pępowina dwunaczyniowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Podbijam temat!
Czy są tu dziewczyny u których wykryto pępowinę dwunaczyniowa?
Ja rozmawiałam z 3 lekarzami i każdy mi powiedział że to nie jest problem, że tak się czasem zdarza.
Pozniej zaczęłam niepotrzebnie szperać w internecie i się przeraziłam2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
nick nieaktualnyEvlii jestem juz mama ale w ciazy z synkiem mialam pepowine dwunaczyniowa.
Nie jest ona problemem wg lekarzy i jest dosc czesta wada.
W internecie rozne rzeczy pisza lepiej nie czytac ale rozumuem ze chcialas sie czegos wiecej dowiedziec.
Poza tym na wczesnym etapie ciazy czasami lekarz moze sie pomylic i niedopatrzyc 3 naczynia potwierdza sie to zwykle ok badan czy na samych badaniach polowkowych.
Ja mialam rozne problemy w ciazy ale wg lekarzy pepowina dwunaczyniowa nie byla ich przyczyna np.hipotrofii u synka ( zreszta w kolejnej ciazy corka tez miala hipotrofie a pepowina byla trojnaczyniowa)
Zycze spokojnej dalszej ciazy i duzo zdrowiaEvli lubi tę wiadomość
-
Hej. U nas SUA wykryta w 14 tc. Według profesor, która przeprowadzała badanie, jest to w tej chwili nie wada a anomalia - jak np. zadarty nos czy odstające uszy. Może, ale nie musi, nieco częściej współwystępować z niektórymi wadami serca czy nerek. Powiązanie z hipotrofią jest wątpliwe, choć wielu lekarzy ciągle się tego trzyma.
Moje dziecko urodziło się zdrowe i jak na swój 37 tydzień, bardzo słusznej wagi
Całą ciąże był oczywiście stres, teraz uważam, że niepotrzebnie.
Według internetu to niemal każdy z nas ma raka i chorobę dwubiegunową.
Głowa do góry! Niewielki procent SUA ma związek z jakimikolwiek nieprawidłowościami.
Pojedyncza tętnica kompensacyjnie poszerza się i hemodynamika jest zachowana.Evli, AlkaT89 lubią tę wiadomość
Gameta Gdynia od 2016 r. -
U mnie też pępowina dwunaczyniowa, wykryta w I trymestrze i potwierdzona na połówkowym i u genetyka. W styczniu mieliśmy echo serca płodu, wyszła niewielka wada serca, ale podobno dziurka może jeszcze się zrosnąć. Teraz kontrolne echo 20 lutego, już zaczynam się stresować. Obecnie mam 24 tydzień ciąży, a dzidzia dość mała, choć jeszcze w normie, mam nadzieję, że w III trymestrze nie wyjdzie nam hipotrofia. Staram się nie martwić na zapas, ale wiadomo jak jest.
-
Dziewczyny, a wiecie może jak to jest z tą pępowiną, bo czytałam w jednym artykule, że rośnie do końca II trymestru. Ale czy to znaczy, że później ta kompensacja, o której pisze Eszkilu, też "zatrzymuje się" na tym poziomie, czy w III trymestrze wciąż może się zmieniać?
-
nick nieaktualnyRenes nie wiem jak to jest z ta kompensacja w 3 trymestrze ale tak na rozum to musi ona sie zmieniac bo przeciez dzieci mimo tej malej wady rosna i rodza sie zdrowe.
Nam profesor powiedzial ze pepowina dwunaczyniowa nie jest przyczyna hipotrofii.
Moj synek ma tez wade serduszka ale nie jest to wada zagrazajaca zyciu i wg kardiologa b.duzo dzieci sie z nia rodzi.
Przy corce mialam trojnaczyniowa pepowine a ona tez hipotrofik.
Zdrowka zycze i spokojnej dalszej ciazy.Renes lubi tę wiadomość
-
Witam,
Czy ktos obecnie ma ten problem? Dzis mialam USG polowkowe na ktorym pani doktor stwierdzila dwunaczyniowa pepowinę strasznie sie martwie. Dostalam skierowanie na powtorne badanie, na echo serca nie dostalam skierowania. Czy powinnam wybrac sie do lekarza prowadzacego i poprosic o skierowanie na echo? Z reszta jest wszystko ok, wiek dziecka sie zgadza.
-
aneta.be wrote:Witam,
Czy ktos obecnie ma ten problem? Dzis mialam USG polowkowe na ktorym pani doktor stwierdzila dwunaczyniowa pepowinę strasznie sie martwie. Dostalam skierowanie na powtorne badanie, na echo serca nie dostalam skierowania. Czy powinnam wybrac sie do lekarza prowadzacego i poprosic o skierowanie na echo? Z reszta jest wszystko ok, wiek dziecka sie zgadza.
Obecnie odchodzi się od stwierdzenia, że SUA jest wadą. Jest anomalią, tak jak np. odstające uszy. Większość dzieci z SUA rodzi się całkowicie zdrowych. Faktem jest, że przy niektórych chorobach np. genetycznych, częściej niż statystycznie występuje pępowina dwunaczyniowa (tylko w tych przypadkach jest tak od początku, a u niektórych zdrowych dzieci z jakiegoś powodu pierwotnie trójnaczyniowa pępowina „staje się” dwunaczyniową w wyniku atrezji jednej z tętnic). Tak czy inaczej samo stwierdzenie w badaniu SUA przy braku innych markerów nie upoważnia do pogłębiania diagnostyki.
PS: Mam zdrowe dziecko, urodzone co prawda wcześniej o prawie 3 tygodnie, ale z wagą na 90 centylu. Nie ukrywam, że stresowałam się w ciąży, bo oprócz SUA było jeszcze wielowodzie i duży żołądek - podejrzewali niedrożność przewodu pokarmowego. Nic takiego się nie potwierdziło Łożysko po porodzie (cc) poszło do badania hist-pat - wszystko było cacy
Gameta Gdynia od 2016 r. -
Moja druga córka miała pępowinę dwunaczyniową. Oczytałam się niepotrzebnie w internecie. Na każdym usg gin bardzo dokładnie badała wszystkie narządy i wagę - nie było potrzeby wykonywać echo serca. Córka urodziła się zdrowa, ważyła prawie 4kg. Ciekawe ile by ważyła jakby miała normalną pępowinę :p aaa! nie było to też przeciwwskazaniem do pobrania krwi pępowinowej.
-
Hej, też miałam podejrzenie pępowiny dwunaczyniowej. Wyszło tak na usg pierwszego trymestru, później jeszcze ok. 16 tyg. Lekarz kazał się tym w ogóle nie przejmować, choć echo serca miałam zlecone. Na usg połówkowym wyszła już jednak trzynaczyniowa + echo serca na kolejnym badaniu poprawne. Z tego co czytałam ta pępowina wykształca się do ok. 18 tyg i dlatego wcześniej jej nie widać (może być słabo widoczna na usg). Więc, po pierwsze to nie jest powód do zmartwień. Po drugie, jakiekolwiek dyskusje o jakichkolwiek problemach można zacząć po połówkowych i echu serca dziecka jeśli tam coś wyjdzie nie tak (to badanie polecam każdej z Was niezależnie od tego jaka jest pępowina, po prostu warto je zrobić, żeby się upewnić czy wszystko jest ok z układem krążenia). Jak najmniej zmartwień więc:)
-
U mnie również dzisiaj na badaniu połówkowy wyszła pępowina dwunaczyniowa, zmiana izolowana bez żadnych innych nieprawidłowości u dziecka, badanie robiłam na klinice uniwersyteckiej na patologii ciąży. Lekarz kilka razy powtarzał żebym się tym nie przejmowała bo jestem już po amniopunkcji aCGH i on nie widzi żadnych nieprawidłowości.
Niby się nie przejmuje, ale chciała bym już urodzić, za dużo pojęć medycznych zdołałam już przyswoić w tej ciąży
-