X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Coraz mniejsze wyniki w siatce centylowej
Odpowiedz

Coraz mniejsze wyniki w siatce centylowej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aurelia2024 Nowa

Wysłany: 16 października, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Piszę tutaj, ponieważ bardzo zmartwiłam się po ostatniej kontroli. Otóż jestem obecnie w 23tc. Na wczorajszej kontroli wyszło że dzieciątko mieści się w 35centylu. I wiem że ten wynik nie jest strasznyz bo nie spadło poniżej 10centyla... Ale 2 tygodnie temu dziecko po pomiarach mieściło się w 55centylu i tak samo, kolejne 2 tygodnie wcześniej było w 65 centylu. Bardzo zmartwiłam się tą tendencją spadkową. Są tutaj mamy, które miały podobnie a dzieci urodziły się zdrowe?
    Ogólnie pod kątem anatomicznym jest okej, serduszko też jest okej, ale ten spadek w siatce centylowej nie daje mi spokoju :(

• Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 16 października, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja obecnie jestem w 30 tc i dziecko wypada różnie na siatkach centylowych. Na polowkowych to był chyba 50 centyl, później 60, a ostatnio w 28 tc coś ok 40 centyla.

Im późniejszy etap ciąży, tym te rozbieżności mogą być większe, ponieważ tylko na początku dzieci rosną w miarę równo.

W poprzedniej ciąży doświadczyłam zahamowania wzrastania płodu i to było tak, że na polowkowych ok 22 tc to było ok 50 centyla, a w 26 tc już był 5 centyla i z tygodnia na tydzień coraz niżej:-( przeplywy złe, w końcu ok 29 tc było to ok 1 centyla i decyzja o rozwiązaniu ciąży. Tak na marginesie dodam, że córka nadal jest drobna, gdzieś w dole siatki, ale większych problemów związanych z wczesniactwem póki co nie ma.

Także wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie żeby u Ciebie mówić o tym że dziecko za wolno rośnie, ale wiem z doświadczenia, że to potrafi spędzić sen z powiek.

Trzymam kciuki, żeby na kolejnych badaniach Twoj dzidzius już nie spadał 💪

Aurelia2024 lubi tę wiadomość

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Aurelia2024 Nowa

Wysłany: 16 października, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    Cześć, ja obecnie jestem w 30 tc i dziecko wypada różnie na siatkach centylowych. Na polowkowych to był chyba 50 centyl, później 60, a ostatnio w 28 tc coś ok 40 centyla.

Im późniejszy etap ciąży, tym te rozbieżności mogą być większe, ponieważ tylko na początku dzieci rosną w miarę równo.

W poprzedniej ciąży doświadczyłam zahamowania wzrastania płodu i to było tak, że na polowkowych ok 22 tc to było ok 50 centyla, a w 26 tc już był 5 centyla i z tygodnia na tydzień coraz niżej:-( przeplywy złe, w końcu ok 29 tc było to ok 1 centyla i decyzja o rozwiązaniu ciąży. Tak na marginesie dodam, że córka nadal jest drobna, gdzieś w dole siatki, ale większych problemów związanych z wczesniactwem póki co nie ma.

Także wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie żeby u Ciebie mówić o tym że dziecko za wolno rośnie, ale wiem z doświadczenia, że to potrafi spędzić sen z powiek.

Trzymam kciuki, żeby na kolejnych badaniach Twoj dzidzius już nie spadał 💪

Dziękuję ❤️ cudownie wiedzieć że Twoja córeczka żyje i się dobrze rozwija pomimo tak wczesnego rozwiązania. To daje mi nadzieje, ze będzie dobrze, a potrzebuje teraz takich historii 🥹

• Jagoda🫐 Debiutantka

Wysłany: 17 października, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez spadało. Im dłużej w ciąży tym niższy centyl. Chyba z 55 zeszła do 20. Ale urodziła się 3180 głowa 33 cm. Ale ja byłam na diecie cukrzycowej i nie jadłam cukrów prostych, przybrałam może że 2 kg. W całej ciąży.

Aurelia2024, Mami_35 lubią tę wiadomość

• Aurelia2024 Nowa

Wysłany: 17 października, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda🫐 wrote:
    Mi tez spadało. Im dłużej w ciąży tym niższy centyl. Chyba z 55 zeszła do 20. Ale urodziła się 3180 głowa 33 cm. Ale ja byłam na diecie cukrzycowej i nie jadłam cukrów prostych, przybrałam może że 2 kg. W całej ciąży.

Dziękuję, wasze pozytywne historie podnoszą mnie na duchu ❤️

Mami_35 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ