X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pępowina dwunaczyniowa
Odpowiedz

pępowina dwunaczyniowa

Oceń ten wątek:
  • Evli Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat!
    Czy są tu dziewczyny u których wykryto pępowinę dwunaczyniowa?
    Ja rozmawiałam z 3 lekarzami i każdy mi powiedział że to nie jest problem, że tak się czasem zdarza.
    Pozniej zaczęłam niepotrzebnie szperać w internecie i się przeraziłam ;)

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evlii jestem juz mama ale w ciazy z synkiem mialam pepowine dwunaczyniowa.
    Nie jest ona problemem wg lekarzy i jest dosc czesta wada.
    W internecie rozne rzeczy pisza lepiej nie czytac ale rozumuem ze chcialas sie czegos wiecej dowiedziec.
    Poza tym na wczesnym etapie ciazy czasami lekarz moze sie pomylic i niedopatrzyc 3 naczynia potwierdza sie to zwykle ok badan czy na samych badaniach polowkowych.
    Ja mialam rozne problemy w ciazy ale wg lekarzy pepowina dwunaczyniowa nie byla ich przyczyna np.hipotrofii u synka ( zreszta w kolejnej ciazy corka tez miala hipotrofie a pepowina byla trojnaczyniowa)
    Zycze spokojnej dalszej ciazy i duzo zdrowia :)

Evli lubi tę wiadomość

• Evli Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa dziekuje Ci za odpowiedz :)

inessa lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Eszkilu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U nas SUA wykryta w 14 tc. Według profesor, która przeprowadzała badanie, jest to w tej chwili nie wada a anomalia - jak np. zadarty nos czy odstające uszy. Może, ale nie musi, nieco częściej współwystępować z niektórymi wadami serca czy nerek. Powiązanie z hipotrofią jest wątpliwe, choć wielu lekarzy ciągle się tego trzyma.
    Moje dziecko urodziło się zdrowe i jak na swój 37 tydzień, bardzo słusznej wagi :)
    Całą ciąże był oczywiście stres, teraz uważam, że niepotrzebnie.
    Według internetu to niemal każdy z nas ma raka i chorobę dwubiegunową.
    Głowa do góry! Niewielki procent SUA ma związek z jakimikolwiek nieprawidłowościami.
    Pojedyncza tętnica kompensacyjnie poszerza się i hemodynamika jest zachowana.

Evli, AlkaT89 lubią tę wiadomość

ojxerl68k5xeefy1.png

ckailqxw1u8iufef.png

Gameta Gdynia od 2016 r.
  • AlkaT89 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn urodził się z pępowina dwunaczyniowa. Kontrolowaliśmy to w Gdyni u dr Chojnickiego,robił echo serca co kilka tygodni. Ponoć to często się zdarza ,poprostu taka uroda dziecka. Powodzenia i spokojnej ciazy

Evli lubi tę wiadomość

• Renes Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też pępowina dwunaczyniowa, wykryta w I trymestrze i potwierdzona na połówkowym i u genetyka. W styczniu mieliśmy echo serca płodu, wyszła niewielka wada serca, ale podobno dziurka może jeszcze się zrosnąć. Teraz kontrolne echo 20 lutego, już zaczynam się stresować. Obecnie mam 24 tydzień ciąży, a dzidzia dość mała, choć jeszcze w normie, mam nadzieję, że w III trymestrze nie wyjdzie nam hipotrofia. :/ Staram się nie martwić na zapas, ale wiadomo jak jest.

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renes trzymam kciuki! Napewno będzie dobrze :)

U mnie tez pępowina dwunaczyniowa potwierdzona na 100%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 20:32

Renes lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Renes Przyjaciółka

Wysłany: 8 lutego 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a wiecie może jak to jest z tą pępowiną, bo czytałam w jednym artykule, że rośnie do końca II trymestru. Ale czy to znaczy, że później ta kompensacja, o której pisze Eszkilu, też "zatrzymuje się" na tym poziomie, czy w III trymestrze wciąż może się zmieniać?

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renes nie wiem jak to jest z ta kompensacja w 3 trymestrze ale tak na rozum to musi ona sie zmieniac bo przeciez dzieci mimo tej malej wady rosna i rodza sie zdrowe.
    Nam profesor powiedzial ze pepowina dwunaczyniowa nie jest przyczyna hipotrofii.
    Moj synek ma tez wade serduszka ale nie jest to wada zagrazajaca zyciu i wg kardiologa b.duzo dzieci sie z nia rodzi.
    Przy corce mialam trojnaczyniowa pepowine a ona tez hipotrofik.
    Zdrowka zycze i spokojnej dalszej ciazy.

Renes lubi tę wiadomość

• aneta.be Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Czy ktos obecnie ma ten problem? Dzis mialam USG polowkowe na ktorym pani doktor stwierdzila dwunaczyniowa pepowinę :( strasznie sie martwie. Dostalam skierowanie na powtorne badanie, na echo serca nie dostalam skierowania. Czy powinnam wybrac sie do lekarza prowadzacego i poprosic o skierowanie na echo? Z reszta jest wszystko ok, wiek dziecka sie zgadza.

2017 -syn
    2019 - córka
  • Eszkilu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta.be wrote:
    Witam,

Czy ktos obecnie ma ten problem? Dzis mialam USG polowkowe na ktorym pani doktor stwierdzila dwunaczyniowa pepowinę :( strasznie sie martwie. Dostalam skierowanie na powtorne badanie, na echo serca nie dostalam skierowania. Czy powinnam wybrac sie do lekarza prowadzacego i poprosic o skierowanie na echo? Z reszta jest wszystko ok, wiek dziecka sie zgadza.

Obecnie odchodzi się od stwierdzenia, że SUA jest wadą. Jest anomalią, tak jak np. odstające uszy. Większość dzieci z SUA rodzi się całkowicie zdrowych. Faktem jest, że przy niektórych chorobach np. genetycznych, częściej niż statystycznie występuje pępowina dwunaczyniowa (tylko w tych przypadkach jest tak od początku, a u niektórych zdrowych dzieci z jakiegoś powodu pierwotnie trójnaczyniowa pępowina „staje się” dwunaczyniową w wyniku atrezji jednej z tętnic). Tak czy inaczej samo stwierdzenie w badaniu SUA przy braku innych markerów nie upoważnia do pogłębiania diagnostyki.

PS: Mam zdrowe dziecko, urodzone co prawda wcześniej o prawie 3 tygodnie, ale z wagą na 90 centylu. Nie ukrywam, że stresowałam się w ciąży, bo oprócz SUA było jeszcze wielowodzie i duży żołądek - podejrzewali niedrożność przewodu pokarmowego. Nic takiego się nie potwierdziło :) Łożysko po porodzie (cc) poszło do badania hist-pat - wszystko było cacy :)

ojxerl68k5xeefy1.png

ckailqxw1u8iufef.png

Gameta Gdynia od 2016 r.
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Eszkilu bardzo dziekuje ze mi odpisalas! Takie slowa bardzo budują. Przejde sie za tydzien do lekarza prowadzacego zeby uslyszec jego zdanie na ten temat. Bardzo bardzo dziekuje!

2017 -syn
    2019 - córka
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja druga córka miała pępowinę dwunaczyniową. Oczytałam się niepotrzebnie w internecie. Na każdym usg gin bardzo dokładnie badała wszystkie narządy i wagę - nie było potrzeby wykonywać echo serca. Córka urodziła się zdrowa, ważyła prawie 4kg. Ciekawe ile by ważyła jakby miała normalną pępowinę :p aaa! nie było to też przeciwwskazaniem do pobrania krwi pępowinowej.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Renes Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urodziłam córeczkę 4 czerwca. Wszystko ok, zdrowa jak rydz ☺ to tak ku pokrzepieniu serc 😉😁

Evli lubi tę wiadomość

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Bold Koleżanka

Wysłany: 11 września 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też miałam podejrzenie pępowiny dwunaczyniowej. Wyszło tak na usg pierwszego trymestru, później jeszcze ok. 16 tyg. Lekarz kazał się tym w ogóle nie przejmować, choć echo serca miałam zlecone. Na usg połówkowym wyszła już jednak trzynaczyniowa + echo serca na kolejnym badaniu poprawne. Z tego co czytałam ta pępowina wykształca się do ok. 18 tyg i dlatego wcześniej jej nie widać (może być słabo widoczna na usg). Więc, po pierwsze to nie jest powód do zmartwień. Po drugie, jakiekolwiek dyskusje o jakichkolwiek problemach można zacząć po połówkowych i echu serca dziecka jeśli tam coś wyjdzie nie tak (to badanie polecam każdej z Was niezależnie od tego jaka jest pępowina, po prostu warto je zrobić, żeby się upewnić czy wszystko jest ok z układem krążenia). Jak najmniej zmartwień więc:)

• Asia441 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również dzisiaj na badaniu połówkowy wyszła pępowina dwunaczyniowa, zmiana izolowana bez żadnych innych nieprawidłowości u dziecka, badanie robiłam na klinice uniwersyteckiej na patologii ciąży. Lekarz kilka razy powtarzał żebym się tym nie przejmowała bo jestem już po amniopunkcji aCGH i on nie widzi żadnych nieprawidłowości.

Niby się nie przejmuje, ale chciała bym już urodzić, za dużo pojęć medycznych zdołałam już przyswoić w tej ciąży

• mn Debiutantka

Wysłany: 21 lutego, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest ktoś kto obecnie ma wykrytą SUA? Jestem po IVF z PGT-A i podobno to dość częste przy sztucznym zapłodnieniu ale mimo wszystko bardzo się martwię. Myślalam że jak wszystko będzie tak wybadane to juz nie ma prawa byc nieprawidlowości.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mn wrote:
    Czy jest ktoś kto obecnie ma wykrytą SUA? Jestem po IVF z PGT-A i podobno to dość częste przy sztucznym zapłodnieniu ale mimo wszystko bardzo się martwię. Myślalam że jak wszystko będzie tak wybadane to juz nie ma prawa byc nieprawidlowości.

Ja mam. 33 tc . Narazie wszystko ok. Tez po IVF.

• Hydrangea Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe :( Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka

Ona 38
    regularne cykle z potwierdzoną owulacją, hormony w porządku, hsg: oba jajowody drożne
    AMH: lipiec 2023 1,93 ng/ml, lipiec 2024 2,17 ng/ml
    PAI-1 układ homozygotyczny
    On 45
    morfologia 0%, reszta w normie, po pół roku suplementacji pogorszenie wyników poza morfologią: 1%, stres oksydacyjny przekroczony kilkukrotnie
    od lipca 2024 w klinice
    Punkcja: 7.10, pobrano 11 komórek, 11 zapłodniono, 3 zarodki: 2x3AA, 3AB
    Transfer: 4.11 jednego zarodka 3AA
    10dpt beta: 380,2 mlU/mL
    12dpt beta: 1263,9 mlU/mL
  • mn Debiutantka

Wysłany: 13 marca, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrangea wrote:
    Ja również jestem po IVF, wczoraj się dowiedziałam na badaniu USG połówkowym, że pępowina jest dwunaczyniowa. Z dzieciątkiem wszystko dobrze, lekarz mówił, żeby się nie martwić, ale po przeczytaniu w internecie o potencjalnych powikłaniach to niemożliwe :( Niestety chyba jedyne co można zrobić to częstsze kontrole USG i echo serduszka
    Przeszukałam najnowsze piśmiennictwo i różnica jest taka że stastycznie dzieci z iSUA czyli wadą izolowaną rodzą się o tydzień wcześniej i jakoś ze 100g mniejsze ale i to nie jest pewne. To wady genetyczne powodują SUA a nie odwrotnie więc jeśli jest to jedyny problem to nie ma się czym matwić. I ta jedna tętnica ma taką średnicę jak dwie więc się to rekompensuje. Chociaż przez pierwszy tydz po diagnozie to czułam się strasznie. Przekopalam też fora zagraniczne i dzieci z iSUA rodzą się zdrowe.
    Moje połówkowe dopiero będzie w 20hbd ale juz się boję. Narazie tętno ok, ruchy są, szyjka zamknięta.

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ