Wsparcie w oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny. Być może jest tutaj ktoś w podobnej sytuacji do mojej i będziemy dla siebie wsparciem.
W zeszłym tygodniu byłam u mojej ginekolog i stwierdziła, że wiek ciąży z OM to 8+1, a z USG 5+5… kazała czekać…a dziś: ciąża nadal 5+5 a pęcherzyk pusty i nawet się nieco skurczył 😟 stwierdziła ciążę zatrzymaną i dała skierowanie na zabieg. Kazala odstawić luteinę i Powiedziała, że jeśli psychicznie dam radę to mam odczekać dwa tygodnie a jeśli nic nie zadzieje się samoistnie to iść na zabieg. Czekać czy iść od razu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 14:43
-
Przykro mi, że też musisz przez to przechodzić.. ja poszłam od razu do szpitala, bo bardzo chciałam mieć to już za sobą i psychicznie bym nie daoa rady czekac. To wyłącznie Twoja decyzja, w szpitalu to zazwyczaj kwestia tylko 1-2 dni więc dużo szybciej niż czekanie w domu..01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Emilia1988 wrote:A z kwestii typowo technicznych:
- co zabrać ze sobą do szpitala?
- czy to bolesny zabieg (w sensie „po”)?
- paznokcie nie mogą chyba być pomalowane?
- czy trzeba się jakoś przygotować?
- czy wcześniejsza indukcja (leków wczesnoporonnych) jest bolesna?
Ja byłam 2.5 h ciąża zatrzymana na 8+0
Chyba dzień po zabiegu zaczęło mnie trochę boleć ale nie było tragedii
Weź sobie na pewno koszule nocną szlafrok i podpaski troszkę się krwawi ale ja mówię o samym zabiegu bo tabletek nie dostałam
Nikt nie zwracał uwagi na paznokcie
Mi kazało być na czczo
Ja leków żadnych nie dostałam👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
27.01- badania genetyczne ✊
Mutacja MTHFR C677T hetero
Mutacja MTHFR A1298C hetero
Kariotypy u obydwojga ✅ -
Emilia1988 wrote:A z kwestii typowo technicznych:
- co zabrać ze sobą do szpitala?
- czy to bolesny zabieg (w sensie „po”)?
- paznokcie nie mogą chyba być pomalowane?
- czy trzeba się jakoś przygotować?
- czy wcześniejsza indukcja (leków wczesnoporonnych) jest bolesna?01.2025 13tc 💙👼 💔 -
Agat99 wrote:Ja byłam 1.5 dnia i musiałam być na czczo ze względu na zabieg. O paznokcie nikt nie pyta, na pewno zabierz koszule nocną, ręcznik, klapki. U mnie w szpitalu były podpaski, podkłady itd. Po podaniu tabletek i krwawieniu bolał mnie brzuch.. ale już po zabiegu nic nie bolało.
A co po tym 1.5 dnia w szpitalu? Po powrocie do domu dalej się krwawi? Czy są jakieś zalecenia przy wypisie? -
Emilia1988 wrote:Nie próbowali najpierw wywołać poronienia farmakologicznie? Mi gin powiedziała, że może uda się uniknąć zabiegu jeśli uda się za pomocą indukcji wywołać poronienie.01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Emilia1988 wrote:Nie próbowali najpierw wywołać poronienia farmakologicznie? Mi gin powiedziała, że może uda się uniknąć zabiegu jeśli uda się za pomocą indukcji wywołać poronienie.
U mnie nie miałam się zgłosić o 8 ok 8:45 było po wszystkim. A dlaczego nie tabletki nie wiem👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Natalia13245 wrote:U mnie nie miałam się zgłosić o 8 ok 8:45 było po wszystkim. A dlaczego nie tabletki nie wiem
Aaaa no i L4 ja miałam na max czyli 30 dni i jeszcze teraz będę przedłużać o 2 tygodnie👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
U mnie się udało samymi tabletkami (łącznie 4 dawki po 4 tabletki - dopochwowo). Zgłosiłam się o 14 do szpitala. O 11 byłam na wizycie na której się dowiedziałam że zarodek się zatrzymał. Po zgłoszeniu się do szpitala zrobili mi USG żeby potwierdzić diagnozę, dostałam pierwszą dawkę tabletek z zastrzeżeniem że po pierwszej zwykle nic się nie dzieje i tak też było u mnie. Dopiero przed następną dawką zaczęło się lekkie krwawienie. Pani doktor ostrzegała też że mogą być wymioty, biegunka, skurcze, bóle głowy, ogólne rozbicie jak przy przeziębieniu, gorączka. Potem dostałam drugą dawkę o 17 i trzecia o 20. W nocy się rozkręciło krwawienie. Ale głównie na toalecie ze mnie wszystko wylatywało (miałam też biegunke i gorączkę). Ogólnie noc nieprzyjemna ale ból do zniesienia; u mnie taki jak okresowy. Rano USG okazało się że zarodka już nie ma ale Endo było jeszcze grube więc dostałam jeszcze jedną dawkę ale po niej już mi się nic nie działo poza krwawieniem. Wyszłam do domu o 16 (zrobili mi jeszcze jedno USG przed wyjściem).
Na pewno trzeba zabrać piżamę, klapki, ręcznik, wodę, coś żeby zająć głowę (netflix polecam) podpaski polecam tena lady maxi night - te szpitalne mi dawali ale są kijowe. Jestem w domu od piątku i dalej jest krwawienie ale takie jak okres.
Mam nadzieję że pomogłam, trzymam kciuki żeby się udało bez łyżeczkowania 🤞🏼🤞🏼🤞🏼
A no i zwolnienia mam 2 tygodnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 17:58
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Cześć,
Ja również bym nie czekała. Idź do szpitala i będzie po wszystkim.
O swoim poronieniu dowiedziałam się szybko bo zarodek zatrzymał się na 6+2, do szpitala trafiłam tydzień później jak już wszystko było potwierdzone. U mnie odbyło się bez zabiegu, farmakologicznie. Macica oczyściła się i zabieg nie był konieczny.
Zabierz ze sobą rzeczy podstawowej higieny, szlafrok, długą koszulę, podpaski oczywiście, chusteczki nawilżane bardzo mi się przydały.
Jeśli dostaniesz tabletki to jest dużo skutków ubocznych ale każdy ma inne objawy - ja miałam silne skurcze, dreszcze, nudności, osłabienie, okropną biegunkę. Położne były miłe, opiekuńcze i mogłam na nie liczyć.
31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
Emilia1988 wrote:I jak wspominasz pobyt? Opinie ten szpital ma słabe01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Ja miałam w 7+2 potwierdzenie pustego jaja i czekałam na samoistne krwawienie ale ze nie dostałam to w piątek poszłam do mojej ginekolog.
Dostałam od niej jedną dawkę tabletek i poszłam do domu. Tabletki dostałam o 10 a o 17 dostałam gorączkę i zaczęło się krwawienie które trwało około 5 godzin. Od soboty mam krwawienie jak miesiączkę i po zakończeniu krwawienia mam przyjść sprawdzić czy się wszystko oczyściło. -
Ja miałam zatrzymaną ciążę 5+4 w OM 6+4, wg zaleceń sprawdziłam czy beta rośnie - zaczęła spadać, więc 2 dni później odstawiłam duphaston i czekałam 2.5 dnia na rozkręcenie. Tutaj też mi gin powiedziała, że powinno zacząć się samo, gdyby przez ok tydzień nic nie było to kontrola i pewnie wtedy skierowanie do szpitala. Tak naprawdę od pon przy odstawieniu duphaston zaczęłam czuć, że coś się dzieje, natomiast skrzepy i krew pojawiła się w czwartek i w niedzielę koniec, dzisiaj lekkie plamienie. W czwartek mam kontrolę.
Jeśli sugerowała szpital, to może rzeczywiście lepiej mieć to z głowy i pójdzie sprawniej.
Ściskam 🫂🙋🏻♀️29 🙋♂️29
1cs - 09.24 biochem?
5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
6cs - 🙏🏻 -
Większość już tu dziewczyny opowiedziały i odpowiedziały na wszystkie pytania. Ja ze swojego doświadczenia dodam tyle, że w szpitalu byłam 4 dni. Przez 3 dni miałam podawane tabletki, bo miałam nadzieję na uniknięcie łyżeczkowania. Niestety nie dało rady wywołać poronienia farmakologicznie i 4go dnia miałam zabieg. Jeśli chodzi o ból to zabieg jest bezbolesny, po nim też nic nie bolało. Tabletki powodują skurcze macicy mające wywołać poronienie, więc to jest zdecydowanie bardziej traumatyczne i bolesne, ale mimo wszystko lepsze dla organizmu niż łyżeczkowanie.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🧬: V R2 hetero
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml