X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Wycięty jajowod po ciąży pozamaczicnej co dalej
Odpowiedz

Wycięty jajowod po ciąży pozamaczicnej co dalej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ewann Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem właśnie po laparoskopowym wycięciu jajowodu z powodu ciąży pozamacicznej , czy któraś z was również przez to przeszła a mimo to udało się zajść w ciąże naturalnie ? Jak długo czekaliście ze staraniami ?

• Janinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewann wrote:
    Jestem właśnie po laparoskopowym wycięciu jajowodu z powodu ciąży pozamacicznej , czy któraś z was również przez to przeszła a mimo to udało się zajść w ciąże naturalnie ? Jak długo czekaliście ze staraniami ?

Ewann, ja zaszłam w ciążę naturalnie, w drugim cyklu starań po operacji. Komórka pochodziła z jajnika, który nie ma jajowodu.
    Przed operacją dostałam dwie dawki metotreksatu, więc musiałam zrobić 6mc przerwy od starań. Z tego co wiem, po samej operacji można starać się wcześniej, ale tu musiałby się lekarz wypowiedzieć.

Mysiorek5555 lubi tę wiadomość

14cs CP, ostał się 1 jajowód
    2cs po operacji
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie po operacji ciąży pozamacicznej lekarz zalecił 3-4 miesiące bezwzględnej przerwy od starań. Musi wszystko się zagoić i macica musi odpocząć z tego co mówili lekarze. Ale nie usuwali jajowodu.

• ewann Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz miałam usunięty jajowod z ciąża która pochodziła z owulacji z przeciwnego jajnika .. 😏 lekarz mówi ze ten jajowod który został może wyłapać owulacje z tego jajnika bez jajowodu ale i tak strasznie się boje powtórki cp 😒

Co do starań powiedzieli że można się starać w następnym cyklu ale lepiej odczekać te 2 miesiące

• Janinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewann wrote:
    Ja teraz miałam usunięty jajowod z ciąża która pochodziła z owulacji z przeciwnego jajnika .. 😏 lekarz mówi ze ten jajowod który został może wyłapać owulacje z tego jajnika bez jajowodu ale i tak strasznie się boje powtórki cp 😒

Co do starań powiedzieli że można się starać w następnym cyklu ale lepiej odczekać te 2 miesiące
    OoO, a to się ponoc nie zdarza zbyt często 🤔
    Niestety, strach będzie nam pewnie już zawsze towarzyszył. Ja walczyłam o pierwsze dziecko, byłam bardzo zdeterminowana. Nie myślałam za bardzo o tym, ze może być kolejna CP. „Trzeba być dobrej myśli, bo po co być złej”. Chyba nie ma innego wyjścia :)
    Kciuki!

2cs po operacji
  • ewann Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2022, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również walczę o 1 dziecko , 3 już straciłam . Dam sobie chwile oddechu i walczę dalej

• ewann Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:
    Ewann, ja zaszłam w ciążę naturalnie, w drugim cyklu starań po operacji. Komórka pochodziła z jajnika, który nie ma jajowodu.
    Przed operacją dostałam dwie dawki metotreksatu, więc musiałam zrobić 6mc przerwy od starań. Z tego co wiem, po samej operacji można starać się wcześniej, ale tu musiałby się lekarz wypowiedzieć.

A kiedy wystąpiła u Ciebie pierwsza miesiączka po operacji ?

• Janinka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewann wrote:
    A kiedy wystąpiła u Ciebie pierwsza miesiączka po operacji ?
    Jakieś 2-3dni po operacji dość silne krwawienie, które trwało jakiś tydzień (oczyszczająca się macica). Po tym krwawienie miesiączka po jakichś 28dniach (czyli jakby cykl od razu wrócił).

2cs po operacji
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przyjaciółka przeszła dwie ciążę pozamaciczne w ciągu roku, w pierwszej usunięcie jajowodu, w drugie wchlonela się na szczescie sama... Po drugiej ciąży pozamacicznej zaszła w ciążę po 6 miesiącach, a starała się po pierwszej miesiączce bo lekarz nie widział przeciwwskazań.. Aktualnie jest w 33 tygodniu ciąży, wszystko rozwija się prawidłowo 🥰🥰🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2022, 23:01

Mysiorek5555, frezja87 lubią tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Mysiorek5555 Debiutantka

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:

Czy brałaś jakieś leki podczas starań? Też nie mam jednego jajowodu...a ostatnio owulki z tej strony bez jajowodu..

• Janinka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysiorek5555 wrote:
    Czy brałaś jakieś leki podczas starań? Też nie mam jednego jajowodu...a ostatnio owulki z tej strony bez jajowodu..
    Leczę się reumatologicznie, więc jestem „na stałe” na małej dawce Encortonu. Poza tym nic. Po prostu kwestia szczęścia. W grupie ciąża pozamaciczna było więcej takich przypadków. Powodzenia!!

2cs po operacji
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po usunięciu jajowodu zaszłam w ciążę, ale dopiero w 13cs, jak na złość miałam ciągle owulacje z jajnika po stronie usuniętego jajowodu. Udało się akurat jak zaczęliśmy się przygotowywać do in vitro. Synek jutro kończy 5 miesięcy.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ