Zwolnienie lekarskie po poronieniu
-
Szukam odpowiedzi na kilka spraw odnośnie zwolnienia. Nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania i postanowiłam założyć nowy wątek.
Od 2019 roku jestem na zwolnieniu lekarskim, początkowo był to kod B jednakże poroniłam i aktulanie jest to zwolnienie od psychiatry. Wiem, że kobiecie w ciąży przysługuje 270 dni zwolnienia, w moim przypadku jest już to 182 dni. Jak to prawnie wygląda jeśli w ciągu tych 182 dni zajdę ponownie w ciąże? Czy przekształca się to wtedy w 270 dni (liczonych od stycznia 2019)? Jeśli tak, to co w momencie gdy te 270 dni się skończy, a ja w będąc w ciąży nie będę mogła pracować (specyfika pracy). Jak to wygląda dalej? Lub jeśli zaistnieje inna sytuacja np. wrócę do pracy po 182 dniach i np. zajdę wówczas w ciąże, znowu będę musiała pójść na zwolnienie to co wtedy? Jak liczyć te dni, czy przerwa miedzy zwolnieniami z tego samego powodu czyli kod B musi wynosić 60 dni, czy liczy się to inaczej? Jaki musi być okres przepracowany aby te 270 dni liczyło się odnowa. Może mi ktoś to wytłumaczyć ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 20:51
21.02.18 Aniołek [*] ciąża obumarła 8tc -