Poród przedwczesny
-
Witam, chciałabym zapytać mamy, które rodziły przedwcześnie i znają powody takiego stanu rzeczy u siebie. jestem po dwóch porodach przedwczesnych, teraz czekam na 3 dzidziusia, o którego staralismy się 14 miesięcy. Chciałabym poznać doświadczenia innych mam w tym temacieElla84
-
nick nieaktualny
-
Z synem skurcze przedwczesne zaczęły się w 30 tygodniu, hospitalizacja, pompa 24 godziny na dobę przez 3 tygodnie. Dzień po ostawieniu leków podtrzymujących synek przestał sie ruszać, po zrobieniu ktg i usg w ciągu kwadransa byłam na stole operacyjnym - na start dosstał 3 punkty, automatyczny transport do innego szpitala 2 tygodnie respiratora. Macica poprostu zaczęła się kurczyć, podkreslam że całkowicie bezboleśnie, szyjka była zachowana caly czas, łożysko w obrazie usg prawidłowe, jedyne co niepokoiło lekarza to niska masa, ale usg czasami przekłamuje- takie tłumaczenie. żadnych bakterii, ciąża aż 30 tc przebiegała wręcz książkowo. Synek ważył 1800 g, dzięki medycynie ma dziś 10 lat, fizycznie bardzo szybko nadrobił, jeśli chodzi o wpływ niedotlenienia na funkcjonowanie jest widoczny jesli chodzi o edukację - zero pamięci tymczasowej, duzo czasu spędzamy nad książkami i to co innym przychodzi z łatwością on musi włożyć dużo pracy.
Ella84 -
Z córką zaczęło się w 32 tygodniu, dokładnie tak samo, regularne skurcze macicy, całkowicie bezbolesne, szyjka zachowana, łożysko prawidłowe, przepływy prawidłowe. Takie samo leczenie jak w przypadku syna plus kompletne ignorowanie tego co mówię przez położne - bo nie rodziłam, bo nie wiem co to bóle, bo jestem przewrazliwiona po synku. Na moją wyraźną prośbę zostało zrobione ktg, które wykazało spadek tętna córki i juz nie czekano z decyzją o cięciu bo znów dziecku zagrażała zamartwica wewnatrzmaciczna- ciąża aż do tego momentu również była książkowa. Córka urodzila się w dobrym stanie, przez kilka godzin wymagała jedynie tlenoterapii biernej.Ella84
-
Jesli chodzi o lekarskie tłumaczenie dlaczego tak się dzieje - od dwóch lekarzy niezależnie to usłyszałam - mój organizm, konkretnie macica w pewnym momencie przestaje chcieć utrzymywania ciąży, i daje znaki o tym świadczące. I ja to wytłumaczenie kupuję, obie moje ciąze były ksiązkowe - super wyniki badań, dobre samopoczucie, żadnych dolegliwosci ciązowych. Teraz trzymamy kciuki z ginekologiem za dziewczynkę, ponieważ dziewczynki lepiej radzą sobie z porodami przedwczesnymi. Ale to jak w zyciu - my kobietki jesteśmy w stanie duzo znieść Mimo moich dośwaidczeń mam nadzieje ze dzidzius urodzi się w dobrym stanie, bo na donoszenie do terminu nie liczę, mój lekarz też. Dlatego z mężem przygotowujemy się na rewolucję w życiu wcześniej niż wyznaczony terminElla84
-
nick nieaktualny
-
Ale jest przyczyna - genetyczna najprawdopodobniej we mnie. Tak jak niektóre kobiety nie zachodzą w ciaze, inne ronia w początkowym etapie a ja rodzę przedwcześnie. A obydwaj lekarze maja duże doświadczenie i do obu mam duże zaufanie, dzieli ich 300 km a takie samo zdanie maja.Ella84
-
Hej ja też jestem po przedwczesnym porodzie w 23 tyg. Mialam rozwarcie zalozony pessar wdala,sie infekcja ktora byla;-)przed pessarem bo w dzien zalozenia go mialam zrobiony wymaz. Do momentu odebrania wynikow lezalam w klinice na podtrzymaniu niestety tylko 2 tyg. Wytrzymalam ;-(
Obecnie mam zrobione wszystkie badania ocaywisciemw pochwie mam nieliczne bakterie czekam tylko na wynik wymazu z macicy i,az truchleje bo boje sie ze strace dzidkę Naszą.JESTEM po antybiotyku czekam na drugi wymaz z pochwy i znowu pumafucin.
Macie jakieś bakterie?jak sobie z tym radzicie jak radzicie sonie psychicznie? Bo ja od 6 tygodni wiem o ciazy i normalnie prawie wariuje najlepiej siedzialabym przepraszam lezalabym w domu!
Boje sie gdziekolwiek,isc a kazde uklucie czy ciagniecie powoduje strach przed porodem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 15:37
-
Każdy poród jest inny i każda z Nas ma inne doświadczenia. Ciężko będzie odpowiedzieć jednoznacznie jak skończy się u Ciebie. Najważniejsze to chyba dobre nastawienie! Obojętnie jakiego dokonasz wyboru, będzie to dobra decyzja. Myślę, że warto wybrać się do psychoterapeuty.
Podpowiem, ze jest możliwość takiej porady w formie online https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/psychoterapia-warszawa/Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2023, 13:30
-
Przedwczesny poród to bardzo stresujące i trudne doświadczenie zarówno dla rodziców, jak i dla dziecka. W takiej sytuacji wsparcie psychologiczne może być niezwykle pomocne. Warto również sprawdzić możliwości uzyskania takiego wsparcia na stronie https://psychologuj.pl/specjalisci/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 20:43
-
Ella84 wrote:Z córką zaczęło się w 32 tygodniu, dokładnie tak samo, regularne skurcze macicy, całkowicie bezbolesne, szyjka zachowana, łożysko prawidłowe, przepływy prawidłowe. Takie samo leczenie jak w przypadku syna plus kompletne ignorowanie tego co mówię przez położne - bo nie rodziłam, bo nie wiem co to bóle, bo jestem przewrazliwiona po synku. Na moją wyraźną prośbę zostało zrobione ktg, które wykazało spadek tętna córki i juz nie czekano z decyzją o cięciu bo znów dziecku zagrażała zamartwica wewnatrzmaciczna- ciąża aż do tego momentu również była książkowa. Córka urodzila się w dobrym stanie, przez kilka godzin wymagała jedynie tlenoterapii biernej.
Ciężko zrozumieć dlaczego tak się dzieje, ważne że ty teraz wiesz i czujesz kiedy dzieje się coś nie tak, w pierwszej ciąży to żadna z nas nie wie jak się zachować, kiedy jest dobrze a kiedy źle...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 23:29
-