X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Czy to ZUM?
Odpowiedz

Czy to ZUM?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wvzoraj odebrałam wyniki ogolne moczu synka (pół roku) i ma bialko w moczu 100 ml/dl, leukocyty i erytrocyty obecne. Z osadu moczu leukocyty 400, bakterie 600, nabłonki i erytrocyty poniżej progu. Czy to wskazuje na silną infekcję? Dziecko pogodne, ma apetyt, nic nie wskazywało na takie coś. Jedynie na pieluszce zauważyłam od paru dni pojawiający się sluz, stąd badanie moczu. W poniedziałek idziemy pędem do lekarza, ale nie wiem jak przetrwam dzisiaj...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 10:17

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
    👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
    👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
    👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
    👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wygląda na zum. Niemniej, to nie jest najgorszy wynik, mój synek w wieku trzech miesięcy miał ciężki zum, bakterii było dokładnie 83853, a leukocytów 1212 (w agregatach). Jedynym objawem była temperatura 38.5. Tydzień spędził na oddziale nefrologii, ale na szczęście nie nawracalo (przez rok rutynowo raz w miesiącu badaliśmy mocz).

• ralejka Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Czy Twoj synek miał też białko w moczu? Jaka bakteria wywołała zakażenie?

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ralejka wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Czy Twoj synek miał też białko w moczu? Jaka bakteria wywołała zakażenie?
    Tak, miał białko, też 100mg/dl. U niego były też erytrocyty powyżej normy, 30.
    U niego zakażenie było wywołane e.coli czyli tym co najczęściej wywołuje zum. Tydzień miał dożylnie cefalosporyne w szpitalu i później przez tydzień w domu jeszcze bactrim. Tylko u niego tych bakterii było sporo więcej niż u Was, bo jednak prawie 84tys. (Jak przyjmowano nas do szpitala, to powiedziano nam, że dzień, dwa i doszło by do urosepsy), a u Was 600 i też 3 miesiące a pół roku to różnica, także myślę, że pewnie dostaniecie antybiotyk do stosowania w domu. Będzie dobrze ;)

• ralejka Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za słowa otuchy. Strasznie przeżywam całą sytuację, nie wiem skąd ten zum... starałam się robić wszystko, aby było higienicznie, nie leżał w kupce, a tu takie coś :( Boję się też nawrotów.
    Musiałaś być bardzo dzielna, mnie by chyba ścięło z nóg jakby mi powiedzieli o urosepsie 😒 i tez ten pobyt w szpitalu z takim maluszkiem...

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ralejka wrote:
    Bardzo dziękuję za słowa otuchy. Strasznie przeżywam całą sytuację, nie wiem skąd ten zum... starałam się robić wszystko, aby było higienicznie, nie leżał w kupce, a tu takie coś :( Boję się też nawrotów.
    Musiałaś być bardzo dzielna, mnie by chyba ścięło z nóg jakby mi powiedzieli o urosepsie 😒 i tez ten pobyt w szpitalu z takim maluszkiem...
    My też zawsze się staraliśmy żeby szybko zmieniać pieluszkę, ale akurat ten zum się przypaletal tydzień po tym jak byliśmy na chrzcie i młody zrobił taka giga kupę w kościele. Przebieraliśmy go we wózku pod kościołem, całe ubranie miał do zmiany, wiadomo opcji umyć go nie było tylko mokre chusteczki i podejrzewam, że gdzieś się te bakterie dostały, a był upalny wrzesień, ale oczywiście pewności nie mam. Ogólnie u chłopców zum to taka trochę lampka alarmowa czy nie ma wad wrodzonych układu moczowego (bo to statystycznie choroba dziewczynek). U nas to wykluczono po dwukrotnym USG układu moczowego i tak jak pisałam my przez rok po tym pobieraliśmy raz w miesiącu mocz do rutynowego badania - bakterie odpukać nigdy nie wróciły. Jak w szpitalu pytałam o przyczynę to nam powiedziano, że no cóż, pech 🤷🏻‍♀️
    Będzie dobrze, choroba u maluchów to zawsze stres. Konsultuj od rana jak najszybciej z lekarzem, pewnie da antybiotyk o szerokim spektrum i zleci posiew. Staraj się synka dobrze nawadniać żeby wysikiwał te bakterie i pamiętaj o probiotyku przy antybiotyku, bo z brzuszkiem może być różnie przy antybiotykoterapii.

ralejka lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ