X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje niepokojący problem tuż po in vitro
Odpowiedz

niepokojący problem tuż po in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • MarcelinaM Nowa

Wysłany: 15 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poradźcie mi coś jeśli potraficie, będę wdzięczna...Postaram się opisać problem najkrócej jak się da.
    Jestem 17 dni po transferze dwóch 3 -dniowych zarodków. Dokładnie 14 dni po transferze zrobiłam b hcg - wynik 71,31, 24 godziny później wynik 64,49. Badania były robione w różnych laboratoriach (może to błąd). Każde z tych laboratoriów ma swoje inne kryteria. Według tego ostatniego wyniku, patrząc na ich skalę powinnam być w 2-3 tygodniu ciąży, tymczasem ja zaczynam już 5 tydzień. Tymczasem sugerując się "widełkami" pierwszego laboratorium to mimo iż wynik badania jest niski to załapałam się na 4-5 tydzień. Szczerze powiedziawszy - zgłupiałam. Tak czy siak, biorąc pod uwagę tylko wartość - beta nie urosła. Mało tego, wczoraj okazało się że pęcherzyk ciążowy jest niewidoczny. Lekarz powiedział, że może jeszcze go nie widać, ale czy to możliwe na początku 5 tygodnia? Sugerował by powtórzyć betę za 24 h najlepiej w obydwu laboratoriach. Dodam, że nie mam żadnych krwawień, przyjmuję leki zgodnie z zaleceniami kliniki w której robiłam invitro, od czasu do czasu pojawia się niewielki ból w podbrzuszu, ale mija. Może którejś z was przychodzi do głowy co się ze mną dzieje? Dziękuję za każdą opinię.

• k878 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina, zaufałaby lekarzowi, może jeszcze nie widać. Zrobienie bety po 24h da odpowiedz co się dzieje. Ból w podbrzuszu to częsty objaw wczesnej ciazy. 3mam kciuki żeby wszystko było Ok.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • MarcelinaM Nowa

Wysłany: 15 marca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, obawiam się najgorszego, bo ta beta jest niziutka, ale jakaś iskierka nadziei jednak ciągle się tli...

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarcelinaM wrote:
    Dziękuję, obawiam się najgorszego, bo ta beta jest niziutka, ale jakaś iskierka nadziei jednak ciągle się tli...

To zbadaj betę w tym samym laboratorium, w odstępie 48h i wtedy będzie można coś wnioskować. Wyników z dwóch różnych labów bym nie porównywała, bo to nie jest miarodajne.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • MarcelinaM Nowa

Wysłany: 15 marca 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie zrobię, niestety chyba dopiero w poniedziałek będę mogła powtórzyć badanie bo niefortunnie wypadło, że jutro jest sobota i laboratorium zamknięte :(

Bardzo Wam dziękuję :)

• MarcelinaM Nowa

Wysłany: 18 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontynuując mój wątek proszę powiedzcie kochane co o tym sądzicie:

Wyniki beta hcg:

14.03 64,49
    18.03 124,46

Chyba nie wygląda to dobrze :(
    Jestem kłębkiem nerwów

• Leira Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób jeszcze raz 20.03. Tendencja jest rosnąca, a spadek i dalej słaby przyrost może oznaczać, że jedno jajo przetrwało, a drugie nie. Jeśli taka hipoteza byłaby prawdziwa to przyrost powinien się rozkręcać w czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 15:57

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem wszystko super, rośnie czyli jest ok. Jest jeszcze zakres błędu i przypadek ze przyjął się jeden a drugi nie. Kiedy idziesz na usg?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • MarcelinaM Nowa

Wysłany: 19 marca 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z lekarzem, który prowadził mnie przez in vitro, powiedział że faktycznie beta niska, ale nie przekreślił tej ciąży. Jutro mam znowu zrobić betę i zobaczymy jaki jest postęp. Wtedy tez umówię się na usg, jeszcze kilka dni temu nic nie było widać.
    Najgorsze jest to czekanie w niepewności...

Własnie odczytałam wyniki z drugiego laboratorium, są jeszcze gorsze niż poprzednie:
    14.03 71,31
    18.03 117,00

czyli przyrost bety 28,2%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2019, 08:12

• Evli Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarcelinaM ja co prawda in vitro nie miałam, ale dwa pecherzyki zagnieżdżone w macicy.
    Przyrost bety koło 22%. Okazało się że jedeno jajo się zatrzymało.
    Kciuki!!

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Angel723 Debiutantka

Wysłany: 19 marca 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarcelinaM wrote:
    Rozmawiałam z lekarzem, który prowadził mnie przez in vitro, powiedział że faktycznie beta niska, ale nie przekreślił tej ciąży. Jutro mam znowu zrobić betę i zobaczymy jaki jest postęp. Wtedy tez umówię się na usg, jeszcze kilka dni temu nic nie było widać.
    Najgorsze jest to czekanie w niepewności...

Własnie odczytałam wyniki z drugiego laboratorium, są jeszcze gorsze niż poprzednie:
    14.03 71,31
    18.03 117,00

czyli przyrost bety 28,2%

• k878 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z niejednego niskiego przyrostu są zdrowe śliczne bobasy. Masz dwa zarodki, często tylko jeden się przyjmuje. Beta urosła a nie spadła, jest nadzieja Isię jej trzymaj!

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ