X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Laktacja - mleczna droga, czasami wyboista - grupa wsparcia
Odpowiedz

Laktacja - mleczna droga, czasami wyboista - grupa wsparcia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zolima26 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakładam temat, może ktoś będzie chciał pogadać :)

2 miesiące temu urodziłam Łukaszka, cesarka na zimno - po krótkiej obserwacji w szpitalu. Long story short, kilka kropelek siary tuż po porodzie wypił, ale potem nie miałam mleka w ogóle przez kilka dni (cesarkowy standard, z tego co już wiem).

Po powrocie do domu przyszedł nawał i pierwsze problemy: pogryzione brodawki (wyszło w praniu, że trzeba było podciąć wędzidełko, szkoda że nikt w szpitalu od razu się nie zorientował, bo rana na jednej brodawce paprze mi się do dziś), awersja do karmienia przez ból przy przystawianiu, moje zagubienie: jak karmić, ile karmić itp.

Następnie przyszły zatory: a to w lewej, a to w prawej piersi. Ostatni zator nieźle mnie nastraszył, bo pierś przez jakieś 2 dni była opuchnięta, zrobiły się w niej twarde grudy, nie chciało z niej płynąć mleko, dzieciaczek miał trudności z jej ssaniem. Na szczęście w końcu rozładował sytuację. Zimne okłady też pomogły.

I pojawił się duży problem: dziecko przestało przybierać na wadze. Szczerze mówiąc, jestem spanikowana. Kiedy karmiłam go KPI + mieszanką, przyrosty miał świetne, wręcz za duże; teraz od kilku tygodni waga stanęła w miejscu, od momentu, kiedy chciałam przejść wyłącznie na pierś. Nie wiem, czy to przez moją skłonność do zastojów, czy przez niedomaganie poprzedniego laktatora, czy jakieś inne moje błędy w karmieniu.

Anyway, wizyta u lekarza/CDL zaliczona. Teraz wyprowadzam sprawy na prostą - leczę brodawkę i rozkręcam laktację. Kupiłam laktator muszlowy od Medeli, właśnie jestem przed jego pierwszym użyciem; na razie dokarmiam maluszka mieszanką, małe "noworodkowe" porcyjki po każdym karmieniu piersią, żeby w ogóle zaczął znowu rosnąć.

Jak ktoś ma podobne problemy, możemy się wspierać; za każde dobre słowo i pociechę będę bardzo wdzięczna :) bo to strasznie trudny dla mnie czas.

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry że nie w temacie, ale piękne imię ma Twój syn :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • zolima26 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Gosiaczek ❤️🌸

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ