Ciąża pozamaciczna- chemia czy laparoskopia?
-
Dziewczyny leżę właśnie na oddziale i czekam na decyzję co do metody usunięcia dzieciątka z jajnika. Powiedzcie mi proszę jakie są wady i zalety obu metod, jak długo trwa rekonwalescencja szpitalna i domowa po obu opcjach? Będę wdzięczna za możliwie szybkie odpowiedzi
-
Chemia sprawdza się przy bardzo młodych, jeszcze niezagrażających ciążach pozamacicznych. Jest to o tyle lepsze, że bezinwazyjne fizycznie, więc zachowasz jajowód lub jajnik, ale nie wiem jakie ma potem skutki na organizm, bo jednak to chemia. Laparoskopia to już niestety inwazyjny fizycznie zabieg i wiąże się z usunięciem narządu..
W pierwszej ciąży dostałam diagnozę CP, fakt, że błędną, ale rozmawiałam z lekarką o możliwościach usunięcia, a ona powiedziała mi, żebym w razie czego (jak cp się ujawni na USG) jechała do innego szpitala - takiego gdzie dają zastrzyki, bo jej szpital tego nie robi, a szkoda usuwać narządy. Tak więc tyle się dowiedziałam.
A Twoi lekarze nie przedstawiają Ci wad i zalet obu metod?Malutka28 lubi tę wiadomość
-