endometrioza a wyniki wątroby
-
Cześć, mam pytanie, czy którejś z Was podskoczyły wyniki prób watrobowych AST oraz AST (reszta w normie) po dlugotwalej kuracji hormonami? Przyjmuje hormony bez przerwy od 2020 roku i badałam w międzyczasie 1-2 razy na rok enzymy wątrobowe. Wszystko było w normie. Zrobiłam ostatnio badania i jestem w szoku. ALT - 122, AST - 113 przy normie około 30. Rok temu tez robilam usg brzucha i wszystko w normie. Zastanawiam się czy od hormonów mogło się to nagle stać czy szukać innej przyczyny? Czy któraś z Was miala takie wyniki? Strasznie mnie to przeraziło.
P.S. Nie mam dolegliwości watrobowch, czasem czuje się pelna po ciężkostrawny posilku. -
Oczywiście. Ja po każdym IVF miałam próby wywalone w kosmos. Miałam 4 stymulacje. Myślę że mocno mi to uszkodziło wątrobę. Potem jak brałam raz jedno opakowanie tabletek anty to od razu powyżej 100.
tak samo jak na stałe bierzesz mniejsze dawki hormonów, to one niszczą wątrobe i po ilus latach może tak być. Ba nawet naturalne hormony mogą wywołać to samo.
Ostatecznie udało mi się zajść w ciążę naturalnie... Za pierwszym razem próby w 36 tygodniu 600 i 300. Bez cholestazy.
W drugiej ciąży gdzie od ostatniej stymulacji ivf minęło 5lat w 39 tygodniu 270 i 140. Znów bez cholestazy. Moja gin mówi że pod wpływem progesteronu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2024, 19:37
2020
2023 -