X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Konflikt serologiczny
Odpowiedz

Konflikt serologiczny

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Hope&Baby Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie która z Was ma stwierdzony konflikt krwi?
    Ja trafiłam wczoraj do szpitala z plamieniami potem dostałam krwawienia które w nocy ustalo. I dziś mam mieć podany zastrzyk z immunoglobuliny. Miała któras z Was robiony na początku ciąży 6tdz4dz

02.2019- laparoskopia z elektrokauteryzacją
    03.2019- szczęśliwy cykl ❤
    05.2019- Aniołek [*]👼
    11.07.2019 powrót do walki ✊
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam. Tez dostalam immunoglobuline

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dostałam zastrzyk już w 7 tygodniu ze względu na plamienia. Ponoć takie są teraz standardy. Kiedyś dawało się dopiero po porodzie.

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Magg37 Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ten zastrzyk jest refundowany czy trzeba wykupić receptę samemu?

Magg
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę czasu minęło, ale może innym się przyda :P

Zastrzyk z immunoglobuliny jest refundowany, zarówno po porodzie jak i z innych wskazań (krwawienia, poronienie, inwazyjne badania).

Od 2018 jest też refundowane podanie w III trymestrze zapobiegawczo, ale zwiększone zapotrzebowanie powodowało wstrzymywanie refundacji z powodu braków (trzeba się orientować w swoim regionie).

Koszt wykupu prywatnie to ok. 300-400 zł. W przypadku braków popularne jest sprowadzanie np. z Czech.

Zastrzyk jest profilaktyką konfliktu - podaje się go zanim do konfliktu dojdzie, po to żeby go nie było. Konflikt serologiczny (obecne przeciwciała) są już przeciwwskazaniem do podania.

Zastrzyk z immunoglobuliny ma związek tylko z konfliktem w układzie Rh. Czyli, gdy mama ma Rh- a dziecko Rh+

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Mamaibadania Nowa

Wysłany: 11 października 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka zapraszam na moją nową stronę internetową https://mamaibadania.pl/ na temat konfliktu serologicznego i badań w ciąży.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ