X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pępowina dwunaczyniowa
Odpowiedz

pępowina dwunaczyniowa

Oceń ten wątek:
  • Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mn wrote:
    Przeszukałam najnowsze piśmiennictwo i różnica jest taka że stastycznie dzieci z iSUA czyli wadą izolowaną rodzą się o tydzień wcześniej i jakoś ze 100g mniejsze ale i to nie jest pewne. To wady genetyczne powodują SUA a nie odwrotnie więc jeśli jest to jedyny problem to nie ma się czym matwić. I ta jedna tętnica ma taką średnicę jak dwie więc się to rekompensuje. Chociaż przez pierwszy tydz po diagnozie to czułam się strasznie. Przekopalam też fora zagraniczne i dzieci z iSUA rodzą się zdrowe.
    Moje połówkowe dopiero będzie w 20hbd ale juz się boję. Narazie tętno ok, ruchy są, szyjka zamknięta.

Ja też jak sie dowiedziałam to przeszukałam wszystko, i faktycznie czesto po ivf zdaza sie dwunaczyniowa. Ja obecnie zaczelam 37 tydz. i dziecko jest nawet duze jak na ten wiek ciazowy. Po stwierdzeniu SUA oczywiscie spanikowałam i zrobiłam echo serca. Podobno 80% dzieci z SUA nie ma zadnych problemow, czasami zdazaja sie wady serca i ukladu moczowego.
    Ale to nie jest reguła.
    Jak usg ok , to bym sie nie martwila.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe :( Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka

A robiłas jakies badania typu nifty?

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: 14 marca, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ja też robilam nifty , a potem jeszcze amniopunkcje z mikromacierza bo pappa mi namieszal i mialam posrednie ryzyko trisomi 18, ale amnio wyszla tez ok, wtedy nie wiedziałam jeszcze o peopowinie dwunaczyniowej nawet

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: 10 kwietnia, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak Wasze ciąże? Przebiegają bez komplikacji? Zrobiłam echo serduszka i wszystko dobrze. Ale odliczam każdy tydzień, tak bardzo bym chciała, żeby był już chociaż 30 tydzień

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • mn Debiutantka

Wysłany: 10 kwietnia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    I jak Wasze ciąże? Przebiegają bez komplikacji? Zrobiłam echo serduszka i wszystko dobrze. Ale odliczam każdy tydzień, tak bardzo bym chciała, żeby był już chociaż 30 tydzień
    U mnie na połówkowym wszystko ok. Lekarz powiedział że nie ma potrzeby echo.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 19 kwietnia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:

U mnie wszystko zakonczylo sie dobrze. Synek urodzil sie w 36+1, 2900g , 10 punktow. Troche za wczesnie ale bez zadny powiklan. Konczy 5 tydzien :)
    A w ciazy robilam amniopunkcje, i echoseca, wszystko bylo ok. Wyszlo na to ze SUA byla izolowana, bo nawet nie wplynela na jego mase urodzeniowa bo jak na 36tc tl duzy sie urodzil

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ