X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Pappa - ryzyko pośrednie
Odpowiedz

Pappa - ryzyko pośrednie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ola_123 Nowa

Wysłany: 12 lutego, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie, dostałam wyniki badań prenatalnych I trymestru i wpadłam w panikę :( Wszystkie wyniki USG są "idealne" (cyt. lekarza): przezierność karkowa w punkt, jest kość nosowa, czynność serca płodu ok, wszystkie przepływy i cała reszta bez uwag. Aż tu nagle dostaję wynik: Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:340 (z podstawowego 1:239), czyli ryzyko pośrednie do dalszej diagnostyki. Zastanawia mnie skąd aż tak wysokie ryzyko przy Trisomii 21; myślałam, że biochemia miała wpływ, ale ta też wydaje się chyba ok (beta 1,940 MoM, Papp-a 0,618 MoM). Czy widzicie cokolwiek w tych wynikach co mogłoby wpłynąć na to, że w przypadku tej jednej trisomii korekta nie poszła mocniej do góry (dla trisomii 18 i 13 ryzyko skorygowane to na szczęście <1:20000). Zrobiłam od razu NIFTy ale bardzo się boję, to czekanie na wynik jest jak tortura :(

• Martiiii Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana nie bierz tego za bardzo do siebie jeśli usg było dobre. W biochemii nie chodzi o jakiś konkretny wynik a o różnice między pappą a betą, im większa różnica miedzy nimi tym gorzej. Dla t21 wysoka beta i niskie białko zwiększa ryzyko. U Ciebie beta 3 razy większa od białka i pewnie dlatego, chociaż ryzyko skrorygowane jest i tak niższe niż wyjściowe i tego się trzymaj. Poczekaj na wynik nifty jestem pewna że będzie dobrze :)

walkaOrodzeństwo lubi tę wiadomość

age.png
  • 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego nie robiłam badań pappy bo one przynoszą nie potrzebny stres, zdecydowałam się na samo USG i tak jak u Ciebie wszystko idealnie. Dużo forum czytałam i kobiety pisały że pappa wyszła źle robiły potem nifty lub amniopunkcję i się okazywało że wszystko jednak jest ok :) nie brałabym tego tak do siebie skoro USG jest dobre ;)

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 🩵
    SN 41+4
    4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞
    🔜 09.08.2025 czekamy na Alicję 🩷

preg.png
  • Ola_123 Nowa

Wysłany: 13 lutego, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny <3
    A czy wiecie może czy ryzyko preeklampsji przed 37 tyg: 1: 278 jest duże? Mój gin w ogóle nie zwrócił na to uwagi, a wiem że przy dużym stosuje się jakąś profilaktykę.

• 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka przy takim ryzyku dostała acard 150 do stosowania dziennie wieczorem, ale nie brała tego i całą ciąża wszystko ok ;)

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 🩵
    SN 41+4
    4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞
    🔜 09.08.2025 czekamy na Alicję 🩷

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ