X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Dziwne wartości beta-hcg
Odpowiedz

Dziwne wartości beta-hcg

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • AM2308 Nowa

Wysłany: 7 stycznia 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    23 października miałam poronienie samoistne. W kolejnym cyklu tak wyszło, że znów zaszłam w ciążę. Pierwsze wzrosty beta-hcg były dosyć spore:
    2020-12-14 - 33,1
    2020-12-17 - 183,3
    2020-12-23 - 3503
    Ale już następne wyniki są dosyć dziwne...
    2021-01-04 - 10590
    2021-01-07 - 10330
    Martwi mnie ten ostatni spadek 🙁 za 2 dni powtórzę badanie, ale zastanawiam się nad jedną możliwością.
    Na ostatniej wizycie 4 stycznia lekarka powiedziała, że widzi tak, jakby drugi pęcherzyk, ale pusty. Że być może była to ciąża bliźniacza, ale zostało tylko jedno. Na usg było widać bijące serduszko i wszystko było ok.
    Czy ten spadek bety może potwierdzać obumarcie jednego zarodka? Mam nadzieję że z Dzieciątkiem jest wszystko w porządku. Do lekarza idę 1 lutego. Nie chciałabym panikować... Może któraś z was miała podobną sytuację?

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie, że jak jest serduszko to nie ma sensu badać bety. I jeśli jest drugi pęcherzyk to zapewne tak jak lekarz mówi.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • AM2308 Nowa

Wysłany: 7 stycznia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i racja. Żeby się nie stresować za bardzo. Zrobiłam bete 4 stycznia, bo wcześniej miałam lekkie plamienie i bałam się że znów poroniłam.
    A tą dzisiejszą bo wydawało mi się że był za mały wzrost. 12 dni z 3500 na 10500 to trochę mało...
    Lekarka nie była do końca pewna czy to pęcherzyk, czy nie.

• Evli Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w l ciąży miałam bardzo słabiutki przyrost i na usg okazało się że jeden pecherzyk był pusty a w drugim biło serduszko.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AM2308 wrote:
    Może i racja. Żeby się nie stresować za bardzo. Zrobiłam bete 4 stycznia, bo wcześniej miałam lekkie plamienie i bałam się że znów poroniłam.
    A tą dzisiejszą bo wydawało mi się że był za mały wzrost. 12 dni z 3500 na 10500 to trochę mało...
    Lekarka nie była do końca pewna czy to pęcherzyk, czy nie.

Weź jeszcze pod uwagę, że beta po pewnej wartości zwalnia przyrost i już się nie podwaja co 2 dni 🙂 wszystkiego dobrego!

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • AM2308 Nowa

Wysłany: 8 stycznia 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Ja w l ciąży miałam bardzo słabiutki przyrost i na usg okazało się że jeden pecherzyk był pusty a w drugim biło serduszko.
    W sumie to moja 5 ciąża licząc niedawne poronienie. Do tej pory nie miałam takich problemów 😉 mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.

• Monika Monia Nowa

Wysłany: 8 marca 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni okres od 8.01.21
    Cykle od pół roku co50dni

reklama

Fora
    Pytania i odpowiedzi
    Potrzebuję porady
    niski przyrost beta hcg
    Starter tematunattallia96 Rozpoczęty9 Lipiec 2020 Tagi@betahcg #betahcg #ciaza ciaza#ginekolog
    Obserwuj
    nattallia96
    nattallia96
    9 Lipiec 2020
    Dodaj skrót
    dzień dobry , szukam porady lub podobnej sytuacji. jestem na początku 7 tygodnia ciąży, tydzień temu byłam na usg lekarz potwierdził ciaze mam zdjęcie w pęcherzyku jest zarodek . nie było niestety widać pracy serca . zlecił hcg. w poniedziałek wynik wynosił 120334,0 wczoraj 139900,0. przyrost za niski lekarz potwierdził telefonicznie że nieprawidłowy przyrost i żebym zrobiła jeszcze jutro hcg . nie ukrywam że od wczoraj jestem załamana płacze i nie mogę się uspokoić. to moja pierwsza ciąża i bardzo martwię się co teraz będzie. czy to znaczy że poronilam? mam zadzwonić do ginekologa w momencie otrzymania jutrzejszego wyniku czyli najwcześniej jutro wieczór lub sobota rano . czy jest jakaś Pani z podobnym przypadkiem ? okropnie się stresuje i nie potrafię opanować emocji nie wiem już co myśleć. pozdrawiam
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś

reklama
    Rozwiązanie
    Mielako Mielako 26 Wrzesień 2020
    Fado123 pisze:
    Mysle ,ze nie ma co najgorszego zakładać, moj przyrost bety nawet 50% nie było, a miała ciaze bezproblemowa i urodziłam zdrowe dziecko , a tez bylam po 2 poronieniach ,glowa do góry
    Dziękuję za dobre słowo. Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz, chociaż stresuję się niesamowicie 😰
    View full post
    Sortuj wg daty Sortuj wg głosów
    rossig
    rossig
    Moderator
    9 Lipiec 2020
    Dodaj skrót
    nattallia96 pisze:
    dzień dobry , szukam porady lub podobnej sytuacji. jestem na początku 7 tygodnia ciąży, tydzień temu byłam na usg lekarz potwierdził ciaze mam zdjęcie w pęcherzyku jest zarodek . nie było niestety widać pracy serca . zlecił hcg. w poniedziałek wynik wynosił 120334,0 wczoraj 139900,0. przyrost za niski lekarz potwierdził telefonicznie że nieprawidłowy przyrost i żebym zrobiła jeszcze jutro hcg . nie ukrywam że od wczoraj jestem załamana płacze i nie mogę się uspokoić. to moja pierwsza ciąża i bardzo martwię się co teraz będzie. czy to znaczy że poronilam? mam zadzwonić do ginekologa w momencie otrzymania jutrzejszego wyniku czyli najwcześniej jutro wieczór lub sobota rano . czy jest jakaś Pani z podobnym przypadkiem ? okropnie się stresuje i nie potrafię opanować emocji nie wiem już co myśleć. pozdrawiam
    Kliknij żeby rozwinąć...Spokojnie. To nie świadczy o tym, że poroniłaś. Tylko może (a nie musi) świadczyć o tym, że zarodek się źle rozwija i jest ryzyko poronienia. Przy takich wartościach beta zwalnia i wynik może być nie miarodajny.
    Zrób tą kolejną betę. Jeśli też nie będzie przyrost w normie to umów się na usg do innego lekarza za tydzień.
    Koleżanka miała podobną sytuację. A okazało się, że w tych tygodniach beta wolniej rośnie. I w sumie lekarz ją tylko nastraszył. Teraz jest w 17 tygodniu ;)
    Nie nastawiaj się po prostu na nic. Jeśli zaczniesz krwawić to jedź na izbę przyjęć. A jeśli nie to idź na spokojnie za jakiś czas do innego ginekologa, na kolejne usg.
    Trzymam kciuki
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Upvote
    0
    Downvote
    Nulini
    Nulini
    Po prostu szczęśliwa!
    9 Lipiec 2020
    Dodaj skrót
    Przy takich wartościach beta już nie rośnie tak szybko.
    Póki beta rośnie, trzeba być dobrej myśli :)
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Upvote
    0
    Downvote
    Fado123
    Fado123
    Fanka BB :)
    9 Lipiec 2020
    Dodaj skrót
    Ja tez uważam,że beta jest tak duża, że nie będzie przyrastac o 66 % , ja bym tej ciąży nie określała i była dobrej myśli, jeśli Cię to uspokoi, ja w 4 tc ,pierwsza beta 250 po 48h zaledwie 360 ,i to był powód do zmartwień, a ciąża przebiegła książkowo i urodziłam zdrowa coreczke
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Lubię to! Reakcje:nattallia96
    Upvote
    0
    Downvote
    Mielako
    Mielako
    26 Wrzesień 2020
    Dodaj skrót
    Mam wrażenie, że przeczytałam już cały internet i z każdym kolejnym artykułem jestem coraz bardziej zestresowana.
    Może Wy mi coś poradzicie ze swojego doświadczenia?

Mam bardzo nieregularne cykle, bo karmiłam piersią. 20.08 wraz z przyjściem miesiączki udało mi się odstawić córkę od piersi.
    Owulacja była 6-7.09 (nie wiem dokładnie, może maksymalnie dzień później bo testy owulacyjne, ovufriend i lady comp pokazały pik owulacyjny 5 i 6 września)
    Test ciążowy pozytywny wyszedł 16.08 czyli w 28dc.
    Mam za sobą historie poronień niewiadomego pochodzenia dlatego zdecydowałam się pójść sprawdzić Betę I tak:
    23.09 wyszło 274
    25.05 wyszło 413

Czyli trochę ponad 50% wzrostu 😰

Pojechałam na usg ale nie do mojego lekarza i tam wyszło, że
    endometrium 14mm
    Jajnik lewy z torbielowatym cialkiem żółtym ciążowym
    Duża ilość plynu w zatoce douglasa.
    Strasznie się martwię, że znowu jest coś nie tak.
    Biore luteinę 3x1, acard 150 na noc i od wczoraj czyli od 25.09 zastrzyki z heparyny.

Nie wiem, robić w pon i środę Betę? Bo mój lekarz mnie uspokajał i poprosil żebym Betę zrobiła dopiero w czwartek.. Ale po w czwartek 🙈 bez sensu..
    Jak myślicie?
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Upvote
    0
    Downvote
    Fado123
    Fado123
    Fanka BB :)
    26 Wrzesień 2020
    Dodaj skrót
    Mielako pisze:
    Mam wrażenie, że przeczytałam już cały internet i z każdym kolejnym artykułem jestem coraz bardziej zestresowana.
    Może Wy mi coś poradzicie ze swojego doświadczenia?

Mam bardzo nieregularne cykle, bo karmiłam piersią. 20.08 wraz z przyjściem miesiączki udało mi się odstawić córkę od piersi.
    Owulacja była 6-7.09 (nie wiem dokładnie, może maksymalnie dzień później bo testy owulacyjne, ovufriend i lady comp pokazały pik owulacyjny 5 i 6 września)
    Test ciążowy pozytywny wyszedł 16.08 czyli w 28dc.
    Mam za sobą historie poronień niewiadomego pochodzenia dlatego zdecydowałam się pójść sprawdzić Betę I tak:
    23.09 wyszło 274
    25.05 wyszło 413

Czyli trochę ponad 50% wzrostu 😰

Pojechałam na usg ale nie do mojego lekarza i tam wyszło, że
    endometrium 14mm
    Jajnik lewy z torbielowatym cialkiem żółtym ciążowym
    Duża ilość plynu w zatoce douglasa.
    Strasznie się martwię, że znowu jest coś nie tak.
    Biore luteinę 3x1, acard 150 na noc i od wczoraj czyli od 25.09 zastrzyki z heparyny.

Nie wiem, robić w pon i środę Betę? Bo mój lekarz mnie uspokajał i poprosil żebym Betę zrobiła dopiero w czwartek.. Ale po w czwartek 🙈 bez sensu..
    Jak myślicie?
    Kliknij żeby rozwinąć...Mysle ,ze nie ma co najgorszego zakładać, moj przyrost bety nawet 50% nie było, a miała ciaze bezproblemowa i urodziłam zdrowe dziecko , a tez bylam po 2 poronieniach ,glowa do góry
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Upvote
    0
    Downvote
    Mielako
    Mielako
    26 Wrzesień 2020
    Dodaj skrót
    Fado123 pisze:
    Mysle ,ze nie ma co najgorszego zakładać, moj przyrost bety nawet 50% nie było, a miała ciaze bezproblemowa i urodziłam zdrowe dziecko , a tez bylam po 2 poronieniach ,glowa do góry
    Dziękuję za dobre słowo. Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz, chociaż stresuję się niesamowicie 😰
    Lubię to!
    Cytat
    Odpowiedz
    Zgłoś
    Upvote
    0
    Downvote
    Rozwiązanie
    Monika88zg
    Monika88zg
    Minutę temu
    Nowy
    Dodaj skrót
    20. g18 1085 (nie było nic)
    22 g8 1554 +57.8%
    24 g8 1912 +23% (puste jajo)
    26 g8. 2420 +26.6%
    01g8 3877 +36.9%(ciałko żółte)
    08g8 8700 +26%
    11.03 idę na kontrolę wszystko albo nic...
    Czy któraś z was miała podobnie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: