Beta hcg - proszę o opinie
-
Hej! Jeżeli, źle umieściłam temat proszę o przeniesienie.
Najpierw się przedstawię. Mam na imię Natalia, w kwietniu skończę 31 lat. Jestem w 2 ciąży. Pierwsza 9 lat temu i cudowna córeczka teraz czekam na bliźnięta - rodzimy we wrześniu.
Mam jednak pytanie.
Kobieta mi bliska (nie chce personalizować) Ostatnią miesiączkę miała 2 lutego 2018.
Owulacja prawdopodobnie między 16-18 02
Plamienie implantacyjne : 27 02
2 testy pozytywne 03 i 04.03
05.03 badanie beta hcg = 98.3
Więc mamy ciąże.
Ale... Na badaniach lekarz powiedział, że ciąża mega mega meeeegaaaaa wczesna. Lekarz zalecił powtórzyć badanie hormonu w pn 12.03
Na nim wynik: 400.3
Mamy się martwić? Co sądzicie? Jak u Was było z przyrostem?
-
Ciąża to nie matematyka. Beta rośnie i dobrze. U jednych rośnie wolniej, u drugich szybciej. Podwajanie się z dnia na dzień czyli co 24 h to jakaś bajka, nie wiem skąd sobie to wzięłaś? W niektórych, poważniejszych, publikacjach naukowych można spotkać się z twierdzeniem, że beta powinna przyrastać min. ok. 66% co 48h, ale i z tym bywa różnie i nie daje to gwarancji ani zdrowej ciąży, ani patologii ciąży. Teraz trzeba poczekać na USG, nie wcześniej niż w skończonym 6 tygodniu ciąży - wcześniej nic raczej nie będzie widać. A robienie bety najlepiej sobie w ogóle odpuścić - bo co to da?
Dopóki nie ma krwawień, plamień i ostrych bóli to czekać do USG, a jak się pojawią te objawy to migiem na IP.
Frufru lubi tę wiadomość
-