziei jednak jest. Może któraś z Was przechodziła takie Niejednoznaczne sytuacje. Lekarz nie daje raczej tej nadziei, karze się nie nastawiać, od początku raczej było pod górę, brak pęcherzyka w macicy początkowo, potem brak tego serduszka, potem niby się pojawia, ale tak naprawdę niewiadomo. Na USG pęcherzyk się lekko spłaszczył, zarodek ani trochę nie urósł. Myślicie, że to już definitywne? Ktoś tak miał? Kiedy mam się spodziewać poronienia?
    Hej, a przyrosty bety badalas? Myślę, że sytuacja niestety nie wygląda obiecująco skoro przez tydzień zarodek nie urósł. Zawsze warto mieć nadzieję, że wydarzy się cud i może to była kwestia złego sprzętu USG albo słabych kompetencji lekarza ale tak jak sama mówisz to już wewnętrznie się przygotowujesz na najgorsze. Bardzo mi przykro, że przechodzisz przez taki stres 🫂
    Co do tego kiedy poronienie miałoby nastąpić to nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jeśli bierzesz progesteron to on może opóźnić krwawienie, myślę, że najlepiej bedzie jak udasz się do jakiegoś innego lekarza na wizytę. Daj znać jak się sytuacja potoczyla, ściskam mocno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 20:54

Rocznik '91
    6 CS ✨

*cykle ~27 dni
    *hormony w normie
    *TSH 2,2-2,5 -> 1,5- biorę Euthyrox 50
    *IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
    *suplementacja Pueria Uno

04.05 🌷
    01.06 💔
  • Kaylan Nowa

Wysłany: 10 czerwca, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta nie była badana teraz, czekam na kolejną wizytę na której ostatecznie lekarz potwierdzi zatrzymanie rozwoju i postanowi co dalej. Dziękuję Ci za wsparcie, wiem, że nie jestem sama, że wielu kobietom się to przydarza, ale nadal jest to ciężkie przeżycie.

• Stokrotka94 Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie była podobna sytuacja, tylko między badaniami był odstęp 2 tygodni. Zarodek nie urósł ale jajo płodowe tak. To też była moja pierwsza ciąża i zarodek miał 5-3 mm, zatrzymał się około 6 tygodnia. Lekarka kazała czekać tydzień, ale to była dla mnie oczywista formalność. Takie są widocznie procedury jeśli nie było wcześniej akcji serca. Miałam w głowie myśli że może się zdarzy cud, ale wiedziałam że to nie ma sensu. Przez ten tydzień się wypłakałam, wzięłam pracę zdalną przez kilka dni i potem dwa dni urlopu bo nie chciałam przebywać wśród ludzi. Zrobiłam zakupy do szpitala i byłam gotowa tam jechać. Po tygodniu na USG jajo było rozwarstwione, na następny dzień szpital.

Bardzo mi przykro 💔

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6/9 tydz.
    Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
    Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
    APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
    Badanie komputerowe nasienia ⏳
    Fragmentacja DNA plemników ⏳
  • emciak Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaylan wrote:
    Beta nie była badana teraz, czekam na kolejną wizytę na której ostatecznie lekarz potwierdzi zatrzymanie rozwoju i postanowi co dalej. Dziękuję Ci za wsparcie, wiem, że nie jestem sama, że wielu kobietom się to przydarza, ale nadal jest to ciężkie przeżycie.
    To prawda, wiele z nas cierpi i przeżywa bardzo długo takie straty więc gdybyś potrzebowała się wygadać, wypłakać czy porzucać mięsem ze złości to jesteśmy tutaj ❤️‍🩹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 22:14

Rocznik '91
    6 CS ✨

*cykle ~27 dni
    *hormony w normie
    *TSH 2,2-2,5 -> 1,5- biorę Euthyrox 50
    *IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
    *suplementacja Pueria Uno

04.05 🌷
    01.06 💔
  • Kaylan Nowa

Wysłany: 11 czerwca, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest nas tu bardzo wiele, nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Ale jesteśmy dzielne i sobie damy radę. Historie, które tu przeczytałam w większości są po prostu koszmarem, ale każda z dziewczyn tu jest chyba dowodem na to, że można się podnieść po stracie.
    Ze mną też tak będzie.

emciak, Stokrotka94 lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ