Polipy wystające w 3 trymestrze
-
Witam jestem w 28+5 tygodniu ciąży. We wtorek po kąpieli poleciała mi krew, niedługo ok 10 minut. Zadzwoniłam do lekarza,który kazał mi przyjechać. Przed tym sama obejrzałam w lusterku jak to wygląda i wystają mi dwie czerwone narośle. Jedna mała,a druga duża. Przy badaniu ginekologicznym też pojawiło się krwawienie. Lekarz zapisał mi ampułki dopochwowe,które ledwo idzie zaaplikować,bo polipy zasłaniają wejście do pochwy. Lekarz mówi,że nie są groźne i powinny odpaść pytanie czy na pewno? Miał ktoś tak? Jak to wygląda przy porodzie nie ma ryzyka,że stracę za dużo krwi przez to?
-
Patrycja 128 wrote:Witam jestem w 28+5 tygodniu ciąży. We wtorek po kąpieli poleciała mi krew, niedługo ok 10 minut. Zadzwoniłam do lekarza,który kazał mi przyjechać. Przed tym sama obejrzałam w lusterku jak to wygląda i wystają mi dwie czerwone narośle. Jedna mała,a druga duża. Przy badaniu ginekologicznym też pojawiło się krwawienie. Lekarz zapisał mi ampułki dopochwowe,które ledwo idzie zaaplikować,bo polipy zasłaniają wejście do pochwy. Lekarz mówi,że nie są groźne i powinny odpaść pytanie czy na pewno? Miał ktoś tak? Jak to wygląda przy porodzie nie ma ryzyka,że stracę za dużo krwi przez to?
Hej, ja miałam dużego polipa w ciąży (już w 13tc), który prawie wychodził na zewnątrz.
Cała ciąża bezproblemowa, jedynie trzeba "przyzwyczaić" się do krwawień/plamień. Mieliśmy tez zalecone z mężem aby nie serduszkować, bo powodowałoby to krwawienia i pewnie dodatkowo by to mnie stresowało (ale nie stanowiłoby to jakiegoś wielkiego ryzyka dla ciąży).
Moja doktor również powiedziała, że polip odpadnie przy porodzie. U mnie było cc, bo dziecko było ułożone miednicowo. Jednak na pierwszej wizycie popołogowej, po polipie nie było śladu. Nie wiem, co się z nim stało, bo pewnie zauważyłabym, że mi odpadł. Najprawdopodoniej się wchłonął. Albo rzeczywiście odpadł i jakoś mi to umknęło.
Nie obawiaj się. że się wykrwawisz. Polipy są bardzo ukrwione, ale nie aż tak aby spowodować jakieś zagrożenie dla zdrowia lub życia:) Obecnie mam 3mm polipa i pizdryk krwawi tak, ze mam czasami wrażenie, że mam niekończący się okres
Zyczę Ci dużo cierpliwości, bo jednak każde krwawienie w ciąży to stres, mimo, że wiesz, że to tylko glupi polip.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2023, 10:18
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -