Gestoza - zatrucie ciążowe
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam,
w poprzedniej pierwszej ciąży zatrucie pojawiło się w 29tc - wysokie ciśnienie i psujące się wyniki krwi. Synek ostatecznie urodził się w 34 tc przez cc. Miałam 170/110 i bardzo złe wyniki.
Teraz jestem w drugiej ciąży. Na razie z ciśnieniem i wynikami wszystko dobrze ale obawiam się, żeby nie było powtórki
Lekarz zalecił profilaktycznie acard.
A jak to jest u Ciebie? -
Również witam w pierwszej ciąży od 30 tc walczylam z obrzekami i białkiem w moczu na szczęście udało sie dorwać do terminu porodu i urodzić SN obecnie w drugiej ciąży z wyników genetycznych wyszło mi niestety bardzo duże ryzyko powtórki z rozrywki mam nadzieje ze nie bedzie tak zle obecnie standardowe cisnienie u mnie to 90/50
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 20:51
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
W ciąży z córką miałam zatrucie ciążowe...zaczęłam bardzo puchnąć, ciśnienie za wysokie, lekarz wysłał mnie do szpitala, to było równo w 37 tc...tam okazało się, że jest białkomocz no i tak sobie w szpitalu poleżałam do samego porodu, bo mimo że ciśnienie miałam już ok, to bali się mnie puścić do domu...wywołali mi w 39,5 tc, skończyło się po kilkunastu godzinach cc...
W drugiej ciąży żadnych problemów, nie puchłam wcale, ciśnienie miałam dla odmiany niskieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 20:55
-
Nadzieja jest ale tak jak pisze Karina u niej problemy z białkiem w moczu i obrzekami zaczęły sie w 37 TC wiec blisko rozwiazania lipa jak schodki zaczynaja sie dużo wczesniej ja w pierwszej ciazy meczylam sie od 30 TC jakos dotrwalam do wyznaczonego terminu mam nadzieje ze tym razem również sie uda
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Podbijam temat.
Mnie w pierwszej ciąży cisnienie podniosło sie w 37tc,wyszlo bialko w moczu 24 godzinna zbiorka. Lekarz zadecydowal, ze najlepiej rozwiazac ciaze w skonczonym 37tc,czyli w ciagu kilku dni od wykrycia mialam CC.
Dziewczyny, obecnie w drugiej ciąży po gestozie odezwijscie sie, czy gestoza sie powtorzyla.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Witam. W pierwszej ciązy miałam gestoze i zespół Hellp teraz udało mi sie zajśc w druga ciąże - mam nadzeję, ze nie bedzie powtórki z poprzedniej ciazy. Na razie lykam duphastom, acard i wit. prenatalne. Moze jest tutaj dziewczyna w podobnej sytuacji w drugiej ciaży po gestozie, może bierze jeszcze jakies inne leki? czytalam ze zalecaja branie Ca , musze zapytac mojego lekarza....Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Anet85 wrote:Witam. W pierwszej ciązy miałam gestoze i zespół Hellp teraz udało mi sie zajśc w druga ciąże - mam nadzeję, ze nie bedzie powtórki z poprzedniej ciazy. Na razie lykam duphastom, acard i wit. prenatalne. Moze jest tutaj dziewczyna w podobnej sytuacji w drugiej ciaży po gestozie, może bierze jeszcze jakies inne leki? czytalam ze zalecaja branie Ca , musze zapytac mojego lekarza....
A co mowil lekarz, pytalas sie moze jakie jest prawdopodobienstwo gestozy w drugiej ciazy?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Lekarz mówi, że raczej prawdopodobieństwo jest raczej średnie. W drugiej ciązy wiadomo jakie podjęc leczenie i na co zwrócic uwage. Na razie się martwię, bo ciąza nie roziwja się prawidłowo...Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Podbijam temat. Jestem w 36 tyg i od około 2 tygodni strasznie spuchły mi stopy i łydki ( na łydkach aż zrobiły mi się rozstępy). Obrzęki w ogóle nie schodzą po nocy, budzę się jak balon. Dodatkowo w ciągu tygodnia przytyłam 2kg. Ciśnienie mam dobre bo przeważnie coś ok 120/80. Wczoraj miałam mieć wizytę ale się okazało że mój gin na urlopie, wróci dopiero pod koniec czerwca. Czy to może być zatrucie ciążowe? Czy po prostu panikuje?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
86Monia wrote:Mocz czy nie ma białka. Mierzyć ciśnienie. Obserwować czy sie ma opuchlizny.
-
nick nieaktualny