X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Pappa - ryzyko pośrednie
Odpowiedz

Pappa - ryzyko pośrednie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ola_123 Nowa

Wysłany: 12 lutego, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie, dostałam wyniki badań prenatalnych I trymestru i wpadłam w panikę :( Wszystkie wyniki USG są "idealne" (cyt. lekarza): przezierność karkowa w punkt, jest kość nosowa, czynność serca płodu ok, wszystkie przepływy i cała reszta bez uwag. Aż tu nagle dostaję wynik: Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:340 (z podstawowego 1:239), czyli ryzyko pośrednie do dalszej diagnostyki. Zastanawia mnie skąd aż tak wysokie ryzyko przy Trisomii 21; myślałam, że biochemia miała wpływ, ale ta też wydaje się chyba ok (beta 1,940 MoM, Papp-a 0,618 MoM). Czy widzicie cokolwiek w tych wynikach co mogłoby wpłynąć na to, że w przypadku tej jednej trisomii korekta nie poszła mocniej do góry (dla trisomii 18 i 13 ryzyko skorygowane to na szczęście <1:20000). Zrobiłam od razu NIFTy ale bardzo się boję, to czekanie na wynik jest jak tortura :(

• Martiiii Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana nie bierz tego za bardzo do siebie jeśli usg było dobre. W biochemii nie chodzi o jakiś konkretny wynik a o różnice między pappą a betą, im większa różnica miedzy nimi tym gorzej. Dla t21 wysoka beta i niskie białko zwiększa ryzyko. U Ciebie beta 3 razy większa od białka i pewnie dlatego, chociaż ryzyko skrorygowane jest i tak niższe niż wyjściowe i tego się trzymaj. Poczekaj na wynik nifty jestem pewna że będzie dobrze :)

walkaOrodzeństwo lubi tę wiadomość

age.png
  • 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego nie robiłam badań pappy bo one przynoszą nie potrzebny stres, zdecydowałam się na samo USG i tak jak u Ciebie wszystko idealnie. Dużo forum czytałam i kobiety pisały że pappa wyszła źle robiły potem nifty lub amniopunkcję i się okazywało że wszystko jednak jest ok :) nie brałabym tego tak do siebie skoro USG jest dobre ;)

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 20:10 🤰🏻💥
    SN 41+4
    Alan 🩵 4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞

13.08.2025 23:20🤰🏻💥
    SN 40+4
    Alicja 🩷 3710g 54cm ❤️
  • Ola_123 Nowa

Wysłany: 13 lutego, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny <3
    A czy wiecie może czy ryzyko preeklampsji przed 37 tyg: 1: 278 jest duże? Mój gin w ogóle nie zwrócił na to uwagi, a wiem że przy dużym stosuje się jakąś profilaktykę.

• 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka przy takim ryzyku dostała acard 150 do stosowania dziennie wieczorem, ale nie brała tego i całą ciąża wszystko ok ;)

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 20:10 🤰🏻💥
    SN 41+4
    Alan 🩵 4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞

13.08.2025 23:20🤰🏻💥
    SN 40+4
    Alicja 🩷 3710g 54cm ❤️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ