Fenotyrol
-
Hej dziewczyny. Byłam ostatnio w szpitalu bo zaczął mi się regularnie stawiać brzuch.. (29tydz.) Wyciszyli mi skurcze jednorazowo podając pompę z fenotyrolem. Oprócz tego sterydy na płucka itp. Teraz się naczytalam na necie że kobiety jak już brały ten fenotyrol to do końca ciąży... jak to było u Was?
-
Chodzi Ci o fenoterol jak sądzę. Z tego co wiem to teraz podaje się go tylko w szpitalu i tylko dożylnie do momentu wyciszenia akcji skurczowej - tak mówi ustawa o postepowaniu w zagrozeniu przedwczesnym porodem. Do 2013 r. faktycznie leżało się do oporu pod kroplowka, a przy wyjściu do domu przepisywano fenoterol w tabletkach i isoptin, który miał za zadanie niwelowac skutki uboczne fenoterolu. W 2013 wycofano podawanie obu leków poza szpitalem w celu hamowania a. skurczowej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 21:05
12 marca 2017 8 tydz.
Marzylismy o Tobie całe życie - cc 22.02.2018, 58 cm, 3530 gr -
W pierwszej ciaży trafiłam do szpitala w 30tc ze skurczami co około 15 min. Przez tydzień miałam podawany fenoterol dożylnie kolejny tydzień, tabletki. Wyszłam do domu i wróciłam w 33 tygodniu z tym samym problemem. Kolejne 3 tygodnie kroplówek z fenoterolem potem tabletki. Wyszłam w 37 tygodniu ze skurczami i rozwarciem. Wróciłam w dniu porodu w 39 tygodniu i urodziłam ekspresowo
W drugiej ciąży od początku brałam magnez mimo tego stawianie macicy zaczęło sie juz w 16 tc. Starałam sie dużo leżeć i nie przemęczać. Po 32 tc zaczęłam juz normalnie funkcjonować. Urodziłam również w 39 tc -