Coraz mniejsze wyniki w siatce centylowej
-
Hej! Piszę tutaj, ponieważ bardzo zmartwiłam się po ostatniej kontroli. Otóż jestem obecnie w 23tc. Na wczorajszej kontroli wyszło że dzieciątko mieści się w 35centylu. I wiem że ten wynik nie jest strasznyz bo nie spadło poniżej 10centyla... Ale 2 tygodnie temu dziecko po pomiarach mieściło się w 55centylu i tak samo, kolejne 2 tygodnie wcześniej było w 65 centylu. Bardzo zmartwiłam się tą tendencją spadkową. Są tutaj mamy, które miały podobnie a dzieci urodziły się zdrowe?
Ogólnie pod kątem anatomicznym jest okej, serduszko też jest okej, ale ten spadek w siatce centylowej nie daje mi spokoju -
Cześć, ja obecnie jestem w 30 tc i dziecko wypada różnie na siatkach centylowych. Na polowkowych to był chyba 50 centyl, później 60, a ostatnio w 28 tc coś ok 40 centyla.
Im późniejszy etap ciąży, tym te rozbieżności mogą być większe, ponieważ tylko na początku dzieci rosną w miarę równo.
W poprzedniej ciąży doświadczyłam zahamowania wzrastania płodu i to było tak, że na polowkowych ok 22 tc to było ok 50 centyla, a w 26 tc już był 5 centyla i z tygodnia na tydzień coraz niżej:-( przeplywy złe, w końcu ok 29 tc było to ok 1 centyla i decyzja o rozwiązaniu ciąży. Tak na marginesie dodam, że córka nadal jest drobna, gdzieś w dole siatki, ale większych problemów związanych z wczesniactwem póki co nie ma.
Także wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie żeby u Ciebie mówić o tym że dziecko za wolno rośnie, ale wiem z doświadczenia, że to potrafi spędzić sen z powiek.
Trzymam kciuki, żeby na kolejnych badaniach Twoj dzidzius już nie spadał 💪Aurelia2024 lubi tę wiadomość
💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
💝 grudzień 2024 - czekamy -
Mami_35 wrote:Cześć, ja obecnie jestem w 30 tc i dziecko wypada różnie na siatkach centylowych. Na polowkowych to był chyba 50 centyl, później 60, a ostatnio w 28 tc coś ok 40 centyla.
Im późniejszy etap ciąży, tym te rozbieżności mogą być większe, ponieważ tylko na początku dzieci rosną w miarę równo.
W poprzedniej ciąży doświadczyłam zahamowania wzrastania płodu i to było tak, że na polowkowych ok 22 tc to było ok 50 centyla, a w 26 tc już był 5 centyla i z tygodnia na tydzień coraz niżej:-( przeplywy złe, w końcu ok 29 tc było to ok 1 centyla i decyzja o rozwiązaniu ciąży. Tak na marginesie dodam, że córka nadal jest drobna, gdzieś w dole siatki, ale większych problemów związanych z wczesniactwem póki co nie ma.
Także wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie żeby u Ciebie mówić o tym że dziecko za wolno rośnie, ale wiem z doświadczenia, że to potrafi spędzić sen z powiek.
Trzymam kciuki, żeby na kolejnych badaniach Twoj dzidzius już nie spadał 💪
Dziękuję ❤️ cudownie wiedzieć że Twoja córeczka żyje i się dobrze rozwija pomimo tak wczesnego rozwiązania. To daje mi nadzieje, ze będzie dobrze, a potrzebuje teraz takich historii 🥹 -
Mi tez spadało. Im dłużej w ciąży tym niższy centyl. Chyba z 55 zeszła do 20. Ale urodziła się 3180 głowa 33 cm. Ale ja byłam na diecie cukrzycowej i nie jadłam cukrów prostych, przybrałam może że 2 kg. W całej ciąży.
Aurelia2024, Mami_35 lubią tę wiadomość
-
Jagoda🫐 wrote:Mi tez spadało. Im dłużej w ciąży tym niższy centyl. Chyba z 55 zeszła do 20. Ale urodziła się 3180 głowa 33 cm. Ale ja byłam na diecie cukrzycowej i nie jadłam cukrów prostych, przybrałam może że 2 kg. W całej ciąży.
Dziękuję, wasze pozytywne historie podnoszą mnie na duchu ❤️Mami_35 lubi tę wiadomość
-