X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Poszerzona boczna komora mózgu
Odpowiedz

Poszerzona boczna komora mózgu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem właśnie po usg połówkowym. Wszystko wyszło ok poza jednym parametrem - Mały ma poszerzoną boczną komorę mózgu do 87 mm:( Co to oznacza? Strasznie się tym zmartwiłam...

polkosia lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Aga, napisz jak u Ciebie się sprawa potoczyła. U nas dzisiaj jedna 5 mm, a druga 9 mm :( Zalecono dalszą obserwację i diagnostykę u specjalisty. Jestem załamana...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9mm to nie jest duzo. Do 12 jest ok. 15 trzeba obserwowac. Lezalam dopiero co w lodzi u dr szaflika ktory sie tym zajmuje. U mnie jest ponad 20 jedna a druga 16. Wykryte na usg w 30 tyg wczesniej bylo ok. Nie poszerzaja sie, powiekszony jest tyl komor, 3 razy lezalam na obserwacji z podejrzeniem wodoglowia a teraz dodatkowo agenezji ciala modzelowatego. Twoje powiekszenie jest na prawde minimalne...a jezeli to chlopczyk to moze taki jego urok oni moga miec z natury wieksze komory. Kontroluj na usg co tydzien albo co dwa.

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitaka, dzięki. 12.09 mamy USG u specjalisty od wad, mam nadzieję, że nie urośnie już... Ten od prenatalnych mocno nas nastraszył, że od 10 zaczynają się kłopoty... Poczytałam trochę w necie i na szczęście w większości przypadków kończy się to OK i dzieci są zdrowe, ale wiesz jak to jest...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem swoje przeszlam i niestety u mnie jest jak jest ale u Ciebie mam nadzieje ze tylko strasza a to 10 to taki urok Twojego malenstwa i wszystko bedzie dobrze. Powodzenia

polkosia lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego synka aniolka komora miala okolo 12mm w 18tc. Pojechalam do dr Roszkowskiego w Warszawie stwierdzil wodoglowie objaw banana i cytryny oraz otwarta przepukline kręgosłupa w 6segmentach.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• polkosia Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy na konsultacji u dr Zwolińskiego. Asymetria była nadal, ale wszystkie inne parametry w główce, sercu i kręgosłupie OK, dlatego powiedział, że to zapewne "uroda" dziecka i na pewno nie kwalifikuje się do żadnej wady. Jesteśmy spokojniejsi, ale pewnie będziemy na to dalej zwracać uwagę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    W czwartek na badaniu polowkowym w 19t4d wyszlo ze maluch ma symetrycznie powiekszone komory boczne do 10.3mm, czyli wynik minimalnie przekracza normę. Wysztko inne jest ok. Mieszkam w UK. Skierowano mnie na konsultację do innego szpitala i we wtorek specjalista od usg bedzie jeszcze raz przeprowadzal badanie.

Zaglada tu jeszcze ktos? Ciekawa jestem jak potoczyly się historie dziewcznyn z watku?

c55frjjgkyizwxfz.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka miala cała ciążę poszerzona komorę a na usg w 3dobie życia już byla normalna ta komora. Bez zmian. Teraz mamy ponad 3lata i wszystko jest dobrze. Rozwija się zupełnie prawidlowo

201512131765.png

201909081765.png
  • Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Moja córka miala cała ciążę poszerzona komorę a na usg w 3dobie życia już byla normalna ta komora. Bez zmian. Teraz mamy ponad 3lata i wszystko jest dobrze. Rozwija się zupełnie prawidlowo

Dziekuje za informacje :) Dobrze slyszec ze coreczka ma sie dobrze.

c55frjjgkyizwxfz.png
  • Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis bylam na konsultacji w drugim szpitalu. Lekarz pomierzył komory maluszka i obie mają po 7mm. Uznał że poprzednia osoba błędnie zmierzyła inne przestrzenie mózgu biorąc je za komory boczne i stąd te zawyżone rozmiary. Podobno jest to częsty błąd. Pokazał mi na usg co prawdopodobnie mierzył poprzedni specjalista i faktycznie tamte przestrzenie miały rozmiar 10mm.

Mam nadzieję, że ta informacja kiedys przyda się komuś tu na forum. Wniosek jest taki że warto zasięgnąć opinii drugiego lekarza/specjalisty.

RysiaczkoweLove lubi tę wiadomość

c55frjjgkyizwxfz.png
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jednej i drugiej ciąży na badaniach połówkowych wyszły symetrycznie nieznacznie powiększone rogi tylne komory bocznej. Za jednym i za drugim razem przechodziłam wówczas infekcję i prawdopodobnie stąd to powiększenie.. Na następnych wizytach było już ok :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ