X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Megacystis, powiększony pęcherz, wada zastawki cewki tylnej
Odpowiedz

Megacystis, powiększony pęcherz, wada zastawki cewki tylnej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Samaki Ekspertka

Wysłany: 19 września, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Czy u którejś z Was w trakcie badań lekarz zdiagnozował powiększony pęcherz u płodu? U nas sytuacja miała miejsce na badaniach prenatalnych w 12t+6 i pęcherz malucha miał wtedy wielkość 11mm. Wstępna diagnoza to megacystis i sugeruje wadę zastawki cewki tylnej u chłopca. Lekarz wykonujący badanie bardzo mnie nastraszył jakie to może mieć konsekwencję przedstawiając najgorszy scenariusz z możliwych... Jestem przerażona i chciałabym zapytać jak podobne historie u Was się skończyły?
    Obecnie czekam na konsultację z lekarzem prowadzącym, który mnie uspokoja, ale wiecie jak to jest...bardzo się martwię o maluszka, mimo że staram się myśleć pozytywnie, bo może po prostu maluch nie zdążył się wysiusiać i miał pełny pęcherz i niepotrzebna ta panika. Nie mniej jednak z tyłu głowy słyszę ciągle ten zły scenariusz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 16:27

• Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci współczuję stresu. Jaki scenariusz przedstawił Ci ten lekarz?

Czy nie chciałabyś dla spokoju pójść gdzieś na usg jeszcze przed wyznaczonym terminem wizyty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 14:16

Samaki lubi tę wiadomość

• Samaki Ekspertka

Wysłany: 20 września, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właściwie przedstawił 2. Lepszy i gorszy. Lepszy, to taki że w ośrodku referencyjnym przeprowadzą zabieg wewnątrz macicy i założą dziecku cewnik, który umożliwi odpływ moczu i być może udałoby się coś zrobić z tą cewką (o ile ta wada wgl jest, bo nie jest pewny),ale nie ma gwarancji że dziecko po urodzeniu będzie mogło normalnie się wypróżnić. Najgorsza wersja, to nerki cytuję "rozwalą się" i choć nie powiedział wprost to zasugerował, że dziecko umrze. Czytałam sporo w internecie i istnieje szansa na trzeci scenariusz, optymistyczny, że wszystko ładnie się unormuje samo lub po prostu w trakcie badania maluch miał pełny pęcherz i jeszcze nie zdazył zrobić siusiu. Czytałam też o przypadkach, że rzeczywiście dziecko umarło w brzuchu lub konieczna była terminacja ciąży.
    Prawdo nie czeka mnie wizyta w poradni genetycznej o amniopunkcja. Czekam na wyniki pappa
    Dostałam skierowanie na
    Jesli chodzi o USG przed wyznaczonym terminem, to właśnie czekam na telefon od mojego lekarza prowadzącego, żeby przyspieszyć wizytę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 15:51

• Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulam i trzymam kciuki bardzo mocno, żeby jak najszybciej usg potwierdziło że maluszek po prostu się opił i potrzebował wysiusiać 💓

Samaki lubi tę wiadomość

• Samaki Ekspertka

Wysłany: 20 września, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo za wsparcie! ❤️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ