Młodszy płód w stosunku do miesiączki
-
Witam Was Dziewczynki,
mam takie pytanie byłam ostatnio u ginekologa , który stwierdził ,że tydzień ciąży według miesiączki powinien być 7 tyg a płód wygląda na młodszy o 2 tyg . Kazał mi przyjść za tydzień żeby zobaczyć czy dziecko rośnie . Strasznie się boję -
Dokladnie- nie denerwuj sie! Mi na poczatku powiedziano ze wg usg plod jest mlodszy o tydzien, pozniej o 5 dni, a teraz niby maly nadrobil i pasuje termin ostatniej miesiaczki. Nie ma co sie stresowac, napewno bedzie wszystko ok i dzidzia bedzie sie db rozwijac
Patuska1992, Miriam lubią tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
Anette, to teraz już czas zleci do Twojego porodu:) Ty będziesz cieszyła się już swoim Skarbem, a my dopiero będziemy z brzuchami wielkimi chodziły:)
A jeszcze co do tego terminu wg usg i wg OM, to w zeszłym tygodniu już czytałam co się dzieje w 10 tygodniu, a tu musiałam po wizycie u lekarza cofnąc się znowu do 9;)Patuska1992 lubi tę wiadomość
-
Że dziecko jest młodsze o 2 tygodnie to normalne akurat. Tygodnie ciąży liczy się od ostatniej miesiączki a owulacja najczęściej jest 2 tyg po @. Ja miałam w ogóle opóźnioną owulacje i u mnie dziecko na początku było jeszcze ciut mniejsze- teraz nadrobiło i jest normalnie tak jak powinno być 2 tyg. w plecy. Czyli jestem w 16tyg ciąży a wiek płodu to 14tyg.
Patuska1992 lubi tę wiadomość
-
BellaRosa, ale dziewczynom chyba chodzi o opóźnienie owulacji, w sensie różnych terminów wg usg i wg OM. Przynajmniej ja tak to zrozumiałam:) Bo to, że wiek płodu i wiek ciąży to dwie różne rzeczy to wiadomo. Zreszta wszyscy się posługują datą wg OM lub wg USG, a nie faktycznym wiekiem płodu.
-
nick nieaktualny
-
Ja też tak mam ale ze wzgledu na pózną owulacje ( 21 dzien cyklu) wiec jak byłam u lekarza w 5 tygodniu ciąży jeszcze nic nie było widać tylko spulchnioną macice. Skoro miałam owulację tydzień przed okresem automatycznie dzidziuś jest młodszy. Teraz wg OM mam 11 i 5 dzień a tak naprawde wg USG mam 10 tydzień i 5 dzień ) to wszystko jest normlane )
-
a u mnie niestety to opóźnienie oznaczało poronienie
-
Niestety byłam dziś na usg . Pierwsze usg 9 dni temu pokazało pęcherzyk ciążowy wielkości 4mm , dziś po 9 dniach usg pęcherzyk ciążowy 5,8 mm a zarys zarodka 1,3 mm bez akcji serca , nie wiem co o tym myśleć . Według ovu owulację miałam w 19 dniu cyklu więc może jest jeszcze nadzieja .
-
Bluraja wrote:Niestety byłam dziś na usg . Pierwsze usg 9 dni temu pokazało pęcherzyk ciążowy wielkości 4mm , dziś po 9 dniach usg pęcherzyk ciążowy 5,8 mm a zarys zarodka 1,3 mm bez akcji serca , nie wiem co o tym myśleć . Według ovu owulację miałam w 19 dniu cyklu więc może jest jeszcze nadzieja .
to jeszcze zdecydowanie za wcześnie na wyrokowanie czegokolwiek.
USG czasem dopiero w 9 tc pokazuje serduszko
-