Cholestaza..
-
Witam wszystkich.
Mam pytanie dodtyczace cholestazy w ciąży.
Czy są mamy, które ten problem spotkał?
Ja w pierwszej ciązy miałam cholestaza w 39 tygodniu.
Teraz jestem w 6 tygodniu i przeczytałam, że w kolejnych ciazach jest duze prawdopodobienstwo że cholestaza wystąpi, na dodatek z większym nasileniem.
Jak było u Was w kolejnych ciązach??
Pozdrawiam -
Dopytałam koleżanki co i jak i powiedział,że w drugiej ciąży cholestazę miała wczesniej i bardziej nasiloną. Ale lekarz powiedział jej,że gdyby brała proszki na wątrobę już od poczatku ciąży to mozliwe,że wyniki były by dłużej w normie. Miał na myśli takie dostępne bez recepty,ziołowe chyba.
Życzę powodzenia! -
Klaudia..
ja miałam cholestazę ciążową w 36 tygodniu się zaczęła. Wszystko mnie swędziało uporczywie... po nowym roku staramy się z mężem o drugie i bardzo się boję... bo w drugiej przychodzi już około 20 tygodnia ... i Jak będę się drapać już w tym tygodniu to zwariuje do rozwiązania...a najbardziej będę się bać o dzidzie:( -
badania powtorzone, alat, aspat i bilirubina w normie czyli nie mam cholestazy, za to fosfataza zasadowa wyszla ponad norme, przepisano mi żelazo i jutro powtarzam badanie na fosfataze, podobno to z tego moze swedziec tez...nic juz nie wiem ;/ na szczescie to nie cholestaza
a co do swedzenia to dalej swedzi jak cholera!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 13:31
-
hej! a powiedzcie mi czy oprócz swędzenia są jakieś inne objawy? Czy tylko badania krwi mogą potwierdzić albo wykluczyć ?
kurcze bo mnie ostatnio wszystko swędzi i stopy od spodu trochę też, ale nie jakoś uporczywie, tylko że ja od zawsze mam problemy skórne alergie, łuszczyce itp i do swędzenia przyzwyczajona jestem, boję się że moge coś przegapić przez to -
Ja tez mialam cholestaze w pierwszej ciazy, zaczela sie w 36 tygodniu. teraz jestem w 14 tygodniu drugiej ciazy i tez sie zastanawiam czy znowu pojawi sie cholestaza a jesli tak to kiedy Nie wiem, czy sa tu jakies osoby ktore mialy cholestaze w pierwszej ciazy a w drugiej udalo sie im jej uniknac? jest taka szansa?
"Daj każdemu dniu szansę stania się najpiękniejszym w całym twoim życiu. "
Mark Twain -