X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Skrócony urlop macierzyński po poronieniu
Odpowiedz

Skrócony urlop macierzyński po poronieniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Czekająca7 Debiutantka

Wysłany: 8 kwietnia, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, aktualnie czekam na poronienie i zastanawiam się nad skorzystaniem z skróconego urlopu macierzyńskiego. Mam jednak mętlik w głowie bo nie wiem jak zareaguje na to pracodawca. W firmie wiedzą, że byłam w ciąży, moja przełożona jest bardzo wspierająca, ale myślę, że nie spodziewają się tak długiej nieobecności. Chciałabym skorzystać może nie z 8 tygodni, a 4 lub 5. Aktualnie bardzo źle znoszę sytuację psychicznie i czuję, że potrzebuję czasu na regenerację. Czy możecie się podzielić jak to u Was wyglądało?

• Niecierpliwa_ Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jestem właśnie w szpitalu i jeśli dostanę zaświadczenie, to zamierzam skorzystać. Też się zastanawiam jaka będzie reakcja, ale szczerze mówiąc wiem że potrzebuje tej regeneracji. Nie biorę praktycznie nigdy zwolnien, ale teraz potrzebuje bardzo tej przerwy.
    Strasznie źle znosiłam ciążę, plus teraz to, jestem wykończona fizycznie i psychicznie.

Jeśli mówisz że masz wspierającą przełożoną no to powinna zrozumieć. Myśl o sobie w pierwszej kolejnosci.

Dodam że czysto finansowo dla pracodawcy to i tak jest korzystniejsza opcja niż l4, bo to jest z tego co rozumiem pokrywane od początku 100% przez ZUS.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 10:21

🙎‍♀️ 36 👨34
    ⌛️ starania od 8.2024

IUI 8.2025 ❌

IUI 2.2026 (lametta +ovi) ✅
    4.2026 💔 (9 tydz)
  • Czekająca7 Debiutantka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa_ wrote:
    Hej, ja jestem właśnie w szpitalu i jeśli dostanę zaświadczenie, to zamierzam skorzystać. Też się zastanawiam jaka będzie reakcja, ale szczerze mówiąc wiem że potrzebuje tej regeneracji. Nie biorę praktycznie nigdy zwolnien, ale teraz potrzebuje bardzo tej przerwy.
    Strasznie źle znosiłam ciążę, plus teraz to, jestem wykończona fizycznie i psychicznie.

Jeśli mówisz że masz wspierającą przełożoną no to powinna zrozumieć. Myśl o sobie w pierwszej kolejnosci.

Dodam że czysto finansowo dla pracodawcy to i tak jest korzystniejsza opcja niż l4, bo to jest z tego co rozumiem pokrywane od początku 100% przez ZUS.

O to zaświadczenie możesz się przypomnieć jeśli sami z siebie nie wydadzą - to tak tylko daje znać, że jeśli stwierdzili ciążę to mają taki obowiązek.

Ja właśnie zaraz będę szła do szpitala... Moja ciąża obumarła, odstawiłam duphaston i clexane, ale niestety nic się nie dzieje :( Poproszę w pierwszej kolejności o farmakologię, może uda się uniknąć zabiegu.

Dużo siły dla Ciebie <3

• Aeternum Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekająca7 wrote:
    Hej dziewczyny, aktualnie czekam na poronienie i zastanawiam się nad skorzystaniem z skróconego urlopu macierzyńskiego. Mam jednak mętlik w głowie bo nie wiem jak zareaguje na to pracodawca. W firmie wiedzą, że byłam w ciąży, moja przełożona jest bardzo wspierająca, ale myślę, że nie spodziewają się tak długiej nieobecności. Chciałabym skorzystać może nie z 8 tygodni, a 4 lub 5. Aktualnie bardzo źle znoszę sytuację psychicznie i czuję, że potrzebuję czasu na regenerację. Czy możecie się podzielić jak to u Was wyglądało?

W pełni Ci się należy. ZUS interpretuje że nie wolno brać części urlopu bo to Twoje prawo do odpoczynku. Ale z tego co widziałam na forach kadrowych, różnie z tym bywa w różnych firmach. U mnie nie chcieli dać części żeby się nie tłumaczyć więc byłam 4 tygodnie na L4. Ale wtedy wiadomo, mniejsza pensja 🙂

33 👫 35

03/2025- poronienie chybione

02/2026- poronienie chybione

Wysłany: 8 kwietnia, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekająca7 wrote:
    O to zaświadczenie możesz się przypomnieć jeśli sami z siebie nie wydadzą - to tak tylko daje znać, że jeśli stwierdzili ciążę to mają taki obowiązek.

Ja właśnie zaraz będę szła do szpitala... Moja ciąża obumarła, odstawiłam duphaston i clexane, ale niestety nic się nie dzieje :( Poproszę w pierwszej kolejności o farmakologię, może uda się uniknąć zabiegu.

Dużo siły dla Ciebie <3

Dziękuję! Trzymam kciuki żeby poszło sprawnie u Ciebie też. Ja właśnie czekam na zabieg bo po lekach nie udało się całkowicie oczyścić jeszcze.

🙎‍♀️ 36 👨34
    ⌛️ starania od 8.2024

IUI 8.2025 ❌

4.2026 💔 (9 tydz)
  • Czekająca7 Debiutantka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aeternum wrote:
    W pełni Ci się należy. ZUS interpretuje że nie wolno brać części urlopu bo to Twoje prawo do odpoczynku. Ale z tego co widziałam na forach kadrowych, różnie z tym bywa w różnych firmach. U mnie nie chcieli dać części żeby się nie tłumaczyć więc byłam 4 tygodnie na L4. Ale wtedy wiadomo, mniejsza pensja 🙂

O, to ciekawe. Dziękuję, że się dzielisz. Myślałam, że śmiało mogę zdecydować ile z tych 8 tygodni chcę wykorzystać. L4 nie chciałabym brać właśnie ze względu na mniejszą pensję. To dla mnie spora różnica w obecnej sytuacji :( A wiadomo kolejne pakiety badań i konsultacji z lekarzami pozytywnie na budżet nie wpłyną.

Aeternum lubi tę wiadomość

Wysłany: 9 kwietnia, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że załatwiam teraz te formalności i jest to super niekomfortowe… sama nazwa urlop macierzyński jest wyjątkowo nietrafna, inaczej wyobrażałam sobie urlop macierzyński. Plus jeszcze te wszystkie określenia o martwym porodzie we wnioskach.

Co do samego zaświadczenia, w szpitalu maja gotowe formularze ale trzeba było się upomnieć. Sami z siebie o tym nie wspominają i proponują l4. Lekarka z którą rozmawiałam nawet nie wiedziała, że coś takiego jest. Także musiała się zorientować i wtedy bez problemu

🙎‍♀️ 36 👨34
    ⌛️ starania od 8.2024

IUI 8.2025 ❌

4.2026 💔 (9 tydz)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ