Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Podwyższone ciśnienie w 1 trymestrze
Odpowiedz

Podwyższone ciśnienie w 1 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Jestem dzisiaj 7+4 i zaczęłam mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem. Przed ciążą nie miałam takich problemów. Jestem na szeregu leków ze względu na to że to ciąża z IVF. Od kilku dni mam ciśnienia w granicach 128-135/88-93. Mierze 3 razy dziennie. Dostałam od ginekologa Dopegyt najpierw brałam przez 3 dni 2x1 tab, jednak to nie działa mam zwiększyć do 3x1 tab. Mocno się tym denerwuje, mam nadzieję że z ciążą będzie ok. Mam wrażenie że ten Dopegyt nie działa... To dopiero początek, a tu takie rzeczy. 😓 Czy któraś z was ma doświadczenie z taki wyższym ciśnieniem? Będę starała się umówić do kardiologa pod koniec tygodnia, nawet prywatnie 😓

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były

• Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja31 wrote:
    Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były
    Taką mam właśnie nadzieję, że ten lek zacznie działać po tym jak kilka dni pobiorę, bo na razie to 4 dzień więc dopiero początek. U mnie ginekolog powiedziała że niepokojące jest jak ciśnienie przekracza 140/90. U mnie górne nie przekracza 140, natomiast mam problem z dolnym bo tam mam wahania powyżej 90. Nie wiem kompletnie dlaczego. Nawet jak kiedyś przed ciążą miewałam wyższe ciśnienie to rosło mi górne a nie dolne, a tu takie atrakcje z samego początku...

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭

• Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja31 wrote:
    Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭

Myślę że stres na pewno w takiej sytuacji nie pomaga. U mnie tętno akurat jest w normie. Ale dzisiaj znowu pomiar z rana 131/91. Na razie po lekach brak poprawy. Zobaczymy muszę się koniecznie wybrać do kardiologa.
    Jeśli chodzi o cukier to ja jeszcze przed badaniami także zobaczymy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ