Poronienie, ujemna grupa krwi i problemy z zajściem w ciążę
-
Cześć. Dwa lata temu przeszłam ciążę pozamaciczną. Był to wtedy 1cykl starań, wystarczyło jedno współżycie aby się udało. Okazało się że mam ujemną grupę krwi, podano mi immunoglobuline. Był rok przerwy w staraniach. W tamtym roku robiłam badanie drożności, jajowody drożne, zaczęły się starania, które nie dają żadnego efektu , to już 9 cykl. Czy to prawda, że przy kolejnej ciąży zawsze występuje konflikt serologiczny i trudniej jest zajść w ciążę? Ginekologicznie wszystko ok, miesiączki zazwyczaj regularne, owulacje też występują a w ciążę zajść się nie udaje
-
Karo Lina wrote:Cześć. Dwa lata temu przeszłam ciążę pozamaciczną. Był to wtedy 1cykl starań, wystarczyło jedno współżycie aby się udało. Okazało się że mam ujemną grupę krwi, podano mi immunoglobuline. Był rok przerwy w staraniach. W tamtym roku robiłam badanie drożności, jajowody drożne, zaczęły się starania, które nie dają żadnego efektu , to już 9 cykl. Czy to prawda, że przy kolejnej ciąży zawsze występuje konflikt serologiczny i trudniej jest zajść w ciążę? Ginekologicznie wszystko ok, miesiączki zazwyczaj regularne, owulacje też występują a w ciążę zajść się nie udaje
-
Karo Lina wrote:Dziekuję. A czy przy ewentualnej kolejnej utracie ciąży należy podać kolejny raz immunoglobulinę czy wystarczy ją przyjąć raz w życiu? Przecież czasami kobieta nie wie, że jest w ciąży, normalnie dostaje okres, co w takiej sytuacji ?
-
Silenka wrote:Mi przy drugiej cp podali immunoglobuliny tak samo jak w pierwszej. Jak już bedzie ciaza lekarz prowadzący na pewno zleci badania w kierunku konfliktu, więc nie martw się. Jedyne co powinnas teraz wiedziec, to to , że na starania nie ma to najmniejszego wplywu, więc spokojnie ❤️
Silenka lubi tę wiadomość
-