X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje endometrioza a wyniki wątroby
Odpowiedz

endometrioza a wyniki wątroby

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sawak Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam pytanie, czy którejś z Was podskoczyły wyniki prób watrobowych AST oraz AST (reszta w normie) po dlugotwalej kuracji hormonami? Przyjmuje hormony bez przerwy od 2020 roku i badałam w międzyczasie 1-2 razy na rok enzymy wątrobowe. Wszystko było w normie. Zrobiłam ostatnio badania i jestem w szoku. ALT - 122, AST - 113 przy normie około 30. Rok temu tez robilam usg brzucha i wszystko w normie. Zastanawiam się czy od hormonów mogło się to nagle stać czy szukać innej przyczyny? Czy któraś z Was miala takie wyniki? Strasznie mnie to przeraziło.
    P.S. Nie mam dolegliwości watrobowch, czasem czuje się pelna po ciężkostrawny posilku.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście. Ja po każdym IVF miałam próby wywalone w kosmos. Miałam 4 stymulacje. Myślę że mocno mi to uszkodziło wątrobę. Potem jak brałam raz jedno opakowanie tabletek anty to od razu powyżej 100.
    tak samo jak na stałe bierzesz mniejsze dawki hormonów, to one niszczą wątrobe i po ilus latach może tak być. Ba nawet naturalne hormony mogą wywołać to samo.
    Ostatecznie udało mi się zajść w ciążę naturalnie... Za pierwszym razem próby w 36 tygodniu 600 i 300. Bez cholestazy.
    W drugiej ciąży gdzie od ostatniej stymulacji ivf minęło 5lat w 39 tygodniu 270 i 140. Znów bez cholestazy. Moja gin mówi że pod wpływem progesteronu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2024, 19:37

2020 :)
    2023 :)
  • Anetpis Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jest to możliwe. Ja mam stale podwyższone AST aktualnie 39, nie biorę hormonów od 2 lat. Jak brałam to poziom 50-56. Za to ALT zawsze w normie. Jest to niestety konsekwencją brania hormonów latami.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ