Hemoroidy
-
Cześć Mamusie!
Problem może i nieco wstydliwy, ale stwierdziłam, że zapytam bardziej doświadczonych.
Jak to jest z hemoroidami w trakcie i po porodzie? Miałyście z nimi duże problemy? Jestem w 8 miesiącu, nie bolą, nie krwawią, ale są i ta obecność bardzo mnie denerwuje
Wiem, że w ciąży nie wykonuje się żadnych zabiegów w celu ich usunięcia, zostają jedynie czopki i maści.
Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniem
-
U mnie to samo, ja mam Posterisan H przepisany przez ginekolog, dodatkowo czasami moczę tyłek w wywarze z kory dębu. Też mnie wkurza, że w ogóle są, ale już tyle wytrzymałam, to dam radę do porodu
Tylko zastanawia mnie, czy znikną po porodzie, czy konieczna będzie wizyta u specjalisty?
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
nick nieaktualnyCzy hemoroidy pojawiają się w wyniku zaparć?
Dotąd nie znałam tematu zaparć, od jakichś dwóch tygodni dwa razy mi się przytrafiła dłuższa przerwa (kilkudniowa) w wypróżnieniach, co dla mnie jest niespotykane i okazało się bolesne. Hemoroidy też nigdy mi nie dokuczały, nawet w pierwszej ciąży.
Postanowiłam działać, oprócz jedzenia jabłek, ciemnego pieczywa, makaronu, surówek (kiszona kapusta!), zaczęłam gotować sobie kisiel i dodawać do niego siemię lniane. We wrzątku dość rzadkiego kisielu ładnie pęcznieje i tak sobie popijam. Nie czuć żadnego dziwnego smaku, a od paru dni widzę wyraźną poprawę. Wróciłam do starego rytmu posiedzeń. Tak, że polecam ten sposób. -
Ja niestety na początku ciąży nie byłam świadoma czym mogą skończyć się zaparcia Niby zdrowo się odżywiałam, ale bywało ciężko, co dla mnie też było nowością, bo nigdy z wypróżnianiem nie miałam problemu i nie wiedziałam co to są hemoroidy.
Teraz jestem mądrzejsza i jeśli jeszcze kiedyś dane mi będzie być w ciąży, to od początku będę działała w kierunku uniknięcia zaparć.
Teraz jem na czczo suszone śliwki, do jogurtu dodaję błonnik, oczywiście razowe pieczywo i kiszonki też są codziennością, a jeśli mimo to jest jakiś mały zastój, to stosuję czopki glicerolowe. Dużo słyszałam o zaletach picia siemienia lnianego, ale jakoś nie mogę się przemóc Musiałabym spróbować
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Ja ze względu na przymus leżenie (ciąża zagrożona) i anemię (suplementacja żelaza), nie mogłam uniknąć zaparć, które doprowadziły do hemoroidów. Niektórym kobietom przypadłość ta ujawnia się i bez zaparć.
Dotychczas stosowałam Neo-Fitoroid (maść dla kobiet w ciąży, ziołowa, bezpieczna), potem zużyłam 2 opakowania czopków Procto-Glyvenol + maść (oba produkty mogą stosować kobiety w ciąży). Teraz ginekolog przepisał mi czopki Hemorol - na ulotce przeczytałam, że niewskazane kobietom w ciąży. W między czasie stosowałam liście aloesu, które jedynie łagodziły ból.
Żadne z powyższych nie zlikwidowało problemu wypadających hemoroidów, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak radzić sobie z bólem i czekać na poród aż same znikną.
-