X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Patologia ciąży
Odpowiedz

Patologia ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • PsiaMama93 Ekspertka

Wysłany: 28 marca, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, proszę o pomoc!
    Czy któraś z was byla kiedykolwiek w takiej sytuacji..
    Wczoraj w 29tyg ciazy trafiłam na patologię ciazy ponieważ rano odeszly mi wody i to ilości ogromne..pojechałam do szpitala gdzie w razie czego mają dobra opiekę wczesniakow, odrazu mnie przyjęli i teraz pytanie
    Przyczyna odejścia wod byla infekcja, mam wysokie crp
    Lekarze chcą mnie przetrzymać jak najdłużej..każą obrać najpierw cel 32tydzien , dostałam sterydy na rozwój pluc u małego bo też nie można przeidziec kiedy zacznę rodzic
    Z tego co się dowiedziałam walczą z crp i dają mi magnez w kroplówce na powstrzymanie skurczy
    Mam mieszane uczucia..od kad odeszly mi wody brzuch zrobił się połowę mniejszy, czuję jak syn ledwo się porusza..ma mało miejsca..przez to że nie mam tych wod a mam infekcje boję się że dojdzie do dziecka i niedajboze do sepsy..powiedziałam że czekam.max do 32 tygodnia bo wolę żeby walczył tu z nami niż w brzuchu beż warunków...ale jak to jest wszędzie piszą że do 72godz od odpłynięcia wod zaczną się skurcze i porod..jak myślicie jest szansa że się rozkręci mimo tego magnezu? Ja szczerze wolę już rodzic i walczyć sama z ta infekcja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 19:10

Luna_ lubi tę wiadomość

Starania naturalne- 5lat
    Diagnoza- duża ilość plemników, całkowity brak ruchliwosci

26.04.24 IUI z nasieniem dawcy❌️
    10.05 hcg <1😥

21.05 badanie drożności jajowodow

25.05 IUI ten sam dawca ❌️
    8.06 hcg <4.3😥

INV
    24.08 punkcja
    13 jajeczek-6 zaplodnionych- 4❄️zarodki😍

24.09 transfer❄️ 5d bl. 5.1.1
    5dpt⏸️
    6dpt beta 39
    8dp beta 96 prog. 19,5
    10dpt 202
    13dpt 628
    16dpt 2191
    21dp 11511❤️
    22.10 bijące serduszko!🥰 0.5cm kropka🥰
  • Janette Autorytet

Wysłany: 28 marca, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsiaMama93 wrote:
    Wczoraj w 29tyg ciazy trafiłam na patologię ciazy ponieważ rano odeszly mi wody i to ilości ogromne..pojechałam do szpitala gdzie w razie czego mają dobra opiekę wczesniakow, odrazu mnie przyjęli i teraz pytanie
    Lekarze chcą mnie przetrzymać jak najdłużej..każą obrać najpierw cel 32tydzien , dostałam sterydy na rozwój pluc u małego bo też nie można przeidziec kiedy zacznę rodzic
    Z tego co się dowiedziałam walczą z crp i dają mi magnez w kroplówce na powstrzymanie skurczy
    Mam mieszane uczucia..od kad odeszly mi wody brzuch zrobił się połowę mniejszy, czuję jak syn ledwo się porusza..ma mało miejsca..przez to że nie mam tych wod a mam infekcje boję się że dojdzie do dziecka i niedajboze do sepsy..powiedziałam że czekam.max do 32 tygodnia bo wolę żeby walczył tu z nami niż w brzuchu beż warunków...ale jak to jest wszędzie piszą że do 72godz od odpłynięcia wod zaczną się skurcze i porod..jak myślicie jest szansa że się rozkręci mimo tego magnezu? Ja szczerze wolę już rodzic i walczyć sama z ta infekcja
    O jej a to czasem nie jest tak ze takie maluszki juz spokojnie odratuja? Troche balabym sie infekcji i rozumiem Cie ze wolalabys aby sie urodzil,mysle ze ja sama bylabym za tym ze na tym etapie juz bezpieczniej jest nawet urodzic i walczyc z infekcja i dzidzius mysle dalby rade w inkubatorze,tez bym sie bala zeby za dlugo nie zostalo dziecko bez wod jakos mnie sie to bardziej niebezpieczne wydawalo no ale to lekarze sie znaja i wiedza co robic. Trzymam kciuki aby wszystko dobrze sie potoczylo. A kontroluja caly czas to crp i dali antybiotyki?

PsiaMama93 lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • PsiaMama93 Ekspertka

Wysłany: 29 marca, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    O jej a to czasem nie jest tak ze takie maluszki juz spokojnie odratuja? Troche balabym sie infekcji i rozumiem Cie ze wolalabys aby sie urodzil,mysle ze ja sama bylabym za tym ze na tym etapie juz bezpieczniej jest nawet urodzic i walczyc z infekcja i dzidzius mysle dalby rade w inkubatorze,tez bym sie bala zeby za dlugo nie zostalo dziecko bez wod jakos mnie sie to bardziej niebezpieczne wydawalo no ale to lekarze sie znaja i wiedza co robic. Trzymam kciuki aby wszystko dobrze sie potoczylo. A kontroluja caly czas to crp i dali antybiotyki?

Tak crp kontrolują, dają antybiotyki dodatkowo mam nadcisnienie i wysokie cukry..podejrzewają od sterydów dla małego
    Wczoraj badał mnie lekarz szyjka twarda i wg zero skurczy, ktg wychodzi ok jedynie to kompletne bezwodzie i to mnie martwi żeby maly nie był niedotleniony..nie wiem już co robić.. obiecałam sobie ze zaczekam do 32 jak się nic samemu nie wydarzy to mogę prosić lekarzy o porod? Mam do tego prawo?

Starania naturalne- 5lat
    Diagnoza- duża ilość plemników, całkowity brak ruchliwosci

26.04.24 IUI z nasieniem dawcy❌️
    10.05 hcg <1😥

21.05 badanie drożności jajowodow

25.05 IUI ten sam dawca ❌️
    8.06 hcg <4.3😥

INV
    24.08 punkcja
    13 jajeczek-6 zaplodnionych- 4❄️zarodki😍

24.09 transfer❄️ 5d bl. 5.1.1
    5dpt⏸️
    6dpt beta 39
    8dp beta 96 prog. 19,5
    10dpt 202
    13dpt 628
    16dpt 2191
    21dp 11511❤️
    22.10 bijące serduszko!🥰 0.5cm kropka🥰
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @PsiaMama93, przy bezwodziu chyba wody też mogą się uzupełnić, ale musiałabyś poczytać w temacie "Mamy leżące". W szpitalu na pewno wiedzą, jak się Wami zająć, a 29 tydzień ciąży jest oczywiście nadal tygodniem wcześniaczym, ale postęp medycyny jest tak ogromny, że dzieci z tego tygodnia też są w stanie sobie dobrze radzić i wyjść z tej sytuacji obronną ręką (a wiem, bo byłam w tej ciąży zagrożona przedwczesnym porodem w 24 tc i odbyłam rozmowę z ordynatorem neonatologii III stopnia referencyjności).

Trzymam kciuki!

preg.png
    👧 07.2022
  • Paulinaaa_ Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam dużo historii gdzie wody odchodziły i dziewczyny leżały tygodniami w ciąży - ale to wszystko oczywiście zależy od indywidualnej sytuacji i od tego czy uda się zwalczyć infekcję i obniżyć crp.
    Więc na spokojnie, pij dużo wody i polecam grupy wcześniaczej na fb, dużo takich historii i przydatnej wiedzy.

07.2024 biochem

3.10 11 dpo ⏸️
    12dpo bchg 43, 15dpo 245, 17dpo 658

14.10 7.8mm pęcherzyk
    25.10 serduszko ❤️
    18.11 3.5 cm ludzika
    28.11 Nifty niskie ryzyka + 🩷
    10.12 prenatalne, wszystko super

preg.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 29 marca, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko zależy. Zależy czy faktycznie jest bezwodzie czy jednak to Afi jakieś wychodzi. Wody co do zasady produkują się na bieżąco. Najważniejszy jest antybiotyk tak naprawdę przy odchodzących wodach. Najczęściej ten poród się zaczyna właśnie szybko, ale oczywiście nie jest to regułą, sama znam osobę, która leżała z pprom dobre 10 tyg, ja sama byłam dłużej niż 72h.
    Lekarze często przyjmują postawę wyczekująca, bo twierdzą, że im dłużej to dziecko jest w brzuchu tym lepiej. Powinnaś mieć często ktg, ja miałam przynajmniej 3 razy dziennie. No i ofc nie słyszałam, żeby ktokolwiek „rodził” na życzenie, zazwyczaj dziecku w 29 tc lepiej jest w brzuchu, jeśli oczywiście nie ma przeszkód.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 22:54

age.png
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 30 marca, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsiaMama93 wrote:

Hej, ja wlasnie prawie 3 tyg temu trafilam na patologie ciazy z odplynieciem wod 35+4 tc, co prawda infekcji nie było , crp niskie, dostalam antybiotyk profilatycznie i chcieli mnie przetrzymac do 37 tc, jednak po 72h zaczal sie porod i mialam CC ze wzgledu na ulozenie dziecka. Tez sie bardzo stresowalam tym ze te wody odplywaja ale po pierwsze one sie caly czas pordukuja a pozatym dziecko do oddychania potrzebuje pepowiny i lozyska. Wszyscy lekarze mnie zapewniali ze dla dziecka jest lepiej mimo wszystko w brzuchu i kazdy dzien sie liczy.
    W kazdym razie mały urodzil sie 36+1 i po badanich z krwi wyszlo ze nie mial zadnej infekcji , ja tez. Odejście wod z niewiadomych przyczyn. U Ciebie jest jeszcze dosc wczesnie wiec lekarze napewno beda walczyc o kazdy dzien, ale medycyna poszla tak do przodu ze juz takie dzieciaczki bardzo dobrze sobie radza.

• Patrycja789 Znajoma

Wysłany: 31 marca, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 29 tygodniu ciąży szansa na przeżycie to już prawie 100%, ale nadal istnieje spore ryzyko powikłań. Dlatego lekarze walczą o każdy dzień. Płuca, wzrok, problemy neurologiczne. Warto zawalczyć nawet jeśli nie o trzy tygodnie, to o te kilka dni. Trzymam bardzo mocno kciuki z 28 tygodnia. ❤️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ