Podwyższone ciśnienie w 1 trymestrze
-
Witam dziewczyny. Jestem dzisiaj 7+4 i zaczęłam mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem. Przed ciążą nie miałam takich problemów. Jestem na szeregu leków ze względu na to że to ciąża z IVF. Od kilku dni mam ciśnienia w granicach 128-135/88-93. Mierze 3 razy dziennie. Dostałam od ginekologa Dopegyt najpierw brałam przez 3 dni 2x1 tab, jednak to nie działa mam zwiększyć do 3x1 tab. Mocno się tym denerwuje, mam nadzieję że z ciążą będzie ok. Mam wrażenie że ten Dopegyt nie działa... To dopiero początek, a tu takie rzeczy. 😓 Czy któraś z was ma doświadczenie z taki wyższym ciśnieniem? Będę starała się umówić do kardiologa pod koniec tygodnia, nawet prywatnie 😓
-
Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były
-
Nadzieja31 wrote:Ja mam problemy z wysokim pulsem… już od stycznia biorę beto 25. Ostatnio rozmawiając z kardiooogiem właśnie po pozytywnej becie zapytałam o ciśnienie i kardiolog mi pow że jak będzie ok 130-140 to wtedy wprowadzić trzeba właśnie wtedy chyba powiedziała Dopegyt. Możliwe że musisz troszeczkę pobrać ( ja tak miałam z beto) zanim zaczęło działać … choć czasami mam jeszcze wysoki to nie takie jak były
-
Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭
-
Nadzieja31 wrote:Powodów może być wiele… ważne że zareagowałaś w odpowiednim czasie. Ja też codziennie mierzę ciśnienie bo jeżeli będzie podwyższone muszę zacząć brać lek… myślę, że duży wpływ ma stres….moj puls też osiągał ( gdy siedziałam 160. - 170 ) miałam holtera niby na te chwile jest ok. Mam powtórzyć w 2 trymestrze jak będę. No i kontrolować cały czas ciśnienie i puls… dodatkowo u mnie cukier 🫣 a jeszcze teraz jakieś przeziębienie się przyczepiło 😭
Myślę że stres na pewno w takiej sytuacji nie pomaga. U mnie tętno akurat jest w normie. Ale dzisiaj znowu pomiar z rana 131/91. Na razie po lekach brak poprawy. Zobaczymy muszę się koniecznie wybrać do kardiologa.
Jeśli chodzi o cukier to ja jeszcze przed badaniami także zobaczymy. -