Wycięty jajowod po ciąży pozamaczicnej co dalej
-
ewann wrote:Jestem właśnie po laparoskopowym wycięciu jajowodu z powodu ciąży pozamacicznej , czy któraś z was również przez to przeszła a mimo to udało się zajść w ciąże naturalnie ? Jak długo czekaliście ze staraniami ?
Ewann, ja zaszłam w ciążę naturalnie, w drugim cyklu starań po operacji. Komórka pochodziła z jajnika, który nie ma jajowodu.
Przed operacją dostałam dwie dawki metotreksatu, więc musiałam zrobić 6mc przerwy od starań. Z tego co wiem, po samej operacji można starać się wcześniej, ale tu musiałby się lekarz wypowiedzieć.
Mysiorek5555 lubi tę wiadomość
14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Ja teraz miałam usunięty jajowod z ciąża która pochodziła z owulacji z przeciwnego jajnika .. 😏 lekarz mówi ze ten jajowod który został może wyłapać owulacje z tego jajnika bez jajowodu ale i tak strasznie się boje powtórki cp 😒
Co do starań powiedzieli że można się starać w następnym cyklu ale lepiej odczekać te 2 miesiące -
ewann wrote:Ja teraz miałam usunięty jajowod z ciąża która pochodziła z owulacji z przeciwnego jajnika .. 😏 lekarz mówi ze ten jajowod który został może wyłapać owulacje z tego jajnika bez jajowodu ale i tak strasznie się boje powtórki cp 😒
Co do starań powiedzieli że można się starać w następnym cyklu ale lepiej odczekać te 2 miesiące
Niestety, strach będzie nam pewnie już zawsze towarzyszył. Ja walczyłam o pierwsze dziecko, byłam bardzo zdeterminowana. Nie myślałam za bardzo o tym, ze może być kolejna CP. „Trzeba być dobrej myśli, bo po co być złej”. Chyba nie ma innego wyjścia
Kciuki!14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Ewann, ja zaszłam w ciążę naturalnie, w drugim cyklu starań po operacji. Komórka pochodziła z jajnika, który nie ma jajowodu.
Przed operacją dostałam dwie dawki metotreksatu, więc musiałam zrobić 6mc przerwy od starań. Z tego co wiem, po samej operacji można starać się wcześniej, ale tu musiałby się lekarz wypowiedzieć.
A kiedy wystąpiła u Ciebie pierwsza miesiączka po operacji ? -
ewann wrote:A kiedy wystąpiła u Ciebie pierwsza miesiączka po operacji ?14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Moja przyjaciółka przeszła dwie ciążę pozamaciczne w ciągu roku, w pierwszej usunięcie jajowodu, w drugie wchlonela się na szczescie sama... Po drugiej ciąży pozamacicznej zaszła w ciążę po 6 miesiącach, a starała się po pierwszej miesiączce bo lekarz nie widział przeciwwskazań.. Aktualnie jest w 33 tygodniu ciąży, wszystko rozwija się prawidłowo 🥰🥰🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2022, 23:01
Mysiorek5555, frezja87 lubią tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Czy brałaś jakieś leki podczas starań? Też nie mam jednego jajowodu...a ostatnio owulki z tej strony bez jajowodu.. -
Mysiorek5555 wrote:Czy brałaś jakieś leki podczas starań? Też nie mam jednego jajowodu...a ostatnio owulki z tej strony bez jajowodu..14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Ja po usunięciu jajowodu zaszłam w ciążę, ale dopiero w 13cs, jak na złość miałam ciągle owulacje z jajnika po stronie usuniętego jajowodu. Udało się akurat jak zaczęliśmy się przygotowywać do in vitro. Synek jutro kończy 5 miesięcy.
-