Endometrium
-
Endometrium to nie przypadłość czy choroba a błona która umożliwia zagnieżdżenie się zarodka. Musi mieć odpowiednią grubość aby zarodek mógł sie zagnieździč i utrzymać. Bez endometrium nie można było by zajść w ciąże i tak jak wcześniej napisałam utrzymać jej
Moze ginekolog chodziło o endometrioze/torbiel na jajniku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 18:37
-
ja miałam polipa na macicy, przez niego też nie mogłam zajść w ciążę (przez 5 lat).....dopiero w grudniu 2013 r. wykonano mi histeroskopię (usunięto polip) i po 2 tygodniach zaszłam w ciążę Niestety wlutym poroniłam (przez toksoplazmoże)...ale jak widać teraz ponownie jestem w ciąży
Tak jak Gwiazdeczka napisała....pewnie chodzi Ci o endometrioze (torbiel czy coś podobnego)....Ja podczas histeroskopii miałam sprawdzaną drożność jajowodów i było ok.
Jeśli gin skieruje Cię na podobny zabieg to sie nie bój...zabieg miałam robiony pod narkozą, wiec nic nie czułam...a efekty były i sąNikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
Też myślę, że lekarzowi chodziło o endometriozę - gruczolistość zewnętrzna – obecność błony śluzowej macicy (endometrium) poza jamą macicy.
Ogniska endometriozy najczęściej umieszczają się wewnątrz jamy otrzewnej (w 94–97% przypadków) lub znacznie rzadziej poza nią (szyjka macicy, sklepienie pochwy, srom, pęcherz moczowy lub okolica pachwinowo-udowa). Powstają guzki, zrosty i torbiele czekoladowe. -