Poszerzona boczna komora mózgu
-
9mm to nie jest duzo. Do 12 jest ok. 15 trzeba obserwowac. Lezalam dopiero co w lodzi u dr szaflika ktory sie tym zajmuje. U mnie jest ponad 20 jedna a druga 16. Wykryte na usg w 30 tyg wczesniej bylo ok. Nie poszerzaja sie, powiekszony jest tyl komor, 3 razy lezalam na obserwacji z podejrzeniem wodoglowia a teraz dodatkowo agenezji ciala modzelowatego. Twoje powiekszenie jest na prawde minimalne...a jezeli to chlopczyk to moze taki jego urok oni moga miec z natury wieksze komory. Kontroluj na usg co tydzien albo co dwa.
-
Mitaka, dzięki. 12.09 mamy USG u specjalisty od wad, mam nadzieję, że nie urośnie już... Ten od prenatalnych mocno nas nastraszył, że od 10 zaczynają się kłopoty... Poczytałam trochę w necie i na szczęście w większości przypadków kończy się to OK i dzieci są zdrowe, ale wiesz jak to jest...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
U mojego synka aniolka komora miala okolo 12mm w 18tc. Pojechalam do dr Roszkowskiego w Warszawie stwierdzil wodoglowie objaw banana i cytryny oraz otwarta przepukline kręgosłupa w 6segmentach.
-
Byliśmy na konsultacji u dr Zwolińskiego. Asymetria była nadal, ale wszystkie inne parametry w główce, sercu i kręgosłupie OK, dlatego powiedział, że to zapewne "uroda" dziecka i na pewno nie kwalifikuje się do żadnej wady. Jesteśmy spokojniejsi, ale pewnie będziemy na to dalej zwracać uwagę.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hej,
W czwartek na badaniu polowkowym w 19t4d wyszlo ze maluch ma symetrycznie powiekszone komory boczne do 10.3mm, czyli wynik minimalnie przekracza normę. Wysztko inne jest ok. Mieszkam w UK. Skierowano mnie na konsultację do innego szpitala i we wtorek specjalista od usg bedzie jeszcze raz przeprowadzal badanie.
Zaglada tu jeszcze ktos? Ciekawa jestem jak potoczyly się historie dziewcznyn z watku? -
animka899 wrote:Moja córka miala cała ciążę poszerzona komorę a na usg w 3dobie życia już byla normalna ta komora. Bez zmian. Teraz mamy ponad 3lata i wszystko jest dobrze. Rozwija się zupełnie prawidlowo
Dziekuje za informacje Dobrze slyszec ze coreczka ma sie dobrze. -
Dzis bylam na konsultacji w drugim szpitalu. Lekarz pomierzył komory maluszka i obie mają po 7mm. Uznał że poprzednia osoba błędnie zmierzyła inne przestrzenie mózgu biorąc je za komory boczne i stąd te zawyżone rozmiary. Podobno jest to częsty błąd. Pokazał mi na usg co prawdopodobnie mierzył poprzedni specjalista i faktycznie tamte przestrzenie miały rozmiar 10mm.
Mam nadzieję, że ta informacja kiedys przyda się komuś tu na forum. Wniosek jest taki że warto zasięgnąć opinii drugiego lekarza/specjalisty.RysiaczkoweLove lubi tę wiadomość
-
W jednej i drugiej ciąży na badaniach połówkowych wyszły symetrycznie nieznacznie powiększone rogi tylne komory bocznej. Za jednym i za drugim razem przechodziłam wówczas infekcję i prawdopodobnie stąd to powiększenie.. Na następnych wizytach było już ok
-