X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia płodu
Odpowiedz

Hipotrofia płodu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 1 października 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Czy miałyście może styczność, albo same macie problem z hipotrofią płodu ? Jak rozwijały się potem wasze maluszki?

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wejdź na wątek mam czerwcowych 2014, tam jest Nalka, jej córeczka urodziła się z hipotrofią, może podzieli się z Tobą swoimi doświadczeniami :).

• sabina1985 Nowa

Wysłany: 26 października 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej córy stwierdzono hipotrofię... Obecnie ciąż ma 37 tyg i 3 dni. Waga małej przekroczyła właśnie magiczne 2500g. Poza niższą wagą nie ma żadnych nieprawidłowości. Przepływy były badane kilkukrotnie i zawsze wychodziły ok. Lekarze nie potrafią stwierdzić dlaczego dziecko jest ok 2-3 tyg mniejsze. Nie palę, nie piję, odżywiam się raczej prawidłowo, nie przemęczam się i nie stresuję. Wygląda na to, że po prostu taka uroda. Jestem pod stałym monitoringiem ale lekarze zapewniają, że to profilaktyka i nie ma powodu do paniki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam hipotrifie płodu przez niewydolność łożyska mała ur 2 kg 46 cm przez cc w 36 tc miesiąc w szpitalu na obserwacji. Czy ktoś z was miał podobnie? Bo jestem w drugiej ciąży i boję się że będzie to samo...

• agi88 Ekspertka

Wysłany: 14 października 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja urodziłam córkę hipotrofika obecnie ma 18m, jeżeli chce Pani pogadać proszę o wiadomość prywatną, udzielę wszelkich rad i informacji :)

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka189 wrote:
    Ja miałam hipotrifie płodu przez niewydolność łożyska mała ur 2 kg 46 cm przez cc w 36 tc miesiąc w szpitalu na obserwacji. Czy ktoś z was miał podobnie? Bo jestem w drugiej ciąży i boję się że będzie to samo...

U mnie w drugiej ciąży niestety wszystko się powtórzyło.

Pierwsza ciąża: łożysko osiągnęło trzeci stopień dojrzałości i zwapnienia już w 31tc (znaczy wtedy to wyszło na usg, ale nie wiem ile wcześniej już się pojawiło). Córka urodziła się w 39tc ważąc 2,5kg i mając 52cm. Po porodzie stwierdzono hipotrofię. Dzisiaj ma dwa i pół roku i muszę kupować jej ciuszki dla czterolatków (wzrostowo jest powyżej 90-tego centyla, a wagowo powyżej 75-tego).
    Druga ciąża: sytuacja z łożyskiem powtórzyła się, synek urodził się w 36tc (nagle odeszły mi wody i porodu nie dało się zatrzymać). ważył 2kg, mial 48cm. Obecnie ma pół roku i waży jakieś 6,5kg, ciuszki nosi na 74cm chociaż spodnie 68 są za duże w pasie.

Lekarz po drugim porodzie powiedział, że nie są w stanie powiedzieć dlaczego u mnie tak szybko dochodzi do dojrzewania i wapnienia łożyska ale z jakiegoś powodu łożysko pracuje w taki sposób, że priorytetem jest aby wszystkie organy i układy były u dziecka w pełni wykształcone, a przybieranie masy jest na drugim miejscu. Jedno i drugie dziecko mam zdrowe, synek nie miał żadnych problemów z oddychaniem czy przyjmowaniem pokarmów, a lekarze bali się, że ponieważ jest taki mały jak na ten tydzień ciąży to możliwe, że nie wszystko jest w pełni wykształcone lub sprawne.

Z własnego doświadczenia powiem, że jeżeli jedynym problemem jest niska waga, to jest to żaden problem. Masę przecież dziecko raz dwa nadrobi i nawet może przegonić rówieśników (przykład mojej córki). Gorzej jeżeli za tym będą szły inne problemy jak właśnie początkowe zaintubowanie lub nie trawienie pokarmu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ty mogłaś nanu naturalnie urodzić ja nie u mnie mała jakoś tam rosła najgorsze było brak wód i spadek tętna dziecko i szybko cc bo przy sn by się udusila. Teraz jestem w 17 tc co i jak dowiem się dopiero za drugie tyle. Nanu dobrze że już jest wszystko dobrze <3

• nanu Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka, trzymam kciuki żeby druga ciąża przebiegła bez komplikacji.

natalka189 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ