Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pępowina dwunaczyniowa
Odpowiedz

pępowina dwunaczyniowa

Oceń ten wątek:
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 13 marca, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mn wrote:
    Przeszukałam najnowsze piśmiennictwo i różnica jest taka że stastycznie dzieci z iSUA czyli wadą izolowaną rodzą się o tydzień wcześniej i jakoś ze 100g mniejsze ale i to nie jest pewne. To wady genetyczne powodują SUA a nie odwrotnie więc jeśli jest to jedyny problem to nie ma się czym matwić. I ta jedna tętnica ma taką średnicę jak dwie więc się to rekompensuje. Chociaż przez pierwszy tydz po diagnozie to czułam się strasznie. Przekopalam też fora zagraniczne i dzieci z iSUA rodzą się zdrowe.
    Moje połówkowe dopiero będzie w 20hbd ale juz się boję. Narazie tętno ok, ruchy są, szyjka zamknięta.

Ja też jak sie dowiedziałam to przeszukałam wszystko, i faktycznie czesto po ivf zdaza sie dwunaczyniowa. Ja obecnie zaczelam 37 tydz. i dziecko jest nawet duze jak na ten wiek ciazowy. Po stwierdzeniu SUA oczywiscie spanikowałam i zrobiłam echo serca. Podobno 80% dzieci z SUA nie ma zadnych problemow, czasami zdazaja sie wady serca i ukladu moczowego.
    Ale to nie jest reguła.
    Jak usg ok , to bym sie nie martwila.

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 13 marca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe :( Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka

A robiłas jakies badania typu nifty?

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ja też robilam nifty , a potem jeszcze amniopunkcje z mikromacierza bo pappa mi namieszal i mialam posrednie ryzyko trisomi 18, ale amnio wyszla tez ok, wtedy nie wiedziałam jeszcze o peopowinie dwunaczyniowej nawet

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ