Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zbyt szybkie utraty ciąży- POMOCY
Odpowiedz

Zbyt szybkie utraty ciąży- POMOCY

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Vero_na34 Nowa

Wysłany: 18 września, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa i zdecydowałam się napisać z desperacji, ale również nadziei jaką może będziecie w stanie mi dać. Wiem, że jesteście doświadczone i każda rada będzie cenna.
    Rok temu zaszłam w ciążę. Poroniłam po 3 tygodniach od pozytywnego testu.
    W zeszłym tygodniu zaszłam w ciążę. Najpierw był test ciążowy dwa dni po spóźniającej się miesiączce (oraz w dniu rocznicy ślubu- jaka to była niespodzianka!), a dwa dni później zrobiłam betę (wynik 16).
    Następne dni to były bóle brzucha, dużo wyższe niż zazwyczaj ciśnienie, ból głowy, uczucie zimna, a następnie dużo krwi ze skrzepami. Ciąża wtorek, a niedziela już po wszystkim. Beta zeszła do 1.
    Bardzo podobny przebieg sytuacji miałam rok temu.
    W pierwszą ciąże zaszłam po 3 miesiącach starań, a w drugą po 8. Długo to wszystko trwa, a potem kończy się zbyt szybko.
    Badania, które przez miesiące udało nam się wykonać to:

- Trombofilia (zrobiłam tylko ja- MTHFR 1298a-c więc biorę foliany), homocysteina, witaminy B, białko S, kwas foliowy, badanie nasienia z chromatyną i fragmentacją (nie wyszło źle, ale też bez rewelacji), KIR, Chlamydia, Mykoplazma, przeciwciała przeciwplemnikowe (ja), tarczyca, prolaktyna, estradiol, luteina, choroby zakaźne, różyczka itd, AMH (2.68)...wszystkie wyniki w porządku praktycznie

Nie wiem dalej w jakim iść kierunku. Ciężko mi też znaleźć na forum wątki czy dziewczyny, które traciłyby ciążę tak szybko jak ja. Wina meża? Moja wina? Mój organizm zwalcza już od samego początku? Czy w tej sytuacji tylko in vitro?
    Żaden lekarz nie jest w stanie mi pomóc. Mieszkam we Włoszech więc już wogóle sprawa jest utrudniona, bo tutaj silnych leków nie przepisują od tak. Wszyscy traktują moje ciąże jak praktycznie brak ciąży. Nie znajdują rozwiązań, nie zlecają badań (a przynajmniej nie tych wgłębiających się w temat). Znaczną część wymienionych powyżej badań zrobiłam ja na własną rękę kierując się tym co wyszukałam w internecie. Nie jestem brana na poważnie. W Polsce znalazłam świetnego lekarza, który przepisał mi Clexane, Accofil, Progesteron, ale wszystkie lekarstwa musiałabym ściągać do Włoch, płacić masę kasy, a i tak nie wiem czy by pomogły.
    Proszę was bardzo o pomoc i rady, jesteście chyba moją ostatnią deską ratunku :(

• glodia Autorytet

Wysłany: 18 września, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja jestem w podobnej sytuacji, od 3 lata w in vitro i dalej to samo. We Włoszech nie ma immunologa?
    A badaliście genotyp? Kir? Plemniki na pewno też trzeba zbadać.
    Wiem, że dziewczyny z zagranicy przyjeżdżają do kliniki na "szybką" procedurę lub badania. Część wizyt odbywają online. Może zadzwoń do jakieś większej kliniki i porozmawiaj o możliwościach.
    Edit: Jakby co ... w klinikach niepłodności nie robi się od razu in vitro ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września, 15:00

• Minevra Mg. Ekspertka

Wysłany: 21 września, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kilka utraconych ciąż na etapie do 8 tygodnia. Mutacja w genie PAI. Acard brany od początku ostatniej ciąży, najedzony efekt leży w łóżeczku. Powodzenia dziewczyny.

💔 poronienie/wrzesień 2022
  • Foxy_Lady Znajoma

Wysłany: 25 września, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero_na a miałaś dokładną diagnostykę jamy macicy robiona ? Usg 3d, histeroskopia, usg SIS ?

• Vero_na34 Nowa

Wysłany: 7 października, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Odpisuję dopiero teraz, bo trochę byłam zabiegana i nie miałam głowy do niczego.
    W między czasie wykonałam badania KIR i niestety wyszło to czego się obawiałam - KIR AA, brak kirów implantacyjnych, niepłodność immunologiczna ;/
    Chyba mam odpowiedź na moje wczesne poronienia. Mam nadzieję, że nie odkryję jeszcze innych niefajnych rzeczy po drodze. Mam mieć jeszcze robioną biopsję macicy.

• Mała.mi 93 Autorytet

Wysłany: 7 października, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie badania wychodzą w porządku cross match kiry oprócz jednej rzeczy MTHFR c.1286A>C Układ homozygotyczny rs1801131 - nieprawidłowy i SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ homozygotyczny - nieprawidłowy. Allo mlr - 34,1 - co myślicie ? Biorę acard

Start starań: 12/2023
    01/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
    05/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
    06/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    07/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    08/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    09/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    10/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    11/2024 - cykl naturalny ❓❓❓

Ona:
    HLA-C ✅KIR✅Trombofila wrodzona - Mutacje (acard150), CROSSMATCH ✅ALLO MLR - 34,1✅ TSH- 1,5 (euthyrox 50)
    On:
    Zdrowy💪
    Suplamenatcja: B6,Jod,VitD,Cynk,koenzym q10,B12,Omega komplex, selen,folian,zioła Ojca Sroki
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ