X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pępowina dwunaczyniowa
Odpowiedz

pępowina dwunaczyniowa

Oceń ten wątek:
  • Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mn wrote:
    Przeszukałam najnowsze piśmiennictwo i różnica jest taka że stastycznie dzieci z iSUA czyli wadą izolowaną rodzą się o tydzień wcześniej i jakoś ze 100g mniejsze ale i to nie jest pewne. To wady genetyczne powodują SUA a nie odwrotnie więc jeśli jest to jedyny problem to nie ma się czym matwić. I ta jedna tętnica ma taką średnicę jak dwie więc się to rekompensuje. Chociaż przez pierwszy tydz po diagnozie to czułam się strasznie. Przekopalam też fora zagraniczne i dzieci z iSUA rodzą się zdrowe.
    Moje połówkowe dopiero będzie w 20hbd ale juz się boję. Narazie tętno ok, ruchy są, szyjka zamknięta.

Ja też jak sie dowiedziałam to przeszukałam wszystko, i faktycznie czesto po ivf zdaza sie dwunaczyniowa. Ja obecnie zaczelam 37 tydz. i dziecko jest nawet duze jak na ten wiek ciazowy. Po stwierdzeniu SUA oczywiscie spanikowałam i zrobiłam echo serca. Podobno 80% dzieci z SUA nie ma zadnych problemow, czasami zdazaja sie wady serca i ukladu moczowego.
    Ale to nie jest reguła.
    Jak usg ok , to bym sie nie martwila.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe :( Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka

A robiłas jakies badania typu nifty?

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: 14 marca, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa

Ja też robilam nifty , a potem jeszcze amniopunkcje z mikromacierza bo pappa mi namieszal i mialam posrednie ryzyko trisomi 18, ale amnio wyszla tez ok, wtedy nie wiedziałam jeszcze o peopowinie dwunaczyniowej nawet

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: 10 kwietnia, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak Wasze ciąże? Przebiegają bez komplikacji? Zrobiłam echo serduszka i wszystko dobrze. Ale odliczam każdy tydzień, tak bardzo bym chciała, żeby był już chociaż 30 tydzień

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • mn Debiutantka

Wysłany: 10 kwietnia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    I jak Wasze ciąże? Przebiegają bez komplikacji? Zrobiłam echo serduszka i wszystko dobrze. Ale odliczam każdy tydzień, tak bardzo bym chciała, żeby był już chociaż 30 tydzień
    U mnie na połówkowym wszystko ok. Lekarz powiedział że nie ma potrzeby echo.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 19 kwietnia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:

U mnie wszystko zakonczylo sie dobrze. Synek urodzil sie w 36+1, 2900g , 10 punktow. Troche za wczesnie ale bez zadny powiklan. Konczy 5 tydzien :)
    A w ciazy robilam amniopunkcje, i echoseca, wszystko bylo ok. Wyszlo na to ze SUA byla izolowana, bo nawet nie wplynela na jego mase urodzeniowa bo jak na 36tc tl duzy sie urodzil

Britta lubi tę wiadomość

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ