pępowina dwunaczyniowa
-
WIADOMOŚĆ
-
mn wrote:Przeszukałam najnowsze piśmiennictwo i różnica jest taka że stastycznie dzieci z iSUA czyli wadą izolowaną rodzą się o tydzień wcześniej i jakoś ze 100g mniejsze ale i to nie jest pewne. To wady genetyczne powodują SUA a nie odwrotnie więc jeśli jest to jedyny problem to nie ma się czym matwić. I ta jedna tętnica ma taką średnicę jak dwie więc się to rekompensuje. Chociaż przez pierwszy tydz po diagnozie to czułam się strasznie. Przekopalam też fora zagraniczne i dzieci z iSUA rodzą się zdrowe.
Moje połówkowe dopiero będzie w 20hbd ale juz się boję. Narazie tętno ok, ruchy są, szyjka zamknięta.
Ja też jak sie dowiedziałam to przeszukałam wszystko, i faktycznie czesto po ivf zdaza sie dwunaczyniowa. Ja obecnie zaczelam 37 tydz. i dziecko jest nawet duze jak na ten wiek ciazowy. Po stwierdzeniu SUA oczywiscie spanikowałam i zrobiłam echo serca. Podobno 80% dzieci z SUA nie ma zadnych problemow, czasami zdazaja sie wady serca i ukladu moczowego.
Ale to nie jest reguła.
Jak usg ok , to bym sie nie martwila. -
Hydrangea wrote:Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe
Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka
A robiłas jakies badania typu nifty? -
Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappaOna 38
regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
PAI-1 układ homozygotyczny
On 45
morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
od lipca 2024 w klinice
Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
10dpt beta: 380,2 mlU/mL
12dpt beta: 1263,9 mlU/mL -
Hydrangea wrote:Tak, robiłam nifty, ryzyka wyszły niskie, podobnie jak wyniki USG i pappa
Ja też robilam nifty , a potem jeszcze amniopunkcje z mikromacierza bo pappa mi namieszal i mialam posrednie ryzyko trisomi 18, ale amnio wyszla tez ok, wtedy nie wiedziałam jeszcze o peopowinie dwunaczyniowej nawet -