Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Laktacja - mleczna droga, czasami wyboista - grupa wsparcia
Odpowiedz

Laktacja - mleczna droga, czasami wyboista - grupa wsparcia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zolima26 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2025, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakładam temat, może ktoś będzie chciał pogadać :)

2 miesiące temu urodziłam Łukaszka, cesarka na zimno - po krótkiej obserwacji w szpitalu. Long story short, kilka kropelek siary tuż po porodzie wypił, ale potem nie miałam mleka w ogóle przez kilka dni (cesarkowy standard, z tego co już wiem).

Po powrocie do domu przyszedł nawał i pierwsze problemy: pogryzione brodawki (wyszło w praniu, że trzeba było podciąć wędzidełko, szkoda że nikt w szpitalu od razu się nie zorientował, bo rana na jednej brodawce paprze mi się do dziś), awersja do karmienia przez ból przy przystawianiu, moje zagubienie: jak karmić, ile karmić itp.

Następnie przyszły zatory: a to w lewej, a to w prawej piersi. Ostatni zator nieźle mnie nastraszył, bo pierś przez jakieś 2 dni była opuchnięta, zrobiły się w niej twarde grudy, nie chciało z niej płynąć mleko, dzieciaczek miał trudności z jej ssaniem. Na szczęście w końcu rozładował sytuację. Zimne okłady też pomogły.

I pojawił się duży problem: dziecko przestało przybierać na wadze. Szczerze mówiąc, jestem spanikowana. Kiedy karmiłam go KPI + mieszanką, przyrosty miał świetne, wręcz za duże; teraz od kilku tygodni waga stanęła w miejscu, od momentu, kiedy chciałam przejść wyłącznie na pierś. Nie wiem, czy to przez moją skłonność do zastojów, czy przez niedomaganie poprzedniego laktatora, czy jakieś inne moje błędy w karmieniu.

Anyway, wizyta u lekarza/CDL zaliczona. Teraz wyprowadzam sprawy na prostą - leczę brodawkę i rozkręcam laktację. Kupiłam laktator muszlowy od Medeli, właśnie jestem przed jego pierwszym użyciem; na razie dokarmiam maluszka mieszanką, małe "noworodkowe" porcyjki po każdym karmieniu piersią, żeby w ogóle zaczął znowu rosnąć.

Jak ktoś ma podobne problemy, możemy się wspierać; za każde dobre słowo i pociechę będę bardzo wdzięczna :) bo to strasznie trudny dla mnie czas.

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2025, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry że nie w temacie, ale piękne imię ma Twój syn :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • zolima26 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2025, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Gosiaczek ❤️🌸

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ