X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Podwyższone ciśnienie w 1 trymestrze
Odpowiedz

Podwyższone ciśnienie w 1 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Jestem dzisiaj 7+4 i zaczęłam mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem. Przed ciążą nie miałam takich problemów. Jestem na szeregu leków ze względu na to że to ciąża z IVF. Od kilku dni mam ciśnienia w granicach 128-135/88-93. Mierze 3 razy dziennie. Dostałam od ginekologa Dopegyt najpierw brałam przez 3 dni 2x1 tab, jednak to nie działa mam zwiększyć do 3x1 tab. Mocno się tym denerwuje, mam nadzieję że z ciążą będzie ok. Mam wrażenie że ten Dopegyt nie działa... To dopiero początek, a tu takie rzeczy. 😓 Czy któraś z was ma doświadczenie z taki wyższym ciśnieniem? Będę starała się umówić do kardiologa pod koniec tygodnia, nawet prywatnie 😓

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były

• Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja31 wrote:
    Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były
    Taką mam właśnie nadzieję, że ten lek zacznie działać po tym jak kilka dni pobiorę, bo na razie to 4 dzień więc dopiero początek. U mnie ginekolog powiedziała że niepokojące jest jak ciśnienie przekracza 140/90. U mnie górne nie przekracza 140, natomiast mam problem z dolnym bo tam mam wahania powyżej 90. Nie wiem kompletnie dlaczego. Nawet jak kiedyś przed ciążą miewałam wyższe ciśnienie to rosło mi górne a nie dolne, a tu takie atrakcje z samego początku...

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭

• Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja31 wrote:
    Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭

Myślę że stres na pewno w takiej sytuacji nie pomaga. U mnie tętno akurat jest w normie. Ale dzisiaj znowu pomiar z rana 131/91. Na razie po lekach brak poprawy. Zobaczymy muszę się koniecznie wybrać do kardiologa.
    Jeśli chodzi o cukier to ja jeszcze przed badaniami także zobaczymy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ