X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niedobór wit. B12
Odpowiedz

Niedobór wit. B12

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blue Flower Nowa

Wysłany: 18 listopada, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Czy walczyłyście może z niedoborem witaminy B12? U mnie sytuacja wygląda tak:
    1. Jakiś miesiąc przed zajściem w ciążę miałam wynik niby w normie, ale blisko dolnej granicy. Lekarz się zdziwił, że chcę suplementować w związku z tym B12, ale ja się uparłam i faktycznie jakieś 2 miesiące ją suplementowałam. Nie wiem dokładnie czy to coś dało, bo nie powtarzałam potem badania.
    2. Następnie lekarz prowadzący ciążę odradził mi suplementację B12, więc ją odstawiłam.
    3. W II trymestrze okazało się, że mam anemię. Poczytałam o tym, chciałam zbadać przyczynę anemii (czy to brak żelaza, B12, kwasu foliowego?), ale żaden z kilku lekarzy z którymi rozmawiałam nie chciał mi dać skierowania na to badanie. Sugerowali, że to nie jest ważne/ nie ma sensu. Niestety zasugerowałam się tymi opiniami. Dostałam za to Tardyferon Fol.
    3. Lek ten nie dał zbyt dużych efektów, więc dostałam Sorbifer Durules. Zobaczymy, czy pomoże.
    3. Na początku III trymestru zrobiłam badania B12 na własną rekę i tym samym, odkryłam, że mam ją zaniżoną. Na razie lekarze nie chcą mi przypisać zastrzyków. Zostają suplementy.

Naczytałam się oczywiście w Internecie o strasznych konsekwencjach obniżonej witaminy B12 i teraz bardzo mnie ta sytuacja martwi.

Czy miałyście podobne problemy? Czy otrzymałyście zastrzyki?

Z tego co przeczytałam w Internecie na anglojęzycznych forach i w badaniach naukowych to:
    - w Polsce normy dla tej witaminy są zaniżone
    - za granicą dają od razu zastrzyki z B12 nawet przy poziomach, które w Polsce uchodziłyby za dobre
    - nie ma dokładnie określonych norm, są różne opinie, zwłaszcza, że poziom tej witaminy naturalnie fluktuuje w trakcie ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze brać metylowaną formę, chociaż lekarz z poz przepisał mi zwykłą. Tyle na razie wiem, przed ciążą miałam niedobór b12, ale ginekolog stwierdził, że nie ma tragedii i mamy się starać. Ciążę straciłam i teraz odgrzewam temat na własną rękę, bo przecież 1 poronienie to statystyka i tyle. Robiłam pakiet z testdna na trombofilie i tam wyszła mi mutacja mthfr, która wskazuje że może być zaburzone wchłanianie niemetylowanych witamin, także się zgadza, to populacyjnej częste.

Udało Cię coś wyegzekwować od lekarzy?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ