Niedomykalność zastawki trójdzielnej - 2 trymestr
-
W usg 2 trymestru połączonym z echem serca wyszła u mojego maluszka : Widoczna niedomykalność zastawki trójdzielnej do 1,4m/s - nieistotna hemodynamicznie. Wszystkie inne parametry są ok, nic złego się nie dzieje. W 1 trymestrze również wszystko było dobrze. Rozmawiałam z lekarzem, który stwierdził,że ta zastawka może się domknąć samoistnie np ok.30 tygodnia ciąży lub nie wtedy dziecko musi być pod opieką kardiologa.
Może któraś z Was miała podobną diagnozę i wszystko skończyło się dobrze? Martwię się bardzo, chciałabym żeby maluszek był w 100% zdrowy. -
Ja miałam taką sytuację w I ciąży. U synka niedomykalność zastawki trójdzielnej zauważono dopiero ok. 28tc, wcześniej nie była widoczna. Na echu serca w 31tc kardiolog potwierdził niedomykalność, powiedział, że może się zamknąć do końca ciąży. Nie domknęła się. Po porodzie w drugiej dobie jeszcze w szpitalu syn miał usg, stwierdzono niewielką niedomykalność i kazali zgłosić się po 2-3 m-cach z dzieckiem do Akademii Medycznej na usg. Byłam, kazali więcej nie przychodzić. Stwierdzili, że niedomykalność jest fizjologiczna,praktycznie niezauważalna, ok. 30% ludzie ma taką i nawet o tym nie wie i nie będzie miała żadnego wpływu na dziecko.
Dzisiaj syn ma 9 lat, uwielbia sport, świetnie pływa, trenuje piłkę, judo i jest bardzo wytrzymały.
Myślę, że nie masz się czym martwić. Lekarz jeszcze w ciąży mnie pocieszał, że to nie jest żadna istotna wada -
Ja mam niedomykalność zastawki trójdzielnej i mitralnej. Stwierdzone na przypadkowym echo serca. Prawdopodobnie mam ją od zawsze. Lekarz mi powiedział, że mam się dużo ruszać, zdrowo odżywiać i przyjść na kontrolę za 10 lat.
Takie wady anatomiczne się zdarzają, nie zawsze mają jakikolwiek wpływ na zdrowie i się nie ujawniają aż do bardzo zaawansowanego wieku. Jak ci napisali, że nieistotna hemodynamicznie, znaczy nie wpływa na to jak płynie krew. Ja mam bardzo małą cofkę, ale kilku lekarzy stwierdziło, żeby olać. To olałamCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Cześć, odświeżam wątek. Właśnie dowiedziałam się, że mój syn ma niedomykalność na poziomie 200 cm/s. Dostałam skierowanie na EKG serca maluszka. W 1 trymestrze na 2 badaniach prenatalnych nie wyszła ta wada. Mam się zgłosić do prof Dangel w Warszawie. Czy może jest ktoś z podobnymi doświadczeniami??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 09:20
-
Ja od siebie dodam że na 1.badaniach prenatalnych miała córka niedomykalność zastawki trójdzielnej,podwyższone zd 306
Zrobiłam amniopunkcje. Wyszła prawidłowo, na 2gich badaniach zastawka zamknęła.sie.
Córka zmarła.w.38tc.
Przestało bić jej serce,nie znam.przyczyny..
Wciąż.sie ZASTANAWIAM DLACZEGO.12.12.2019- 4kg,54cm- zdrowa Izabela!
03.10.202💔 3480g,58cm,38tc Różyczka.👼😭
Mutacje hetero pai1 i mthfr1
Świat rozsypal się jak cienkie lustro. Na miliony kawałków a ja trwam.
Boże,dlaczego wymyśliłeś los człowieka który musi iść przez życie sam? Całkiem Sam. -
Holibka wrote:Cześć, odświeżam wątek. Właśnie dowiedziałam się, że mój syn ma niedomykalność na poziomie 200 cm/s. Dostałam skierowanie na EKG serca maluszka. W 1 trymestrze na 2 badaniach prenatalnych nie wyszła ta wada. Mam się zgłosić do prof Dangel w Warszawie. Czy może jest ktoś z podobnymi doświadczeniami??
U mnie dwóch lekarzy potwierdziło niedomykalność, ale prof Dangel wykluczyła wadę (miałam u niej 3 wizyty). -