X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Mutacja MTHFR heterozygota
Odpowiedz

Mutacja MTHFR heterozygota

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, po 1 poronieniu zatrzymanym, i 1 ciąży biochemicznej zrobiłam badania genetyczne, zdiagnozowano mutacje w genie MTHFR, w układzie heterozygotycznym. Fladze zalecenia to zwiększony kwas foliowy do 5 mg formy zmetylowanej +suplementy dla starszej ale też z tym zmetylowanym kwasem.
    Jak powiodły się wasze starania przy tej mutacji? Jakie dostaliście zalecenia?
    Pozdrawiam

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć po pierwsze należy sprawdzić poziom homocysteiny, kwasu foliowego i b12. Jeśli poziom homocysteiny nie przekroczy 8 to jest ok, jeśli będzie wyższy to należy zbić go metylowanymi witaminami z grupy b. Niestety ale hiperhomocysteinemia przyczynia się do poronien dlatego trzeba kontrolować poziom. Polecam witaminy firmy Jarrow

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 11:34

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Starania naturalne od 01/2021
    Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔

Starania w klinice od 2023
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie te badania, które napisałaś robiłam, są w normie. B6,B12, kwas foliowy, homocysteina..
    Dostosowałam też dietę..
    Ale boje sie co będzie dalej

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia
  • AnnaZK Nowa

Wysłany: 28 stycznia 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Ja jestem po dwóch poronieniach zatrzymanych i dopiero kilka dni temu odebrałam wynik mutacji w genie MTHFR. Na razie czekam jeszcze na resztę wyników badań ale sama myśl o tym wszystkim mnie dołuje. Nadzieja jest taka, że moja siostra z tą mutacją ma dwójkę dzieci także trzeba być dobrej myśli ...mimo wszystko...

• Babulka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zamartwiaj się tą mutacją. Jeden z jej wariantów ma większość kobiet, sama ona nie wskazuje jeszcze jak radzisz sobie z metylacją. Zbadaj poziom homocysteiny i utrzymuj ją w przedziale 6-8.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ