X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Kolposkopia i pobieranie wycinków z szyjki w ciąży
Odpowiedz

Kolposkopia i pobieranie wycinków z szyjki w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kat. Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem w 18tc, jestem właśnie w szpitalu, gdzie zostałam skierowana na badania kolposkopii ze względu na zle wyniki cytologii (możliwe ASC-H). Dzisiaj będę miała badanie. Lekarz powiedział, że w trakcie badania zadecyduje, czy będzie potrzeba pobierania wycinków z szyjki do oceny histopatologicznej i ze ze względu na to, że to młoda ciąża, to wycinki wiążą się z ryzykiem poronienia. Dostałam zgodę do podpisania, podpisałam ja, ale nadal nie wiem czy w razie potrzeby godzić się na te wycinki. Poprzednia cytologia robiona półtora roku temu była okej, dopiero teraz nagle coś takiego. Nawet jeśli miałabym wirusa HPV, to nie chce mi się wierzyć, że w takim czasie rozwinęłoby się to do stanu raka, a jeśli już to wydaje mi się ze to byłoby na tyle wcześnie stadium, ze dałabym radę donosić ciąże, urodzić i dopiero po porodzie zająć się tym tematem.

Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Miałyście pobierane wycinki? Nie wiem co robić i jestem spanikowana…

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ